پخش زنده
امروز: -
برجام، محور سخنان دو نماینده مجلس شورای اسلامی در موافقت و مخالفت با آقای عراقچی به عنوان وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه در گفتگوی ویژه خبری بود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، شبکه خبر در برنامه گفتگوی ویژه خبری درباره کارنامه سیّد عباس عراقچی، وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه دولت چهاردهم با آقایان عباس مقتدایی، نماینده مجلس شورای اسلامی به عنوان موافق وزیر پیشنهادی و امیرحسین ثابتی منفرد، نماینده مجلس شورای اسلامی به عنوان مخالف وزیر پیشنهادی گفتگو کرد.
مقدمه مجری: به بررسی گزینه پیشنهادی جناب آقای پزشکیان برای تصدی پست وزارت امور خارجه یعنی جناب آقای دکتر سیدعباس عراقچی میپردازیم.
سوال: آقای مقتدایی شما در موضع موافق با گزینه پیشنهادی آقای عراقچی این جا حضور پیدا کردید، دلیل موافقت و طرفداری شما از گزینه وزارت خارجه که آقای پزشکیان معرفی کردند آقای عراقچی چه هست؟
مقتدایی: ما در محضر مقام معظم رهبری توصیههایی را شنیدیم که یک وزیری که میخواهد بیاید باید یک مجموعهای از ویژگیها را داشته باشد، امین باشد، صادق باشد، متدین باشد، به نظام اسلامی معتقد باشد، امید به آینده و نگاه مثبت و این که افق آینده را کمک بکند که وضعیت بهتر بشود، در کنار بخشی از ویژگیهای دیگر، ما همه وزرایی که الان در مجلس میآیند با این رویکرد منصفانه سعی میکنیم در کفه ترازو بگذاریم، چون امانتی را مردم به ما سپردند، مسئولیت مشترکی را هم الان با آقای رئیس جمهور داریم یعنی آقای رئیس جمهور مسئولیت معرفی بر عهده اش است، رای اعتماد بر عهده نمایندگان مجلس، من اگر شاید مثلا یک ماه پیش به من میگفتید که بیا در این برنامه باید یک تاملی میکردم ولی الان مقطعی است که حرفهای وزیر را در درون کمیسیون شنیدیم، نقدهایی که به وزیر پیشنهادی میشود همه وزرا، آمدند در کمیسیون حرفهای آنها را هم شنیدیم و این جا آن تعبیر فبشر عبادالذین یستمعون القول، فیتبعون احسنه را گذاشتیم در ترازوی انصافی که میگوییم بالاخره رای بدهیم یا رای ندهیم؟ بین خودمان و خدا، بین خودمان و مردم باید پاسخگو باشیم، یک نماینده هم بهترین حالت این است که شفاف بگوید بالاخره من رای میدهم یا رای نمیدهم، من در این موضعی که قرار گرفتم الان میتوانم از آقای عراقچی بعنوان گزینه پیشنهادی آقای رئیس جمهور تعریفهایی بکنم و توضیحاتی بدهم و، چون از من گفتند که شما بیا نظر خودت را به مردم بگو من الان خدمت شما هستم شما گفتید انگیزه و این که گفتید چرا؟ این به این علت است.
سوال: دلیل موافقت تان را عرض میکنم
مقتدایی: این که ما الان معیارهایی که داریم برای این که یک نفر بتواند در عرصه سیاست خارجی کار کند آقای عراقچی به ما معرفی شده، ۱۰ تا گزینه که به ما معرفی نشده یک گزینه معرفی شده ما یا باید بگوییم بله و یا باید بگوییم نه،
آقای عراقچی ، دیپلمات شناخته شده بین المللی است
آقای عراقچی یک دیپلمات شناخته شده بین المللی است، یعنی الان ایشان بعنوان وزیر اگر قرار گرفت تلفن بخواهد بزند با وزیر امور خارجه ترکیه، با وزیر امور خارجه ارمنستان، با وزیر امور خارجه یک کشور آفریقایی، با وزیر امو رخارجه یک کشور اروپایی، لازم نیست خیلی سوابق و لواحقش را، خودش را بگوید، آقای عراقچی را میشناسند، این اولین ابزار است که میتوانیم از آن استفاده بکنیم. نکته دوم این که آقای عراقچی کاملا مجری یک مجموعهای از رهنمودهایی است که در قالب سیاستهای بالادستی به آن میگویند این کار را بکن یا این کار را نکن، مثلا مجموعهای مثل شورای عالی امنیت ملی، آنجا تصمیم گیری میشود در بخشی از مسائل حوزه سیاست خارجی، لازم نیست که الان شورای عالی امنیت ملی بخواهد بگوید که آقای عراقچی کی هست و کجا بوده؟ او را میشناسند و آقای عراقچی هم شورای عالی امنیت ملی را میشناسد، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس الان لازم نیست بگویند این آقای عراقچی کیست؟ آقای عراقچی را میشناسیم فقط ممکن است با آقای عراقچی شرط داشته باشیم، با آقای عراقچی بگوییم این دیدگاه کمیسیون را مدنظر قرار بده، یا این جا میخواهی چه کار بکنی؟ اینها را ما انجام دادیم و این که آقای عراقچی یک برنامهای را، من این را بگیرم هموطنان عزیزم ببینند، یک برنامهای را ایشان ارائه کرده، ما در دو جلسه تخصصی یعنی حداقل سه ساعت نشستیم و موضوعاتی که این جا بوده نقدهایی که داشتیم، حرفهایی که داشتیم را زدیم،
حسن همسایگی و گسترش میدان دیپلماسی از برنامههای آقای عراقچی است
حالا براساس اینها میبینیم که آقای عراقچی مثلا در صفحه ۱۱ این مجموعه برنامهها و برنامههای پیشنهادی اش گفته من میخواهم حسن همسایگی را دنبال بکنم به این روش، گسترش میدان دیپلماسی بدهم با این رویکرد ها، دیپلماسی اقتصادی را پیش ببرم که سفره مردم و منافع مردم تامین بشود با این مختصات، تحکیم امنیت ملی را بروم جلو با این ویژگیها، حالا خواستید توضیح میدهم.
سوال: پس در مجموع شما به دلیل شناختی که از آقای عراقچی در فضای دیپلماسی در داخل و خارج وجود دارد و به جهت برنامهای که ارائه کردند معتقدید که گزینه مناسبی هستند و از او دفاع میکنید.
مقتدایی: الان رسیدیم به نقطهای که میبینیم این برنامه، این فرد، این دولت با این شرایطی که الان در آن هستیم فردی را معرفی کرده که من بعنوان یک نماینده مجلس، من کاری ندارم عضو کدام کمیسیون هستم اگر لازم شد میگویم، ولی من بعنوان یک نماینده مجلس الان میبینم که خیلی خب اشکالی ندارد، ایشان با این توانمندیها کمک بکنیم به دولت و ایشان را بپذیریم.
