• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۷۹۴۶۶۴
تاریخ انتشار: ۰۱ فروردين ۱۴۰۲ - ۱۵:۰۴

سال نو در افغانستان

جشن‌ها از زمان‌های بسیار قدیم در فرهنگ و زندگی افغان‌ها نقشی اساسی داشته‌اند

به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا وسیما  این جشن‌ها در سنت زرتشتی گنجانده شده است که بسیاری از کشورها از جمله افغانستان، آذربایجان، قزاقستان، ایران، ازبکستان و تاجیکستان از آن پیروی می‌کنند. نوروز که در فارسی به معنای روز نو است به معنای آغاز بهار و سال نو در افغانستان نیز محسوب می‌شود.

به نقل از نشنال تودی، این روز پایان زمستان و نویددهنده روزهای روشن‌تر است. نوروز نماد تولد دوباره طبیعت است و با آن زندگی تازه‌ای برای مردم افغانستان به‌وجود می‌آید. گویی در بهار، لاله‌ها در این کشور شروع به شکوفه دادن می‌کنند. این گل‌های زیبا نماد پاکی، عشق، مهرورزی و شور در افغانستان هستند. لاله‌ها همچنین گل ملی کشور افغانستان است.

نوروز جشن باشکوهی است که از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌شود و هر دوره تاریخی تعبیر متفاوتی از نوروز دارد. در طول اعصار، یک چیز مشترک باقی مانده است؛ افغان‌ها این جشن را یک میراث مقدس و مشترک می‌دانند. در این روز هزاران نفر از سراسر کشور افغانستان در مسجد مزارشریف گرد هم می‌آیند تا نوروز را جشن بگیرند.

شب عید نوروز زمان جشن و سرور خانواده‌ها در افغانستان است. همه مشغول نظافت خانه یا حیاط هستند. بازارها مملو از مردمی است که لباس و غذا خرید می‌کنند. هیچ خریدی بدون خرید شیرینی، میوه و آجیل خشک کامل نمی‌شود؛ اقلامی که برای جشن‌ها حیاتی هستند. بسیاری از مردم در ایام نوروز خانه تکانی را ترجیح می‌دهند زیرا آن را فرخنده می‌دانند.

امروزه برای آوارگان افغانستان نوروز معنای دیگری به خود گرفته است. از دیرباز این جشن‌ها درباره تولد دوباره بوده است. امروزه بسیاری از افغان‌ها نوروز را به‌عنوان یکی از معدود پیوندها به افغانستانی متفاوت می‌دانند، فرهنگی باشکوه که با خطر فراموشی مواجه است.

فعالیت‌های روز افغانستان (نوروز)

در این روز مراسم مختلفی برگزار می‌شود.

غذا خوردن

نوروز با ضیافت سنتی جشن گرفته می‌شود. مقداری لبو یا ماهی آب شیرین سرخ شده و سبزی چله (خورش بره و اسفناج) از غذاهای محبوب در این روز است.

هفت میوه

شاید یکی از جالب ترین رسم های نوروزی افغان ها هفت میوه باشد. در واقع افغان ها به جای سفره هفت سین سفره هفت میوه دارند. هفت میوه چیست؟ چیزی شبیه سالاد میوه که از هفت نوع میوه خشک تشکیل شده است که عبارتند از کشمش، سنجد، پسته، فندق، قیسی، گردو و آلو. باور مردم افغانستان بر این است که در واقع نه هفت سین و نه هفت شین وجود داشته است. بلکه آنچه که از ابتدا وجود داشته هفت چین بوده است. مراد از آن هم هفت میوه ای بوده که از هفت درخت متفاوت چیده شده و به عنوان برکت در سفره چیده می شده است. البته گاهی هفت میوه افغان ها با هفت سین، سبزی پلو و سمنو هم همراه است.

