• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۵۱۵۱۹۲
تاریخ انتشار: ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۷
اقتصادی » آب و انرژی

افزایش ۶ درجه‌ای دمای مرکز تهران در ۵ سال گذشته

استاد هواشناسی دانشگاه خوارزمی تهران با بیان اینکه گرمایش جهانی در ایران دو برابر میانگین جهان است، افزود: دمای مرکز تهران طی ۵۰ سال گذشته ۶ درجه افزایش پیدا کرده است.

افزایش ۶ درجه‌ای دمای مرکز تهران در ۵ سال گذشته

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمد سلیقه در خصوص افزایش میانگین دمای جهانی طی یک قرن گذشته و پیامد‌های آن گفت: در شرایطی که میانگین افزایش دمای جهانی طی یک قرن گذشته کمتر از یک درجه بوده است، ایران با دو برابر این میزان گرمایش مواجه شده که زنگ خطری برای مصرف بی‌رویه برق در کشور است.

استاد هواشناسی دانشگاه خوارزمی با اشاره به روند صعودی دمای زمین اظهار کرد: از سال ۱۹۷۰ که موضوع گرمایش جهانی مطرح شده است، بررسی‌ها نشان می‌دهد طی صد سال اخیر حدود ۰.۷۴ درجه افزایش دما در سطح جهانی رخ داده است؛ اما در ایران این عدد تقریباً دو برابر میانگین جهانی بوده و طی پنجاه سال گذشته دمای کشور حدود ۲ درجه افزایش یافته است.

وی با تأکید بر این‌که پدیده «جزیره حرارتی» در کلان‌شهر‌ها نیز به افزایش دما دامن زده است، افزود: در شهر‌هایی مثل تهران، هم گرمایش جهانی و هم جزیره حرارتی در کنار هم اثر گذاشته‌اند، به‌گونه‌ای که در مرکز تهران طی ۵۰ سال گذشته حدود ۶ درجه افزایش دما ثبت شده است. در قم نیز عددی حدود ۳.۹ درجه و در برخی دیگر از شهر‌ها حتی ۵ تا ۶ درجه گزارش شده که نگران‌کننده است.

این استاد دانشگاه ادامه داد: جزیره حرارتی نتیجه استفاده گسترده از سوخت‌های فسیلی، حمل‌ونقل شهری و گرمایش و سرمایش بی‌رویه در مناطق شهری است. از سوی دیگر، نابودی پوشش گیاهی اطراف شهر‌ها و جایگزینی آن با سازه‌های ساختمانی باعث شده است انرژی تابشی خورشید مستقیماً به گرمای محسوس تبدیل شود، در حالی که پیش‌تر، وجود زمین‌های کشاورزی و رطوبت باعث جذب این انرژی به‌صورت گرمای نهان و نامحسوس می‌شد.

به گفته سلیقه، همین عوامل باعث افزایش شدید مصرف انرژی در شهر‌ها شده‌اند. در گذشته، مردم شب‌ها روی پشت‌بام می‌خوابیدند یا از زیرزمین برای خنک‌سازی استفاده می‌کردند و نیازی به مصرف انرژی زیاد نبود. بعد‌ها کولر‌های آبی رواج یافت که مصرف چندانی نداشتند، اما اکنون با شدت گرفتن گرما، حتی کولر آبی هم پاسخگو نیست و مردم به کولر‌های گازی پناه آورده‌اند که چندین برابر برق مصرف می‌کنند.

وی با اشاره به پیامد‌های این روند گفت: این وضعیت باعث شده است کشور در تأمین انرژی با ناترازی جدی مواجه شود. به‌ویژه در مناطق جنوبی که همیشه گرم بوده است و اکنون شهر‌های داخلی هم به مصرف بالا رسیده‌اند.

استاد آب و هواشناسی دانشگاه خوارزمی تهران با اشاره به نقش موثر فرایند گرمایش جهانی در افزایش کمینه و بیشینه دما در ایران اضافه کرد: پژوهش‌های دانشگاهی نشان می‌دهد دمای کمینه در اکثر مناطق ایران در سال‌های گذشته روندی افزایشی داشته و همین موضوع به افزایش مصرف انرژی و تولید بیشتر گاز‌های گلخانه‌ای کمک می‌کند.