براساس کارنامه به عراقچی رای مثبت نمیدهیم
سوال: آقای ثابتی، شما دلیل مخالفت تان با گزینهای که معرفی شده برای وزارت خارجه چه هست؟
ثابتی: من اول این نکته را خدمت شما توضیح بدهم که ما بر اساس سوابق و کارنامه افراد باید قضاوت بکنیم، چون بالاخره دکتر عراقچی امروز هم در کمیسیون ما حاضر شدند و بحث نسبتا مفصل و تقریبا چالشی با بعضی از همکاران با ایشان داشتیم البته در عین رعایت ادب با هم صحبت کردیم ایشان توضیحاتی دادند، اما بالاخره ایشان یک کارنامهای دارند آقای عراقچی آقای مقتدایی درست میگویند فرد شناخته شدهای هستند ما هم بخاطر همین نظرمان هست که به ایشان رای ندهیم، علت اصلی آن این است که
مسیر برجام غلط بود
ما یک پدیدهای را داریم در تاریخ ده سال گذشته به اسم برجام، برجام را خیلیها ممکن است بدانند چیست و خیلیها هم فقط یک اسمی از آن شنیده باشند، اما بر اساس مطالعاتی که ما در این قضیه داشتیم کارهایی که در این مدت انجام دادیم، چون خود بنده موضوع رساله دکتری ام برجام بود، چون مجبور بودم خط به خط آن را بخوانم و روی آن کار کنم یک تجربه تلخی است که این نباید تکرار شود یعنی برای من هم کاری ندارد امشب بگویم که من هم اصلا موافق آقای عراقچی ام آقای پزشکیان رای آورده و هرکس را ایشان معرفی کرد ما هم رای مثبت بدهیم، من هم البته دوست دارم به اکثر وزرا رای مثبت بدهم، ولی بالاخره بر اساس کارنامه شان من قضاوت میکنم، برداشت من این است که از آنجایی که مومن از یک سوراخ نباید دوبار گزیده شود ما نباید از این رویکرد غلط که در همین دهه گذشته چندبار آن را تجربه کردیم مجددا گزیده بشویم، این یعنی چه؟ سال ۹۲ آقای روحانی شد رئیس جمهور، گفت مردم من اگر رای بیاورم یک طوری مذاکره میکنم تحریمها را برمی دارم بالاخره مشکلات حل میشود تحریمها لغو میشود، خیلیها فکر کردند که همه چیز ارزان میشود قیمتها، ایشان برای بار اول به صورت بی سابقهای مجوز پیدا کرد در دولتش که برود در سطح وزرای خارجه برود با آمریکاییها مذاکره کند، نتیجه چه شد؟ در سال ۱۴۰۰ بعد از سالها مذاکره و توافق برجام تمام شاخصهای اقتصادی ما به عقب برگشت، دلار ۳ هزار تومانی سال ۹۲ شد ۳۲-۳۳ هزار تومان در سال ۱۴۰۰ که دولت عوض شد، تحریمهایی که ۸۰۰ تا بود شد ۱۵۰۰ تحریم، یعنی تقریبا دوبرابر،
وزیر خارجهای که آقای عراقچی معاون او بود یعنی آقای دکتر ظریف، رفته بود تحریمها را لغو کند آخرش خودش هم تحریم شده بود، وقتی رفت نیویورک از آقای تخت روانچی که بیمار بود یک عیادتی بکند، نمیگذاشتند از یک خیابان این طرفتر و یک خیابان آن طرفتر برود، بی سابقهترین تحریمها، بدترین شاخصهای اقتصادی در ۸ سالی که ما با آمریکا مذاکره کردیم تا تحریمها را لغو بکنیم و یکی از کسانی که تحریم کرده بود جناب دکتر عراقچی بود، البته من بگویم من بحث شخصی ندارم همین امروز هم در کمیسیون به آقای عراقچی صادقانه گفتم الان هم در آنتن زنده میگویم، بنده درنیت خیر آقای عراقچی تردیدی ندارم، ایشان حتما رفته بود که یک تلاشی بکند که خیری به کشور برساند ولی مسیر غلط است، اگر نیت شما خوب و درست باشد ولی میگویید از تهران مثلا میخواهم بروم اصفهان، اشتباه جاده را بیاندازید بروید سمت همدان به اصفهان نمیرسید هر چه هم که با نیت صادقانه رانندگی بکنید دارید غلط میروید و مسیر را اشتباه میروید، بنده چرا مخالفم با آقای عراقچی؟ بخاطر این که رویکرد ایشان را درست نمیدانم و معتقدم که امروز در سال ۱۴۰۳ چند روز قبل از رای اعتماد که ما داریم با هم صحبت میکنیم اگر همان تفکر دوباره حاکم شود و همان مسیر دوباره جلو برود، ما دو سال دیگر، سه سال دیگر میآییم این جا میزنیم روی دستمان و میگوییم یادتان است که دلار فقط ۶۰ هزار تومان بود الان شده فلان قدر، یادتان است تحریمها فقط ۱۵۰۰ تا بود؟ شده این قدر، یعنی بنده به عینه دارم میبینم که با این دست فرمان دوباره بسیاری از اتفاقات تلخ تکرار خواهد شد، خیلی خلاصه سعی کردم بگویم نمیدانم به لحاظ زمانی باز هم فرصت دارم یا نه؟
مقتدایی: من یک تذکر آیین نامهای دارم، ما در مجلس تذکر میدهیم، آقای ثابتی شما آدم منصفی هستید و رفیق ما هم هستید، ببینید شما دارید در مورد برجام صحبت میکنید، من در مجلسی که جنابعالی تشریف نداشتید جزء طراحان قانون اقدام راهبردی هستم که نواقص برجام را ما آمدیم کاری کردیم که نقطه ضعفها را تبدیل کنیم به نقطه قوت، شکی که در این نیست؟
ثابتی: حتما قانون بسیار خوبی بود
مقتدایی: قانون بسیار عالی و خوبی بود، مقام معظم رهبری هم از آن دفاع کرد، پس من که الان این جا نشستم رویکردم مشخص است، جنابعالی برادر من، تمام بار مسئولیتی که دولت آقای روحانی باید بپذیرد، تمام بار. شما آدم منصفی هستید، ببنید، حداقل من در این جلسه توقع دارم این انصاف را به خرج بدهید، اگر شما تمام بار دولت آقای روحانی را تمام بار مسئولیت وزیر امور خارجه قبل را بیاورید بگذارید روی دوش یک مذاکره کنندهای که در جلسات رفته مذاکره کرده و بعد بگویید تو مقصری، این انصاف است؟
ثابتی: من احساس میکنم که این نگاه، نگاه کاملی به ماجرا نیست، بنده ادعا ندارم که آقای عراقچی تصمیم گیر صفر تا صد بوده، این ادعا را ندارم، اما یک پازلی وجود داشته به اسم برجام که حتما آقای عراقچی جزو موثرین آن بوده، من تعجب میکنم که ما بخواهیم چطور یک چنین چیزی را، کارنامه آقای عراقچی را از ایشان جدا بکنیم، نمیشود که، آقای عراقچی یک کارنامهای دارد اصلا ممکن است خود ایشان خیلی هم افتخار کند به این قضیه، بعد ما الان بخواهیم تفکیک کنیم به زور، نمیشود، من اجازه میخواهم یک نکتهای را عرض کنم و قضاوت با عزیزانی که این برنامه را میبینند، خیلیها ممکن است این سوال برایشان سوال جدی باشد که آقای عراقچی و هر دیپلمات دیگری صرفا یک مجری است، یعنی سیاستهایی توسط شورای امنیت ملی، رئیس جمهور، وزارت خارجه تصمیم گیری میشود و اینها باید بروند اجرا بکنند، این حرف حرف غلطی نیست، اما، این، اما خیلی مهم است که ما ماجرا را درست بفهمیم، آقای مقتدایی شما بهتر از بنده میدانید، دیپلمات ربات نیست، دیپلمات خودش میتواند در یکسری مسائل ریز و درشت موثر باشد، یعنی چه؟ یعنی ما اصلا حتی اگر بپذیریم که تمام دیپلماتهای ما از اول انقلاب تا الان جز مجری هم چیز دیگری نبودند، یک چیزی به اینها ابلاغ میشده اینها باید انجام میدادند، آقای عراقچی آیا مجری خوبی هم در بحث برجام بوده است یا خیر؟ بنده این جا معتقدم که نبوده است، بر چه اساسی؟ آیا ادعای شخصی دارم میکنم؟ یا حرف من مستند است به صحبت رهبر انقلاب در یک فروردین ۱۳۹۵ در صحبتهای ایشان درحرم امام رضا ع در مشهد که ایشان گفتند که وزیر امور خارجه یعنی آقای ظریف خودشان آمدند به ما گفتند، ما نتوانستیم همه، ما یعنی چه کسی؟ یعنی چه مذاکره کننده یعنی افراد دیگری که آن زمان هم بودند که یکی از آنها هم آقای عراقچی بوده، ما نتوانستیم همه خطوط قرمز نظام را حفظ بکنیم، پس این جا حتما مجری هم یک اشکالی دارد، یا من بگذارید یک مثال دیگر بزنم، از سال ۹۷ به بعد که ترامپ یک طرفه از برجام خارج شد و در حالی که بارها و بارها ما میگفتیم این توافق پر از اشکال است، رئیس جمهور عوض بشود از آن بیرون میآیند، به ما میخندیدند میگفتند نه مگر میشود؟ خود آقای عراقچی یک صحبتی در شبکه یک گفتند اصلا ما یک طوری برجام را نوشتیم ترامپ نمیتواند از آن بیرون بیاید، پیش بینی غلط بود یعنی واقع گرایی درستی ایشان نداشت نسبت به ماجرا، واقع بینی درستی نداشت، بعد از آن از سال ۹۷ که ترامپ بیرون رفت در یک اقدام غلط دولت آقای روحانی گفت باشد او بیرون رفته ما میرویم با اروپا مذاکره میکنیم، وقت ملت را گرفتند همه شاخصهای اقتصادی بدتر شد آقای عراقچی شد مسئول احیای برجام در دولت آقای روحانی، مذاکرات مختلف در وین تا یکی دو ماه مانده به سال ۱۴۰۰ ادامه داشت چرا در نهایت آن مذاکرات به نتیجه نرسید؟ چون یکسری خطوط قرمز در آن اجرا نشده بود، در نیامده بود، اتفاقا همان قانون راهبردی که شما به درستی در مجلس یازدهم وضع کردید، در نیامد داخل آن، پس این جا نشان میدهد که مجری اشکالاتی داشته، من ضمن احترام به ایشان، بحث من شخصی نیست رویکردی است، کارنامهای است، عملکردی است، میخواهم بگویم آقای مقتدایی برای چه ما باید از یک سوراخ دوبار گزیده بشویم حرف من این جا به شما این است آقای پزشکیان بعنوان رئیس جمهور منتخب ملت حق دارد هر کس را که دوست داشت بعنوان وزیر خارجه معرفی کند، ولی دیگر ما برای چه باید به فاصله سه سال همه چیز یادمان برود دوباره همان مسیر را شروع به تکرار بکنیم، آقای مقتدایی این فیلم من و شما این جا میماند اگر آقای عراقچی رای بیاورد در مجلس، اگر رای نیاورد که هیچ، نفر بعدی باید ببینیم کیست، ولی اگر رای بیاورد یک سال دیگر دو سال دیگر این فیلمها بازخوانی میشود و مشخص میشود که بالاخره شما خیلی خوشبین هستید به این ماجرا یا ما خیلی واقع بینانه داریم نگاه میکنیم.
به ما میخندیدند و میگفتند نه مگر میشود، خود آقای عراقچی صحبتی دارند آن موقع در شبکه یک گفتند که اصلاً ما یک طوری برجام را نوشتهایم که ترامپ نمیتواند ازش بیاید بیرون خوب، پیش بینی غلط بود یعنی واقعگرایی درستی ایشان نداشتند نسبت به ماجرا واقع بینی درستی نداشت بعدش از سال ۹۷ که ترامپ رفت بیرون در یک اقدام غلط دولت آقای روحانی گفت باشه اون رفته بیرون حالا ما با اروپا میرویم مذاکره میکنیم وقت ملت را گرفتند همه شاخصهای اقتصادی بدتر شد آقای عراقچی شد مسئول احیای برجام در دولت آقای روحانی مذاکرات مختلف در وین تا یکی دو ماه مانده به انتخابات ۱۴۰۰ ادامه داشت چرا در نهایت آن مذاکرات به نتیجه نرسید، چون یک سری خطوط قرمز در آن اجرا نشد در نیامده بود همان قانون راهبردی که شما به درستی در مجلس یازدهم وضعش کردید در نیومد پس اینجا نشان میدهد که مجری اشکالاتی داشته من ضمن احترام به ایشان من بحثم شخصی نیست رویکردی است کارنامهای است عملکردی است میخواهم بگویم آقای مقتدایی برای چی ما باید از یک سوراخ دو بار گزیده شویم من حرفم اینجا به شما این است آقای پزشکیان به عنوان رئیس جمهور منتخب ملت حق دارد هر کسی را که دوست داشت معرفی کند به عنوان وزیر خارجه ولی دیگر ما برای چی باید به فاصله سه سال همه چیز یادمان برود دوباره همان مسیر را از اول شروع کنیم تکرار کردن آقای مقتدایی این فیلم من و شما اینجا میماند اگر آقای عراقچی رای بیاورد در مجلس اگر نیاورد که هیچی نفر بعدی باید ببینیم کیست ولی اگر رای بیاورد یک سال دیگر دو سال دیگر این فیلمها هی بازخوانی میشود و مشخص میشود که شما یا خیلی خوشبین هستید در این ماجرا یا ما داریم واقع بینانه نگاه میکنیم.
سوال: بسیار خوب بفرمایید آقای مقتدایی؟
مقتدایی: ببینید من از فرمایشات خود آقای ثابتی میخواهم استفاده کنم و منصفین را دعوت کنم که انصاف بدهند و ببینیم که کی دارد حرف دقیقتری میزند خود شما هم خطاب من هستید من اگر اینجا شما بتوانید چیزی را به من ثابت کنید اینقدر شجاعت دارم که بگویم مردم ایشان دارد درست میگوید من دارم اشتباه میکنم، اما مگر ایشان نگفت که یک دیپلمات ربات نیست خودتان گفتید برادر من دیپلماتی که نه در موضع وزیر بلکه در موضع معاون وزیر در تیم مذاکره کننده حضور دارد رباتی نیست که بگوید خودم هرچی گفتم نخیر شورای عالی امنیت ملی مجموعههای ناظر مثل کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس وزیر رئیس جمهور بقیه بخشها بهش میگویند در این چهارچوب میروی مذاکره میکنید بله در یک مقطعی
عراقچی دیپلمات کارکشتهای است
ممکن است شما بگویید که این آقا وزیر بود و کوتاهی کرد الان دیگر نمیگذارم وزیر باشد، اما الان ایشان به عنوان یک دیپلمات کارکشته به مجلس معرفی شده من نماینده مجلس نگاه میکنم میبینم که در تابستان ۱۳۹۹ ما دیدیم که آمریکاییها آمدند مکانیزم ماشه را آمدند گفتند میخواهیم مطرح کنیم یک ایده کلی بعد آمدند گفتند فلان کار را میخواهیم بکنیم شورای عالی امنیت ملی در شهریور ماه ۱۳۹۹ یک پیشنویسی تهیه کردند بعدها در آبان ۹۹ در کمیسیون امنیت ملی یعنی ما در مجلس آمدیم گفتیم که میخواهیم ورود کنیم سیاستهای غلط و یا ناقص و یا غیر عملیاتی گامهای پنجگانه دولت قبلی را شما پایان نامهتان بوده اینها را میدانید دیگر گامهای پنجگانه را میخواهیم جلویش را بگیریم آنها نتوانستند کار بکنند حالا میگویم که کدامها بود که مردم در جریان باشند در چنین حالتی شهادت شهید فخری زاده هم اتفاق افتاده ما هم آمدیم یک قانونی گذاشتهایم آن قانون هم خیلی خوب بوده و جلوی آمریکاییها را هم گرفتهایم آقای عراقچی یک مذاکره کننده است بله امروز آقای عراقچی میآید از مجلس رای میگیرد فردای روزی که رای گرفت وزیر است من نماینده مجلس میتوانم بیایم از وزیر سوال بپرسم بگویم آن چیزی که شما در برنامهات به ما گفتی یا آن چیزی که تکلیفت بود خواستم برنامه را نشان بدهم به مردم این را عمل نکردی.