سمنک پزان

تهیه سمنو یکی از آیین های مشترک میان تمام مردمی است که نوروز را جشن می گیرند. سمنو که در میان افغان ها به سمنک شهره است نه تنها نذر برآمدن حاجت ها و مرادهاست، بلکه به باور بسیاری با خود خیر و برکت به ارمغان می آورد. سمنک آنقدر برای افغان ها مهم هست که زنان افغان از آغاز شب نوروز تا سپیده دم به طبخ آن مشغول می شوند و همزمان شادمانه آواز می خوانند.

کمپیرک

کمپیرک داستان طولانی و جالبی در افغانستان دارد. کمپیرک در واقع همان حاجی نوروز ایرانی هاست؛ پیرمردی با ریش های بلند، لباس های رنگی، کلاهی دراز و یک تسبیح که نماد برتری و قدرت طبیعت بر زمستان است. او و همراهانش روستا به روستا می چرخند، با زبان فصیح کتابی مانند تاریخ بیهقی حرف می زنند، شعر می خوانند و کمک هایی را که جمع کرده اند بین افراد توزیع می کنند؛ چیزی شبیه بابانوئل. البته به نظر می رسد این جشن بیشتر در بامیان و دایکندی برگزار می شود.

سال نو در افغانستان

گل لاله

یک دسته گل لاله برای خانه خرید می‌شود تا خانه پر نشاط شود.

حقایقی در مورد افغانستان

افغانستان بسیار بیشتر از کشور جنگ‌زده‌ای است که رسانه‌ها آن را به تصویر می‌کشند. درباره تاریخ غنی، مناظر شگفت‌انگیز و مردم خارق‌العاده آن بخوانید.

ملت شاعران

سه‌شنبه‌ها همیشه شب شعر در شهر هرات است که زنان، کودکان و مردان در آن گرد هم می‌آیند تا شعرهای باستانی را به اشتراک بگذارند و بشنوند.

خانه قدیمی‌ترین نقاشی‌های رنگ روغن جهان

غارهای بامیان در ارتفاعات افغانستان اولین نقاشی‌های رنگ روغن مشهور از ۶۵۰ سال قبل از میلاد را در خود جای داده است.

 افغانستان قبل از اسلام

پیش از اسلام، بیشتر مردم افغانستان پیرو آیین بودایی و زرتشتی بودند.

چرا افغانی‌ها دوستدار روز افغانستان هستند؟

سال نو در افغانستان

سنت‌های باستانی را زنده نگه می‌دارد

نوروز قدمتی به قدمت افغانستان دارد. جشن‌ها در طول اعصار، جنگ‌ها، تأثیرات فرهنگی و سیاسی جان سالم به در برده‌اند. با توجه به آشفتگی در این کشور، باور نکردنی است که چگونه این سنت باستانی پابرجا باقی مانده است.

چشم‌اندازی از افغانستان ارائه می‌دهد

چند نفر از ما به‌جز خونریزی یا خشونت چیزی در مورد افغانستان می‌دانیم؟ نوروز نگاهی به فرهنگ و تمدن باشکوهی ارائه می‌دهد.

هویت فرهنگی

نوروز فضایی را برای خانواده‌های افغانی فراهم می‌کند تا با هم ارتباط برقرار کنند. از طریق غذا و جشن‌ها، نوروز در حفظ فرهنگ و هویت نقش دارد.

 

