• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۷۶۶۸۲
تاریخ انتشار: ۰۲ مهر ۱۴۰۴ - ۱۵:۱۵
اقتصادی » اقتصاد کلان

بازگشت قطعنامه‌ها، بازی روانی نه فشار اقتصادی

عضو هیئت علمی مرکز پژوهش‌های مجلس تاکید کرد: بازگشت احتمالی قطعنامه‌های شورای امنیت بیش از آن که اقتصاد ایران را تهدید کند، بازار‌ها را از نظر روانی ملتهب می‌کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، مهدی رزم‌آهنگ با اشاره به سابقه اعمال تحریم‌ها علیه ایران گفت از زمانی که شورای امنیت سازمان ملل آغاز به صدور قطعنامه کرد، اعمال تحریم‌های حداکثری به‌ویژه در حوزه نفت و بانک عملاً ممکن نبود، زیرا نفت ایران در مدار جهانی جریان داشت و سهم بزرگی از بازار جهانی را به خود اختصاص داده بود.

این کارشناس اقتصاد بین الملل تصریح کرد: این قطعنامه‌ها بیشتر فضای امنیتی ایجاد کردند، اما ضربه اساسی به اقتصاد ایران از سوی تحریم‌های آمریکا در سال‌های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ وارد شد که صادرات نفت کشور را به شدت تحت فشار قرار داد.

رزم‌آهنگ تأکید کرد قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت در سال ۲۰۱۱ به خودی خود هیچ اثری بر کاهش صادرات نفت نداشت و این قانون تحریمی آمریکا بود که به شکل مستقیم و واقعی صادرات نفت ایران را هدف گرفت.

وی در ادامه توضیح داد: پس از تجربه تحریم‌های ۲۰۱۲ و سپس ۲۰۱۸، ایران توانست مسیر‌های جدیدی برای صادرات نفت و تسویه‌های مالی پیدا کند و این چالش‌ها به تدریج مدیریت شد.

این کارشناس اقتصاد بین الملل افزود که اکنون سازوکار‌هایی در اقتصاد کشور شکل گرفته است که اجازه می‌دهد تجارت نفتی و واردات اقلام اساسی ادامه یابد، حتی اگر فشار‌های تحریمی تشدید شود.

عضو هیئت علمی مرکز پژوهش‌های مجلس با مقایسه شرایط کنونی با دهه قبل خاطرنشان کرد که جهان امروز با سال ۲۰۱۱ تفاوت‌های بنیادین دارد. به گفته او دیگر چیزی به نام اجماع جهانی وجود ندارد و در نتیجه شرایط برای اعمال تحریم‌های فراگیر مانند گذشته فراهم نیست.

وی با اشاره به جنگ روسیه و اوکراین، احتمال درگیری در تنگه تایوان و تحولات منطقه غرب آسیا همچنین تحریم‌های گسترده آمریکا علیه کشورهایی، چون روسیه و چین، تأکید کرد که نظم جهانی فروپاشیده و اقتصاد جهان چندتکه شده است.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی

رزم‌آهنگ معتقد است در چنین شرایطی بازگشت احتمالی قطعنامه‌های شورای امنیت نمی‌تواند ایران را در محاصره دریایی قرار دهد یا کشور را به انزوا بکشاند، بلکه نگرانی اصلی از آثار روانی و انتظاراتی است که در میان فعالان اقتصادی و مردم شکل می‌گیرد.

وی افزود: تجربه‌های گذشته نشان داده است که حتی انتشار گزارش‌های غیرواقعی و تحلیل‌های نادرست در رسانه‌ها می‌تواند بازار ارز، طلا و سکه را ملتهب کند و امنیت روانی مردم را به هم بریزد.

وی با تأکید بر اینکه «ما نباید از ترس مرگ خودکشی کنیم»، توصیه کرد رسانه‌ها واقعیت‌ها را دقیق و بر اساس متن قطعنامه‌ها بازتاب دهند و از دامن زدن به تصورات ذهنی و نگرانی‌های بی‌مورد پرهیز کنند.

این کارشناس اقتصادی در ادامه توصیه‌هایی نیز به سیاست‌گذاران کشور ارائه کرد و گفت ضروری است نظام سیاست‌گذاری از طریق دیپلماسی فعال با کشور‌های اصلی طرف تجاری ایران، به‌ویژه در حوزه صادرات نفت و واردات اقلام اساسی، گفت‌و‌گو‌های سیاسی و اقتصادی عمیقی برقرار کند تا نوعی ایمن‌سازی در ذهن مسئولان و مردم شکل گیرد.

وی تأکید کرد اگر صادرات نفت نزد شرکای اصلی همچون چین تضمین و ایمن‌سازی شود، نگرانی واقعی از منظر اقتصادی وجود نخواهد داشت و تنها تهدید، هجوم روانی بخشی از مردم یا فعالان اقتصادی به بازار‌های دارایی است که خود موجب ایجاد تنش می‌شود.

وی همچنین به نکات حقوقی مربوط به مفاد قطعنامه‌های سازمان ملل اشاره کرد و یادآور شد که این مفاد با شروط سخت‌گیرانه‌ای همراه هستند. برای نمونه، بازرسی کشتی‌ها باید با دلایل معقول انجام شود، رضایت کشور صاحب پرچم را داشته باشد و نباید منجر به ایجاد ناامنی غذایی یا اقتصادی در کشور هدف شود.