سلیقه در بخش پایانی سخنان خود بر لزوم مدیریت مصرف انرژی تأکید کرد و گفت: ساختمان‌های بزرگ با پنجره‌های بزرگ و آفتاب‌گیر، مصرف انرژی بالایی دارند. اگر مردم بتوانند فقط فضای محدودی از خانه را خنک کنند و در ادارات نیز دمای کولر‌های گازی را روی درجه پایین تنظیم نکنند، مصرف برق به‌طور قابل توجهی کاهش می‌یابد. همین تغییرات ساده در سبک مصرف می‌تواند از فشار بر شبکه برق بکاهد.

افزایش ۶ درجه‌ای دمای مرکز تهران در ۵ سال گذشته

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
هوش مصنوعی، فن‌آوری تاثیرگذار برای کودکان و نوجوانان
اجرای پلکانی استاندارد‌های جدید خودرو
دولت باید مشکل تولید و سرمایه گذاری را حل کند
کلنگ‌زنی ۸۰۰ واحد مسکن کارگری در زرندیه با حضور وزیر کار
افتتاح اتاق تربیت بدنی یکی از مدارس قم
یادواره شهدای مخابرات و بی‌سیم‌چی دفاع مقدس 
فعالیت فرهنگی باید شبهات این حوزه را پاسخ دهد
معرفی آثار پویانمایی کوتاه نهمین جشنواره فیلم شهر
توزیع بسته‌های معیشتی در بوکان
تقویت همکاری‌های بندری و حمل و نقل دریایی ایران و روسیه
افزایش ایمنی راه‌های استان اردبیل
بانوان خوزستان قهرمان مسابقات پارادو و میدانی کشور
وزیر کار: واگذاری ۱۰۰ هزار قطعه زمین به صنعتگران برای ساخت مسکن کارگری/ رصد برخط بیکاری
غار «بورنیک»، جاذبه‌ای طبیعی در مسیر توسعه گردشگری
قدردانی استاندار آذربایجان غربی از مدیرکل و کارکنان صداوسیمای استان
بازگشت امید به بیمارستان‌های غزه
یادی از خیر نیک اندیش شمال پس از نیم قرن
حضور استاندار گلستان و دبیر شورایعالی مناطق آزاد کشور در مراسم ترحیم صابر کاظمی
حرکت لاک‌پشتی در ساماندهی محور حادثه خیز نهاوند – فیروزان
پیشرفت ۷۰ درصدی احداث ایستگاه‌های اتوبوس تندرو در خیابان پروین
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت
واکنش چین به تهدید نظامی آمریکا علیه نیجریه
فاصله قیمت زعفران از تولید تا مصرف
استعفا در شرایط حساس
زهران ممدانی، اولین شهردار مسلمان نیویورک شد
پاسخ اعضای دولت به پرسش خبرنگاران
عملکرد دستگاه‌ها در صدور مجوز‌های کسب و کار
روزنامه‌های فردای ۱۳ آبان
کشف ۱۵۶ دستگاه خودروی لوکس قاچاق به ارزش ۸۸۵ میلیارد تومان
هدف از جنگ ۱۲ روزه براندازی نظام جمهوری اسلامی بود
وزیر خارجه ارمنستان: روابط ما با ایران راهبردی است
آغاز دهمین سوگواره نمایش آیینی «نگین شکسته» در مشهد
ایروانی: اظهارات ترامپ تهدید علیه صلح‌وامنیت بین‌المللی است
پخش زنده والیبال ایران و بحرین در شبکه ورزش
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان  (۳ نظر)
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد  (۱ نظر)
با قاطعیت از حاکمیت خود دفاع می‌کنیم  (۱ نظر)
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم  (۱ نظر)
ارتش رژیم اشغالگر محور «فیلادلفیا» را بست  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۱ نظر)
بازتاب گسترده بیانات رهبر معظم انقلاب در رسانه‌های آمریکای لاتین  (۱ نظر)
برگزاری راهپیمایی ۱۳ آبان در مشهد، متمرکز در میدان شهدا  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
شرایط دریافت مجدد وام اشتغالزایی و مشاغل خانگی اعلام شد  (۱ نظر)
پزشکیان: مساجد بهترین کانون ساماندهی امور اجتماعی هستند  (۱ نظر)
سخنگوی سپاه: برای شکست سنگین‌تر دشمن آماده شده‌ایم  (۱ نظر)
جنگ نامتقارن؛ کابوس آمریکا در صورت تهاجم به ونزوئلا  (۱ نظر)
تقویت نظام مدیریت زمین برای مقابله با زمین‌خواری و تخریب محیط زیست  (۱ نظر)