سوال: من یک سوال بپرسم که شاید به بحث کمک بکند؟
مقتدایی:فقط بگذارید من جملهام را تمام کنم، چون میخواهم این بحث را ببندیم، چون الان یک نفر بحث ما را گوش میدهد و بعد میرود یک کانال دیگر بگذارید این را تمامش کنیم پس بنابراین در چنین حالتی انصاف این است من میگویم کار دولت آقای روحانی کار ناصحیح بود من استاد روابط بینالملل هستم کتاب نوشتهام، اما انصاف باید داشته باشم بگویم که آقای وزیر پیشنهادی که امروز به مجلس معرفی شده به تعبیر خود عزیز دیگری که میخواهد با من مواجه کند ربات که نیست دستورالعمل دارد پس بنابراین اگر شما این را میپذیرید تا اینجا را با من همراهی کنید.
ثابتی: البته ربات را برعکس متوجه شدید من منظورم این بود که ربات نیست را من بیشتر توضیح بدهم.
مقتدایی: من منظورم این است که شورای عالی امنیت ملی دستورالعملها وزیر خارجه رئیس جمهور خوب اینها را به بشر گفتهاند برو اجرا کن.
ثابتی: میدونید ربات را از چه جهت میگویم میگویم یعنی اینکه دستورالعملهایی که ابلاغ میشود به آن مجری اینطور نیست که صرفاً برود.
مقتدایی: اینها به کی ابلاغ میشود.
ثابتی: بالاخره به رئیس جمهور و بعدش هم به وزیر خارجه و بعد هم به دستگاه دیپلماسی که سطوح مختلف دارد دیگر.
مقتدایی: پس اگر به اینها ابلاغ میشود فرض بگیرید که من الان عضو تیمی هستم که میخواهم بروم مذاکره کنم رئیس دارم من هم یک زیردستی دارم وقتی به من دستورالعمل میدهند میگویند این را اجرا کن من چقدر وزن دارم که بتوانم بگویم که نه من کل اینها را اجرا نمیکنم.
ثابتی: من این را نمیگویم من میگویم که ما یک تجربهای داریم یک دستورالعملهایی است من سعی میکنم که انصافاً خیلی مستند صحبت کنم ببینید برجام پر از اشکال بود به این علت عرض میکنم وقتی که در تیر ۹۴ امضا شد در مهر ۹۴ زمانی که رهبر انقلاب در واقع یک جورایی اجازه ابلاغ و اجرایش را دادند ۲۸ شرط به اجرای برجام اضافه کردند میدونید یعنی چی؟ یعنی اینکه فاجعه بوده این متن ۲۸ شرطی که یک بخشش شروط شورای امنیت ملی بود یک بخشش مجلس نهم بود که تازه آقای لاریجانی رئیسش بود با برجام همراه بود آن هم باز یک سری شروط بهش اضافه کرده بود که اینقدر متن متن بدی بوده یه بخشی هم شروط شخص رهبری بود یعنی توافقی دادند به رهبر انقلاب که ۲۸ تا سوراخ داشته نتیجه چه شد آقای مقتدایی شما باز بهتر از بنده میدانید بسیاری از آن ۲۸ شرط هم در عمل اجرا نشد یکیش چی بود یکیش این بود که تا وقتی که طرف مقابل واقعاً تحریمها را لغو نکرده شما نروید بتن بریزید در رآکتور اراک.
مقتدایی: رئیس جمهور سابقی که آقای روحانی رئیس جمهور روحانی این اشکال بهش وارد است من با این مخالف هستم الان نه؟
ثابتی: به آقای ظریف هم وارد است به آقای عراقچی هم وارد است بازوهای اجرایی آقای روحانی مگر جز این افراد بودند.
سوال: شما معتقدید که اگر در زمان برجام آقای عراقچی وزیر خارجه بودند رویکرد متفاوتی میداشتند؟
مقتدایی: آقای عراقچی حرف شنویهایش از دستگاههایی که قاعدتاً آنها خط مش گذار هستند اونها کسانی هستند که تصمیم میگیرند و حیطههای بالاتر از وزیر امور خارجه را دارند آقای عراقچی حرف شنوی تبعیت ابتکار و خلاقیت اینکه تمام استعداد خودش را به کار بگیرد را دارد فرق میکند با یک نفری که بگوییم این طرف دلش میخواهد این کار را نکند اینکه شما میبینید مثلاً در یک مقطعی تیم مذاکره کننده مورد تمجید قرار میگیرد از سوی مقامات تصمیم گیرنده کشور مثلاً میگویند اینها غیور هستند اینها متدین هستند اینها پرکار هستند خوب یک بخشی برمیگردد به این آقایون بله یک بخشی از خطاها و اشکالاتی که شما به حق دارید میگویید آیا فقط پاسخگویش آقای عراقچی است معاون وزیر خارجه وقت است یا اگر کسی باید جواب بدهد رئیس جمهور وقت است شورای عالی امنیت وقتی یک دستورالعملی را میدهد کمیته دارد خب بالاخره این سوالها را از آنها هم باید بپرسید.
ثابتی: خوب آقای روحانی و ظریف که معرفی نشدند اونها هم بودند ما الان همین حرف را هم میزدیم.
سوال: آقای ثابتی شما معتقد هستید که در موضوع برجام آقای عراقچی به عنوان مذاکره کننده ارشد در چهارچوب سیاستهایی که برایشان تعیین تکلیف شده بود عمل نکردند؟
ثابتی: بنده معتقدم بر اساس صحبتهای رهبر معظم انقلاب ایشان اگرچه تلاش کردند که خیلی از این موارد را رعایت بکنند در عمل خروجی و کارنامهشان نشان میدهد که ایشان موفق نبودند عرض کردم رهبر انقلاب جمله دارند و میگویند که خطوط قرمز نقص شد متن برجام به قدری پر از اشکال و من صریح میخواهم خدمت شما عرض کنم افتضاح اون متن ۲۸ تا شرط بهش اضافه کردند این را آقای مقتدایی مگر من رفتم مذاکره کردم، آقای عراقچی هم یکی از آن افراد بود.
مقتدایی:
منصف باش
ثابتی: بگذارید من جملهام تکمیل شود ببینید یک نکته دیگر آقای دکتر به درستی گفتند رهبر انقلاب نه فقط از آقای عراقچی از آقای ظریف هم چند بار دفاع کردهاند غیور هستند مومن هستند من تردیدی در این صفات ندارم ولی میخواهم بگویم که رهبر انقلاب در عین این همیشه نتیجه عملکرد این عزیزان را مورد نقد جدی قرار دادهاند یعنی این سیاست رهبر انقلاب است همیشه مسئولین تلاش میکنند ازشون قدر دانی میکنند و میگویند زحمت کشیدید ما هم میگوییم آقای عراقچی دستت درد نکند واقعا زحمت کشیدی جلوی آن ۵ به اضافه یک ظالم رفتی نشستی و عرق ریختی و مذاکره کردی، اما نتیجه کار شما قابل دفاع نبود ببینید رهبر انقلاب گفتند برجام خسارت محض بود سال ۱۴۰۰ وقتی آقای روحانی داشت میرفت در آخرین دیدار با هیئت دولت رهبر انقلاب گفتند که این رویکرد شما در عرصه سیاست خارجی مایه عبرت بود من میگویم چرا مایه عبرت را دوباره میخواهیم بهش فرصت بدهیم.