به گفته او، کشور‌های جنوب شرق آسیا که شرکای عمده تجاری ایران محسوب می‌شوند، منافع اقتصادی جدی در خلیج فارس دارند و ایران می‌تواند با مدیریت درست، فضایی ایجاد کند که آنها حاضر نباشند درگیر اقدامات پرخطر شوند.

رزم‌آهنگ با اشاره به بیانیه مشترک وزرای خارجه ایران، چین و روسیه، بازگشت قطعنامه‌ها را غیرقانونی دانسته و تصریح کرد: این اقدام نمی‌تواند برای اعضای سازمان ملل تعهد ایجاد کند، زیرا مسیر حقوقی لازم طی نشده است.

وی افزود در ادبیات بین‌المللی از وضعیت امروز به عنوان «چندتکه شدن اقتصاد جهان» یاد می‌شود و روند جهانی‌سازی معکوس شده است. کشور‌ها بر اساس منافع ملی خود عمل می‌کنند نه صرفاً بر اساس قطعنامه‌های سازمان ملل.

این کارشناس اقتصاد بین الملل در پایان نتیجه گرفت که بازگشت قطعنامه‌های شورای امنیت اگرچه از نظر روانی می‌تواند بازار‌های داخلی را ملتهب کند، اما از نظر واقعی و اقتصادی تأثیر تعیین‌کننده‌ای نخواهد داشت؛ بنابراین مدیریت افکار عمومی و کاهش نگرانی‌های مردم اهمیت حیاتی دارد و می‌تواند کلید ثبات در اقتصاد ایران باشد.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
ارائه خدمات پزشکی و دارویی رایگان به اهالی روستای شیخ‌آباد املش
امضای چهار تفاهم‌نامه بزرگ سرمایه‌گذاری در همدان
سایه سنگین آلودگی بر سر شهر سنگینی می‌کند
نصب نیروگاه خورشیدی، راهکار نجات صنایع در برابر ناترازی انرژی
روستای مرزی چاهشَند مقصد جهادگران قضایی خراسان جنوبی
مردم اسناد واقعی خود را در سامانه ثبت ادعا‌ها بارگذاری کنند
مسمومیت دو نفر بر اثر نشت مونوکسیدکربن در قزوین 
بسیج، محور توسعه و مقابله با تهدیدها است
جزئیات فرآیند انتقال آب به شهر بانه
افتتاح مدرسه ۱۲ کلاسه با حضور معاون اجرایی رئیس‌جمهور
آمادگی ۱۷ هزار بسیجی قوه قضائیه در برابر تهدیدات
جنگل‌های زاگرس با یک میلیارد درخت جدید احیا می‌شوند
نمایش اقتدار بسیجیان استان یزد
ازسرگیری پروازهای لوفت‌هانزا به ایران از ٢٦ دي
پناهی برای حیوانات
برجسته‌سازی اغراق آمیز اخبار منفی، جامعه را منفعل می کند
مراسم پایانی المپیک ناشنوایان با حضور کاروان ایران
چایخانه امام رئوف میزبان عزاداران فاطمی
گرانی میوه در خراسان جنوبی زیر ذره بین
برخورد با تور‌های غیرمجاز و فعالیت خودرو‌های سافاری غیراستاندارد در یزد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
خلبانان نهاجا با پهپاد‌های پیشرفته رژیم صهیونی مقابله کردند
جزئیات تصمیم دولت درباره بنزین ۳ نرخی
دمای زیر صفر برای نیمی از شهرستان‌های یزد
نماینده مجلس: سهمیه بندی بنزین خودرو‌های صفر مبهم است
مدارس سمنان غیر حضوری شد
تغییر نرخ بنزین صرفاً مشمول کارت‌های جایگاه‌ها است
به‌زودی استاندار زن هم خواهیم داشت
اوکراین با توافق صلح آمریکا موافقت کرد
سفر وزیر امور خارجه در این هفته به فرانسه
جزئیات تصمیم دولت درباره بنزین ۳ نرخی
جای خالی قهرمانان وطن در برخی روزنامه‌ها
تعطیلی مدارس آذربایجان‌غربی در چهارشنبه ۵ آذرماه
زبان معیار ۱۴۰۴/۰۹/۰۴
خوراک دام در گرو سودجویی یک شبکه محدود
توضیح نهاجا درباره عبور جنگنده میگ ۲۹ از آسمان تهران
تعطیلی مدارس آذربایجان غربی فردا سه‌شنبه  (۱ نظر)
«اذان نگو بلال»، کاری از گروه هوش مصنوعی شبکه نمایش  (۱ نظر)
تشدید اجرای طرح زوج و فرد در اصفهان از فردا  (۱ نظر)
خسارت سالانه آلودگی هوا در کشور؛ نزدیک به ۴۰ میلیارد دلار  (۱ نظر)
توضیح سفیر ایران درباره سفر لاریجانی به پاکستان  (۱ نظر)
دستگیری فرد هتاک به مقدسات در اراک  (۱ نظر)
مسدود شدن مسیر‌های منتهی به جنگل‌های تنکابن   (۱ نظر)
مهد کودک‌ و پیش دبستانی‌ها تعطیل؛ کلاس‌های مجازی هم میزبان مدارس  (۱ نظر)
اقامه نماز باران در کوهسار  (۱ نظر)
مهر و موم نانوایی کم فروش  (۱ نظر)
اختلال پیام رسان بله در حال بررسی است  (۱ نظر)
تشدید پایش مصارف غیرمجاز و توسعه کنترل‌های هوشمند برق در تهران  (۱ نظر)
پیش‌فروش محصولات سایپا ویژه ۳ گروه از متقاضیان  (۱ نظر)