منبع: ایسنا

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
پیش بینی پرداخت کالابرگ برای حداقل 7 دهک درآمدی در بودجه سال آینده پیش بینی شده است.
اخبار البرز در یک نگاه در روز ۱۱ بهمن
یک میلیارد دلار طرح مصوب در حوزه سرمایه‌گذاری خارجی
تأکید رئیس جمهور بر توسعه عدالت آموزشی و اصلاح نظام یارانه‌ای
امکان رفع تعهد ارزی صادرکنندگان در شعب منتخب بانکی
برگزاری مراسم بزرگداشت یوم الله ۱۲ بهمن در کرمانشاه
۱۵ بهمن ماه؛ آغاز اکران فیلم‌های جشنواره فجر در سینما‌های خوزستان
ساختمان حادثه دیده در انفجار بندرعباس، لوله کشی گاز داشته است
تعیین تکلیف قیمت محصولات ایران‌خودرو تا یک هفته آینده
  کرمان از قطب‌های فعال و پیشرو در طرح ملی نهضت مدرسه‌سازی
آغاز عملیات اجرایی طرح‌های ملی در حوزه نوسازی بافت‌های فرسوده
امضای تفاهم‌نامه ساخت ۱۰۰ هزار مسکن کارکنان جهاد، بین وزرای راه و جهادکشاورزی
افتتاح ۱۵۰ هزار واحد مسکن حمایتی شهری و روستایی در دهه فجر
بیش از ۱۹۰۰ میلیارد ریال طرح بازآفرینی شهری؛ آماده افتتاح در دهه فجر
ابلاغ مصوبه بازنگری طرح جامع شهر جهرم
افزایش شمار جانباختگان حادثه انفجار ساختمان در بندرعباس
مبارزه با علف‌های هرز در ۲۰ هزار هکتار از کزارع فارس
هوای سمنان گرم و غبار آلود می شود
اجرای طرح سلام محله در آذربایجان شرقی
پیام مشترک امام جمعه و استاندار کرمانشاه در محکومیت اقدام اتحادیه اروپا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
دبیر شورای امنیت ملی با پوتین دیدار کرد
شنیده شدن صدای مهیبی در بندرعباس
ساترا تحریم شد
فوت قهرمان کشتی آسیا بر اثر انفجار گاز
خبر ترور فرمانده نیروی دریایی سپاه کذب است
اقدام اروپا علیه‌ ایران برای‌‌ جبران تحقیر از سوی آمریکا و روسیه
خبر مثبت علی لاریجانی از پیشرفت مذاکرات
حضور رهبر انقلاب در حرم امام خمینی (ره)
فرمانده کل ارتش: دست ما روی ماشه است
اختصاص بودجه به واحد‌های نهضت ملی مسکن در کهگیلویه و بویراحمد
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۱ بهمن ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی شنبه ۱۱ بهمن ۱۴۰۴ به افق قم
تولید سالانه ۲۰ هزار تن محصولات شیلاتی در استان زنجان
یک کشته و ۱۴ مصدوم در حادثه انفجار واحد مسکونی در بندرعباس
هیچ ایرانی نباید از خرداد ۱۴۰۵ بدون بیمه باشد
سپاه از قوی‌ترین و مؤثرترین نیرو‌های ضد تروریستی در دنیاست  (۳ نظر)
جابه‌جایی بیش از ۳۰ میلیون تن کالا در محورهای برون‌شهری استان فارس  (۱ نظر)
هفت توصیه کلیدی برای داشتن خواب شبانه بهتر  (۱ نظر)
هشدار سخنگوی سپاه به آمریکا؛ برای همه سناریو‌ها برنامه داریم  (۱ نظر)
نیرو‌های مسلح ایران، انگشت برماشه آماده‌اند  (۱ نظر)
دشمنان لجوج ایران در تجاوز نظامی و ایجاد آشوب شکست خوردند  (۱ نظر)
فوت قهرمان کشتی آسیا بر اثر انفجار گاز  (۱ نظر)
اقدام سیاسی و غیرقانونی اتحادیه اروپا علیه سپاه  (۱ نظر)
بازداشت ۷۰ عامل اصلی و تخریبگر اموال مردم در استان مرکزی  (۱ نظر)
جزئیات جدید درباره گواهینامه موتورسیکلت برای بانوان  (۱ نظر)
پاداش پایان خدمت فرهنگیان بازنشسته ۱۴۰۴ کامل پرداخت شد  (۱ نظر)
دستگیری ۱۶ لیدر اصلی فراخوان‌های اغتشاش در نکا  (۱ نظر)
برخورداری از دانش حقوقی از الزمات یک مامور پلیس  (۱ نظر)
قالیباف: دیکته کردن را مذاکره نمی‌دانیم و نمی‌پذیریم  (۱ نظر)
جشن هلهله فرشتگان در شهرکرد  (۱ نظر)