سوال: نه آقای مقتدایی منظورش این است که چند درصد از این خطاهایی که شما اشاره میکنید را میشود پای حساب آقای عراقچی به عنوان یک عضوی از آن مذاکره کنندگان نوشت
ثابتی: شما که انتظار ندارید مثلاً من بگویم بالاخره آقای عراقچی از همان تیمی بود که این رویکرد غلط در آنجا.
سوال: میگویند وزنشان آنقدر است که در آن خطایی که شما میگویید؟
ثابتی: پس وزن کی بوده آقای خسروی وزن من بوده؟
مجری: من دارم صحبت آقای مقتدایی را تبیین میکنم.
مقتدایی: من میگویم الحمدلله که هم بینندگان ما آدمهای متدین و منصفی هستند هم مجری ما هم کسی که ما در واقع اینجا با همدیگر یک اختلاف نظر داریم ببین برادر من سه تا سوال از شما پرسیدم بعد شما هر چند تا سوال خواستی از من بپرس، سوال اول آقای عراقچی یک دیپلمات ورزیده است یا نیست؟
ثابتی: ورزیده یعنی چی؟
مقتدایی: ورزیده یعنی اینکه بلد است تلفن بزند، بلد است مذاکره کند، بلد است جلوی طرف مقابل بنشیند، بلد است وقتی که آن وزیر یا آن مسئول آمریکایی خودکارش ناخودآگاه البته میگفتند وقتی مشت میزند زمین خودکارش اینطوری پرت میشود کمانه میکند به سمت دیپلمات ایرانی که ایران با فرهنگ و تمدن و دارای هویت آن طرف نشسته آمریکایی ۲۰۰ تا ۳۰۰ سال فرهنگ اگر داشته باشد با آن قتل عام غزه ما میگوییم آن هم ندارند وقتی این کمانه میکند اینقدر جرات داشته باشد که بردارد این را پرت کند به طرف آن درسته که آن ناخودآگاه زد ولی من ایرانی هستم که جلوی تو نشستم من میگویم این آدم میشود یک آدم ورزیده.
ثابتی: من جواب بدهم این سوال شما را یکی یکی برویم جلو من واقعاً به لحاظ اخلاقی دوست ندارم در این مباحث بخواهم صحبت کنم و در واقع به نفی شخصیت آقای عراقچی بپردازم، اما خیلی سربسته و اخلاقی بخواهم جواب بدهم این است که من اگر این معیار به دیپلمات ورزیده است من از آقای عراقچی بر اساس شناختی که دارم در بدنه خود وزارت خارجه حتی با نگاه اصلاح طلبی دیپلماتهای ورزیدهتری میشناسم ضمن احترام به ایشان ضمن اینکه ایشان تجربه دارد سفیر در فنلاند بوده در ژاپن بوده من از آقای عراقچی دیپلماتهای ورزیدهتری میشناسم اگر معیار شما خودکار است.
مقتدایی: حالا یک سوال همین حرف را در مورد آقای رئیس جمهور بزن بگو آیا کسی است که بهتر از آقای رئیس جمهور باشد.
ثابتی: منظورتان آقای پزشکیان است دیگر حتماً داریم از نظر من که حتماً داریم، چون من که به ایشون رای ندادم.
مقتدای: همین الان آقای پزشکیان شده رئیس جمهور این کشور با رای ملت این را که قبول داریم خیلی خوب حالا آقای پزشکیان میگوید که از دیدگاه من این آقا یک دیپلمات ورزیده است به من نماینده مجلس من نگاه میکنم میبینم خب راست میگوید البته ممکن است که شما بگویید که آقای مقتدایی اگر شما قرار بود یک نفر را معرفی کنید چه کار میکردید من میگفتم که من الان در آن موضع نیستم شما هم نیستی اگر آقای رئیس جمهور ۵ نفر را الان به ما معرفی کرده بود چه بسا من میگفتم نفر دوم بهتر است نفر پنجم بدتر است اینطوری هم که نیست من فردا صبح نه شنبه صبح یکشنبه دوشنبه هفته آینده من میخواهم رای بدهم این آقا را معرفی کردهاند نگاه میکنم، سوال اول من از شما این بود آیا ورزیده است یا نه؟
ثابتی: من گفتم که ورزیدهتر از ایشان هم میشناسم.
مقتدایی: ولی ایشان هم حدی از ورزیدگی دارد در این هم که شکی نداریم.
ثابتی: دیگر اگر من هم ۳۰ سال در وزارت خارجه باشم ورزیده میشوم.
مقتدایی: اولاً ایشان ۳۰ سال نبوده بیش از ۳۰ سال بوده تمام مراتب را هم طی کرده، اما سوال دوم من گامهای پنجگانه را اینها گفتند ۱۸ اردیبهشت دولت گفته بود که من کشورهای برجامی اگر به اقداماتشان عمل نکردند من آب سنگین را ذخایرم را افزایش میدهم گفته بود در همان تیر ۹۸ که من محدودیت غنی سازی اورانیومم را میبرم در واقع به محاق مدرن سازی رآکتور آب سنگین اراک را انجام میدهم تحقیق و توسعه ام را افزایش میدهم در آبان ۹۸ گفته بود که محدودیت غنی سازی در فوردو را من متوقف میکنم آغاز گازدهی به سانتریفیوژهای فوردو را شروع میکنم این مذاکرات توسط کیا انجام شد توسط همینها انجام شد بعداً در مقاطع بعد که آمریکاییها رفتند کنار ما قانون اقدام راهبردی را آوردیم و گفتیم گامهای پنجگانه در فنی اش اتفاق نیفتاد در سیاسیش بازدارندگی نداشت ما قانون مجلس را آوردیم بعد از این دوران هم شورای عالی امنیت ملی گفت مذاکرات انجام شود همین آقایی که الان به مجلس معرفی شده در تیم مذاکره کننده و بعضی وقتها مذاکره کننده ارشد بود.
سوال: الان سوال مشخصتان چیست؟
مقتدایی: سوال مشخصم این است اگر اینها را قبول داریم و شما قبلاً گفتید که طرف ربات نیست اگر شما میآیید بدیهای برجام را پای حساب این آقا میگذارید این ویژگیهای مثبت مذاکرهای را پای حساب این بگذار و اگر این را شما قبول کردید یعنی این فرد قابلیت پیگیری برای اینکه وزیر بشود یا نشود را دارد.
سوال: بسیار خوب بفرمایید آقای ثابتی؟
ثابتی: ایشان صحبت کردند دیدگاه خودشان را گفتند.
سوال: من فکر میکنم الان بحث سر این است که شما معتقد هستید که در قالب یک سری سیاستهایی که تعیین شده برای مذاکره آقای عراقچی به عنوان عضوی از این هیئت مذاکره کننده میتوانستند عملکرد بهتری داشته باشند یا خطاهایی که اتفاق افتاد را به حساب ایشان هم بگذاریم به عنوان عضوی که در آن مذاکره کننده بودهاند؟
ثابتی: بالاخره مسئولیت آن کار با آقای عراقچی بوده.
سوال: آقای مقتدایی معتقد هستند که همه این خطاها و اشتباهاتی که در مورد برجام شما اشاره میفرمایید به پای یک نفر مذاکره کننده نگذارید؟
مقتدایی: خطاها و اشتباهها را من خودم هم قبول دارم منتها میگویم شما الان دارید در مورد وزیر پیشنهادی صحبت میکنید.
ثابتی: آقای مقتدایی الان من یک چیزی میخواستم بگویم مزاح است میخواهم بگویم آقای مقتدایی نمیشود ما یک توافقی مثل برجام را وقتی که ماهیتش مشخص نشده و اولش است یک جماعت زیادی هم بر اساس عدم آگاهی فکر میکنند خیلی خوبه چیزی است و اینها بیاییم بابت آن توافق پرخسارت این تعبیر رهبر انقلاب از پرخسارت به تک تک عواملش سکه هم بدهیم بعد از ۱۰ سال همان افراد اگر خواستند وزیر شوند بعد بگوییم که خوب دیگر حالا اونها هم خیلی نقشی نداشتند آقای روحانی فقط باید جواب بدهد آقای روحانی که حتماً باید جواب بدهند ولی خب آقای روحانی که به عنوان وزیر معرفی نشده، آقای ظریف که حتماً باید جواب بدهد ولی ایشان که الان دم و دست ما نیست یک جایی بهش پستی دادن انتصاب کردهاند بعداً هم مشخص شد طبق گفته وزیر اطلاعات در واقع استعلام را اول نگرفته بودند به خاطر آن بحث تابعیت فرزندانش مجبور شده بود که استعفا بدهد و ما هم دستمان به ایشان نمیرسد وگرنه ایشان باید حتماً جواب میداد من میگویم حالا آقای عراقچی زحمت هم کشیده بحث شخصی هم با ایشان نداریم آمده بالاخره یه کارنامهای که بابتش قبلاً سکه گرفته تجلیل شده ازش مدال شجاعت دادهاند بهش ادعای این را دارد که تحریمها لغو شده ما داریم درباره کارنامه صحبت میکنیم آقای مقتدایی اجازه بدهید این جمله را بگویم من خواهشم این است که ما فنی با هم صحبت کنیم اتفاقاً شما، چون استاد دانشگاه هستید و روابط بین الملل خواندهاید ما ادبیاتمان مشترک با هم داریم برجام قرار بود تحریمها را لغو کنیم دیگر اولش گفتند همه تحریمها بعد تخصیص زدن بهش گفتند فقط تحریمهای هستهای من میگویم سلمنا فقط به من بگویید اگر قرار بود تحریمهای هستهای لغو شود همه تحریمها را من کار ندارم چرا تحریم چرخه دلار یا همان یوترن که در سال ۲۰۰۸ به بهانه هستهای اعمال شده بود در همان برجام بحث هم نکردند در رابطه با اینکه لغو شود یا نه این توافق توافق بدی بود که این کار را انجام میداده اگر من عضو برجام بودم سکههایش را من گرفتهام بله من امروز باید بیایم جواب بدهم خوب غیر از این آقایونی بودند که امروز آقای عراقچی میخواهد بیاید وزیر شود من این نکته را هم در پرانتز به شما بگویم من امروز در کمیسیون آقای عراقچی که آمدند با هم سلام و علیک کردیم شاید ایشان پیش فرضشان این بود من اولین بحثم با ایشان میخواهد درباره برجام باشد اتفاقاً نمایندگان دیگر بحث برجام را با ایشان شروع کردن من اصلاً هیچ صحبتی اولش درباره برجام نکردم، چون قبلاً با ایشان مفصل ما ساعتها صحبت کردهایم ایشان توضیحاتشان را دادهاند حتی برخی از توضیحاتشان برای من بسیار مفید و قانع کننده بوده در یک چیزهایی بعضیهایش هم نبوده جمعبندی من هم این بوده که آن توافق بد است و نمیتوانم نمره خوبی به ایشان بدهم که دوباره بهش اعتماد کنم امروز من بحث را با آقای عراقی میدانید درباره چی شروع کردم آقای مقتدایی گفتم درباره دیپلماسی اقتصادی فرهنگی اینها بنشینیم با هم صحبت کنیم بعد هم بهش گفتم گفتم من دیگر جوابم را در رابطه با برجام گرفتم و ارزیابی هم دارم دنبال این هستم ببینم که در رابطه با مسائل دیگر توضیحی از شما میشنوم که برجام را فراموش کنم یک جوری اعتماد کنم البته ایشان هم توضیحاتی دادند بعضی از توضیحاتشان هم انصافاً خوب بود ولی حالا بحث آنجا خیلی پا نگرفت، چون تمام کمیسیون در رابطه با برجام صحبت کردند شما هم دیدید این روزها در مجلس فقط ما نیستیم که در رابطه با مجلس بحث داریم خیلی از نمایندگانی که قبلاً موافق برجام بودند میگویند که اگر قرار است آقای عراقچی دوباره آن روند تکرار شود ما به مردم برویم چی بگوییم و من امروز با اطمینان خاطر عرض میکنم این را دیگر خطاب به آن ۲۸۸ همکار عزیز دیگر میگویم، چون خودم یکی میشود شما هم دوتا من در دلسوزی و در واقع نیت خیر همه همکاران خودم هم تردیدی ندارم ولی میخواهم یک چیزی بگویم ببینید امروز اگر ما به آقای عراقچی اعتماد کنیم شش ماه دیگر یک سال دیگر دو سال دیگر حقی نداریم بگوییم که پس چرا اینطوری شد.
مقتدایی: چرا حق نداریم؟
ثابتی: برای اینکه عقل داریم برای اینکه باید به تجربه نگاه کنیم برای اینکه باید به برجام نگاه کنیم برای اینکه باید برجام را بخوانیم آقای مقتدایی شما هم آدم منصفی هستید و هم مسلط به برجام ما در برجام در رابطه با منافع ملی طوری معامله کردیم که هیچ آدمی در رابطه با مال خودش حاضر نیست اینطور معامله کند که حق شکایت نداشته باشد ما میخواهیم یک خانه یک ماشین برویم معامله کنیم یک حق شکایت برای خودمان قائل هستیم در برجام یک چیزهای عجیب و غریبی است به اسم مکانیزم ماشه و اسنپ بک و یک سری دیگر سال بعد مشخص میشود که چیست اکتبر ۲۰۲۵ معلوم میشود که مردم میفهمند که این توافق عجیب و غریب چالههایش چرا تمام نمیشود.
سوال: پس از پاسخ شما از برجام یک کمی فاصله بگیریم؟
مقتدایی: ایشان به من گفتند باید با هم فنی صحبت کنیم گفتید دیگر مردم ایران من میخواهم به ایشان بگویم که بیانیهای که شورای عالی امنیت ملی در یک مقطعی صادر کرد این بود که آمریکاییها اروپاییها به تعهداتشان عمل نکردند و حرف رهبری معظم انقلاب که قبلاً هشدار داده بودند که من به اینها خوشبین نیستم درست از آب درآمد در آنجا فنی من اینهاست شما هر جایش که اشکال دارد بگید در آنجا در بیانیه گفته شد که خویشتنداری هوشمندانه ملت ایران توسط غربیها بی پاسخ گذاشته شد در آنجا گفته شد که اروپاییها صرفاً بیانیه سیاسی صادر میکنند و نیامدند جبران تحریمهای آمریکاییها را بکنند در آنجا گفته شد که توازن به هم خورده و دولت آقای روحانی هم نتوانست این توازن را درست کند اشکالات اینجاست در آنجا گفته شد که ما ۶۰ روز فرصت میدهیم که در این ۶۰ روز کشورهای برجامی در زمینه بانکی و در زمینه نفتی به تعهداتشان عمل کنند گام به گام هم میرویم جلو برج ۲ یک گام را گفتند برج ۴ گام بعدی برج ۶ یعنی شهریور ماه گام بعدی آبان ماه دی ماه گامها را رفتیم جلو یعنی ما و منی که جلوی شما نشستهام دارم اذعان میکنم که دولت وقت به هشدارهای رهبری اگر بیشتر دقت میکرد منافع بیشتری برای ملت ایران مهیا میشد دقت نکرد فنی کار این است ما در مجلس آمدهایم و گفتهایم که ما یک قانون اقدام راهبردی داریم اینکه مقام معظم رهبری تمجید کردند از قانون اقدام راهبردی برای اینکه منافع ملت ایران در آن بود آن کسانی که گفتند این قانون چیزی نداشت یا بد بود بد فهمیده بودند حوزه سیاست را من معلم علوم سیاسی روابط بینالملل هستم که دارم این حرف را میزنم، اما من میخواهم بگویم که بعد از این داستانها قرار شد مجدد برویم مذاکره بکنیم مذاکره هم در سطح کلان کشور در نظر گرفته شد حالا همین جا که قرار شده برویم مذاکره بکنیم آن آدمی را دارند میفرستند برود که مذاکره بکند که امروز آقای رئیس جمهور گفته که این به درد میخورد بگذارید ایشان بشود وزیر امور خارجه ایشان اگر در مورد برجام میخواهد صحبت کند بیاید در یک برنامه دیگری صحبت بکند اگر میخواهد در مورد آقای عراقچی آن هم بعد از تحقیقاتی که ما کردیم من دارم میگویم اگر ۲۰ روز پیش به من میگفتید بیا در این برنامه تلویزیونی میگفتم که من فعلاً باید مطالعه بکنم من مطالعه میکردم من سه تا سوال قرار شد که از شما بپرسم آقای ثابتی دو تا رو پرسیدم تو آدم متدینی هستی آقای ثابتی این برنامه آقای عراقچی است من سوالم این است از ابتدا تا انتهای این که هم قد و قوارهاش کوچک است و هم تعداد صفحات
ثابتی: من یک نکتهای را میخواهم بگویم، بعد هم امروز صبح تا حالا فکر کنم ۸ تا وزیر پشت سر هم یعنی حتی ما نماز و ناهار را باید خیلی سریع برویم و بیاییم و بلافاصله هم ساعت ۸ و ۹ به من گفتند مناظره است من زمانی برای این که بنشینم واو به واو این را بخوانم نداشتم، اما آقای عراقچی امروز مفصل در رابطه با این صحبت کردند من هم یک تقلبی البته کردم اینطور نیست که همین الان دیده باشم یک بخشی که رزومه است.
مقتدایی: اگر الان برنامه زنده تلویزیون نبود بلند میشدم میبوسیدمت که دارید واقعیت را میگویید، خدا عمرت بدهد.
ثابتی: الان ببوسید اشکال ندارد برنامه زنده، آقای مقتدایی اینها حرفهای کلی است که من میتوانم همین الان عکس و اسم آقای عراقچی را عوض کنم بگذارم دکتر حسنی، دکتر حسینی، ببینید ما.
مقتدایی: من آن آقای حسنی و حسینی شما را میروم بررسی میکنم.
ثابتی: ما باید کارنامه را نگاه کنیم، من میخواهم بگویم یک زمانی یک نفر برای شما ناشناس است میروید برنامه اش را میخوانید، یک زمانی یک نفر کارنامهای دارد آدم میرود اول کارنامه اش را نگاه میکند، یک نکتهای بگویم، حالا ما یک سوال از شما میپرسیم یک سوال طلبگی، شما. ولش کنید، حالا ممکن است.
مقتدایی: بپرسید، مردم محرمند
ثابتی: من میترسم سوءبرداشت بشود، خواستم بگویم شما اگر تجربه خوبی از یک پدیدهای نداشته باشید میروید در رابطه با آن مطالعه میکنید یا به تجربه تان برمی گردید؟
مقتدایی: هم مطالعه میکنم هم به تجربه ام برمی گردم
ثابتی: برای من تجربه کافیست
مقتدایی: من جواب سوالم را گرفتم حالا میخواهم نتیجه بگیرم، آقای عراقچی را از مسئولیت بعد از این که رئیس جمهور شهید، عزیز، پرتلاش، توانمند ما آمد با روحیه دفاع از منافع ملت، آقای عراقچی دیگر جایگاهی در دولت قبلی نداشت، این را که دیگر شکی نداریم، همان زمان شهریور ۱۴۰۰ مردم عزیز، من، چون ایشان به من گفته فنی صحبت کن، دارم این را نشان میدهم، دلم هم نمیخواست، یک شورایی در کشور وجود دارد به نام شورای راهبردی روابط خارجی، آقای خرازی که وزیر امور خارجه قبلی بوده، آقای دکتر جلیلی که از خیرخواهان کشور محسوب میشود، آقای رحیم صفوی که از سرشناسها است، آقای شیبانی، آقای مصطفوی و آقای ستاری که معاون علم و فناوری رئیس جمهوری بوده اینها در آن شورای راهبردی هستند اینها را چه کسی تعیین میکند؟ اینها را حضرت اقاتعیین میکنند، آقای خرازی یک حکمی زد برای آقای عراقچی، همین آقا که داریم در مورد او صحبت میکنیم بعد از برکناری او یا خاتمه ماموریت او در وزارت خارجه، گفته جناب آقای دکتر سیدعباس عراقچی با توجه به توصیه مقام معظم رهبری و شایستگیها و تواناییها که در جنابعالی سراغ دارم شما را به سمت دبیر شورای راهبردی روابط خارجی منصوب میکنم یعنی تو بیا، دبیر این شورا باش، موقعیت و مسئولیت مهمی است و بعد این جا گفتند که تا نسبت به بازسازی دبیرخانه، یعنی یک ساختاری داشته بیا بازسازی اش کن، و توسعه نقش آن در تبیین سیاستهای نظام و تنویر افکار عمومی جهانیان و تحقق منافع کشورمان اقدام نمایید. بعد هم گفتند تبعا حکم مشاورت جناب آقای دکتر امیرعبداللهیان. روحشان شاد، وزیر خارجهای بود که من بعنوان یک کسی که در حوزه روابط بین الملل هم مطالعه دارم، هم کتاب دارم، هم درس میدهم در مقطع دکترا، واقعا تحسین میکنم و میگویم عجیب نیروی فعال و به درد بخوری را ما از دست دادیم خدا انشاالله برای ما جبران کند، بعد گفتند که این دبیری شورای شما که این جا هستید همچنان آقای امیرعبداللهیان هم مشاوره خواهند داد، سوال من این است، برادر من وقتی یک آدمی در این سطح از او استفاده میشود، آیا آن موضوعاتی که شما میگویید را این آقایان نمیدانستند و این کار را کردند؟ من میگویم چرا میدانستند، پس فردی دارای توانمندی به مجلس معرفی شده، من نماینده مجلس اگر تا دیروز با شخص ایشان هم مخالفتی داشتم، مغایرتی داشتم، تضاد فکری داشتم، امروز باید تصمیم بگیرم آقا من یا باید به این آقا رای مثبت بدهم یا رای منفی بدهم، زشت است که من بیایم بگویم من نفهمیدم من ممتنع میخواهم رای بدهم، من واقعا به این جمع بندی رسیدم ایشان رای مثبت به ایشان میدهم، اما ما یک پیمانی با ایشان داریم در قالب این طرح و برنامه، این که گفتید نمیشود بازخواست کرد، اگر آقای عراقچی بشود وزیر امور خارجه، سه روز از وزارتش بگذرد برخلاف پیمانش عمل کند من نماینده مجلس بر اساس قانون اساسی میتوانم از او در قالب تذکر کتبی، تذکر شفاهی، استیضاح و یا سوال وظیفه قانونی و حقوقی خودم را انجام بدهم هیچ ابایی هم ندارم.
ثابتی: ولی ایشان آن زمان یک وزیر است، شما هر چقدر هم سوال داشته باشید وزیر است.
مقتدایی: این حرف شما خلاف قانون اساسی است. من هم نماینده مجلس هستم
ثابتی: خلاف قانون نیست ایشان وزیر است شما سوال بدهید خود ایشان جواب میدهد ولی شما میدانید به لحاظ سیاسی بالاخره تا یک وزیر استیضاح بشود خیلی است.
مقتدایی: ما با هیچ کس تعارف و رودربایستی نداریم.
ثابتی: من خیلی کوتاه جواب آقای دکتر مقتدایی را بدهم، آقای دکتر مقتدایی یکی از استدلالهایشان این بود که آن متن را خواندند و نکته آن متن چه بود؟ میگویند که آقای خرازی که منصوب رهبر انقلاب هستند در شورای راهبردی روابط خارجی، گفتند به توصیه مقام معظم رهبری من شما را دبیر این شورا میکنم، خیلی چیز عجیبی برای من نیست، چون افرادی با سلیقههای مختلف نه این که تازه یک نفری را برایشان حکم بزند به توصیه مقام معظم رهبری، خود مقام معظم رهبری برایشان حکم زدند، مثال، آقای شمخانی، ایشان هشت سال نماینده رهبر در شورای امنیت بودند مرحوم آقای هاشمی رفسنجانی سالها با حکم ایشان مسئولیتهای متعدد از جمله مجمع تشخیص، این که مشخص است رهبر بالاخره رهبر انقلاب هستند، یکسری مصلحتهایی را دارند از نیروهای با نگاههای مختلف هم در جای دیگر استفاده میکنند، این به این معنی نیست که هر کسی را حکم رهبر انقلاب داشت حتما اگر برای یک جایی معرفی شد ما حتما موظفیم، این اصلا این حرف یک خطری دارد اگر آدم بد فهمیده باشد، آن هم این است که دیگر اصلا بحث استقلال قوا و تصمیم نماینده و تشخیص و اینها را بگذاریم کنار بگوییم آقا هر کس یک حکمی از رهبری دارد، ما دیگر ضد ولایت فقیه هستیم اگر به او رای ندهیم. میخواهم بگویم که ...
مقتدایی: شما به من گفتید فنی صحبت کن
ثابتی: من فنی دارم صحبت میکنم، چون من یک حرف خطرناک هم از بعضی از همکاران بعضی وقتها میشنوم البته با یکسری از وزرای پیشنهادی، در همین مایهها که مثلا مگر میشود نظر رهبر روی فلان گزینه باشد، خود رهبر انقلاب بارها گفتند ...
مقتدایی: نمایندگان آزادند، مستقلند، خودشان فکر میکنند.
اگر آقای عراقچی رای آورد از ایشان حمایت می کنم
ثابتی: خود ایشان بیشترین تاکید را دارند که نمایندهها وظیفه خودشان را انجام بدهند، استدلال بکنند، موافقت، مخالفت و این حرفهای ... یکی از وزرا شبیه یک همچنین استدلالی را آمد یک جایی مطرح کرد ما یک کلمه به ایشان گفتیم، گفتیم اگر این طور است این را عمومی شما بگو، ما میرویم دفتر رهبر انقلاب اگر تکذیب نکرد، چشم، میخواهم بگویم اینها بحث را اصلا منحرف میکند وگرنه آقای عراقچی اگر رای نیاورد که هیچ، اگر رای بیاورد بنده این را صادقانه عرض میکنم که واقعا خودم را متعهد میدانم در هر مسئلهای که رویکرد درستی باشد همه جوره از ایشان دفاع بکنم، اصلا بیایم بگویم اقا ما بالاخره با هم دشمنی شخصی نداریم که، اختلاف سلیقه داریم در بعضی جاها، آن هم در راه این که کدام مسیر درست است اگر ایشان هم وزیر شد ما تلاش میکنیم که اگر کار درستی انجام میشود با کیفیت بهتر انجام شود هر مشورتی انجام شود که کار غلطی خدایی نکرده جلوی آن گرفته شود، این را هم صادقانه به خود ایشان بارها گفتم الان هم عرض میکنم که سند بشود بر اساس این دیگران بتوانند از ما مطالبه بکنند این مسئله را انشاالله.
سوال: جمع بندی
مقتدایی: من اولا تشکر میکنم، نماینده مردم تهران در قواره یک آدم منصف آخرین جملاتش این هست که بالاخره آماده همکاری با کسی است که اگر رای بیاورد میشود وزیر جمهوری اسلامی ایران و موضع ایشان هم بالاخره موضع قابل احترامی است ثبت هم شد، خیالتان راحت، من هم که الان دارم از یک فردی. میگویم من به این نظر رسیدم این هم شد پیمان بین ما در کمیسیون، قانون اساسی هم میثاق عمومی همه کسانی است که در کشور دارند فعالیت میکنند، قوانین هم دست نماینده مجلس را باز گذاشته، یعنی من شجاعانه باید ببینم اگر جایی خطایی صورت گرفت جلوی آن خطا را بگیرم ولو رفیقم باشد، ولو دوستم باشد بالاخره این جا منافع ملت ایران است، این به جای خود، ببینید ما در مجلس حریت و آزادی خودمان را داریم، یعنی چه؟ یعنی نماینده مجلس شب اول قبر از خودش تنهایی سوال میپرسند، ما واقعا بین خودمان و خدا وقتی نگاه میکنیم میبینیم طرف در کمیسیون امنیت ملی آمده میگوید من سرباز این کشورم، سرباز نظام هستم و احترام میگذارم به زمان مردم، یک جمله میگویم، مردم دولت اقای پزشکیان را باید کمک بکنیم، کمک مان این است که در گام اول نه این که ساده لوحی بکنیم ولی در گام اول پیش داوری نکنیم، اجازه بدهیم ایشان کاری که آورده را ما در مجلس تکمیل بکنیم هر جا لازم است طرف را خارج کنیم بگوییم این صلاحیت ندارد ولی آنهایی که دارند حداقلها را دارند خیلی سختگیری نکنیم.
ثابتی: من اصل صحبتها را کردم، تشکر هم میکنم از حضرتعالی، از آقای دکتر مقتدایی و همه بینندگانی که برنامه را دیدند و این را دوباره عرض میکنم که امیدوارم حرفهایی که زدیم واقعا صادقانه بوده باشد، من اگر امشب آمدم و به آقای عراقچی نقدهایی را وارد کردم خدا را گواه میدانم بحث من با ایشان بحث شخصی نیست من در برابر هر رایی که به هر وزیری میدهم مسئولم، اول به خدا بعد هم به مردم، کسانی که به من رای دادند در همین تهران، نمیتوانند تحمل بکنند که من دوباره بروم به جریانی رای بدهم که به اسم برجام خسارتهای متعدد به کشور وارد شد، لذا امیدوارم که هر نمایندهای بر اساس صدق نیت خودش تصمیم بگیرد و من فکر میکنم که گفتگویی که امشب با دکتر مقتدایی داریم بعدها خیلی از تکههای صحبت هایمان پربازدید خواهد شد، چون من فکر میکنم حرفهایی زدم که امیدوارم غلط بوده باشد، اما فکر میکنم که ...
مقتدایی: تا دو روز دیگر، سه روز دیگر، یک هفته دیگر همه وقت داریم و فکر میکنیم
ثابتی: و این را هم بگویم، بنای من این است که به هر وزیری در ابتدا رای مثبت بدهم مگر این که واقعا حجتی داشته باشد که رای منفی بدهم، چون واقعا بنای من بر این است که به همین دولت آقای پزشکیان هم که به او رای ندادم صادقانه کمک کنم که مشکلات کشور حل شود.