محسنی اژه ای: عفو 80 نفر از محکومان امنیتی
سخنگوی قوه قضائیه بابیان اینکه 80 نفر ازمحکومان امنیتی مشمول عفو قرارگرفتند،گفت:این افراد بخشی مربوط به محکومان فتنه بعد از انتخابات سال 88 و بخشی نیز غیر از آن است که دردادگاه انقلاب اسلامی تهران به اتهام ارتکاب جرایم مختلف محکوم شده بودند.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر؛حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای درنشست خبری افزود:البته این عفو الزاماً مربوط به حبس نیست برخی از اینها مربوط به عفو جرایم نقدی است اما به طورکل کسانی که مشمول عفو شده بودند 80 نفرهستند که عفو برخی از محکومان فقط مربوط به حبس است برخی از آنها علاوه بر حبس مشمول جرایم دیگر نیز می شود.
وی ادامه داد: درخواست حبس الزامی است اما برخی از محکومان خودشان درخواست عفو دادند وبرخی از آنها خانواده شان و برخی نیز درخواست آزادی مشروط را داشتند که مشمول عفو شدند.
محسنی اژه ای گفت: کسانی که مشمول عفو می شوند دادستان تهران آنها را به رئیس قوه قضائیه پیشنهاد می کند که این پیشنهاد در یک هیئت مورد بررسی قرار می گیرد و آنهایی که می توانند مشمول عفو قرار گیرند ابتدا به رئیس قوه قضائیه و بعد از آن به رهبری اعلام می شود و وقتی مشمول عفو شدند و روال قانونی آن طی شد حوزه ریاست آن را به زندان ها ابلاغ می کند و سازمان زندان ها نیز با نظارت دادستان مشمولان عفو را اعمال می کند.
وی افزود: البته قبل از اعمال عفو مورد بررسی قرار می گیرد که آیا این مشمولان اتهام ، قرار و یا پرونده دیگری دارند یا خیر؟
محسنی اژه ای گفت: درمیان مشمولان کسانی هستند که فقط حبس شان مورد عفو قرارگرفته است و بقیه مجازات آنها به جای خود باقی است و یا کسانی هستند که همه مجازات آنها مشمول عفو می شود همچنین کسانی نیز هستند که حبس ندارند اما مجازات های دیگر آنها مانند جزای نقدی مشمول عفو می شود که این مجازات ها بخشیده می شود.
سخنگوی قوه قضائیه افزود: البته متهمانی که از جریان فتنه 88 به بعد بازداشت شده اند تاکنون در سه نوبت مشمول عفو قرار گرفتند که یک مورد در سال 90 ، مورد دیگر در سال 91 و نوبت سوم نیز 92 است که البته در سال 92 تعدادی در اردیبهشت مشمول عفو شدند.
وی ادامه داد: ممکن است در سال های 90 و 91 نیز همین روال تکرار شده باشد.
سخنگوی قوه قضائیه گفت: اما به هر حال محکومان امنیتی در سال 92 علاوه بر اردیبهشت، اخیراً نیز طبق قانون مشمول عفو شدند.
محسنی اژه ای افزود: برخی از سایت ها مطالبی منتشر کرده بودند که این آزادی زندانیان در ارتباط با انتخابات اخیر و یا مسائل سیاسی روز است در حالی که به این قضایا ربطی ندارد بلکه روند طی شده و طبق معمول مشمول عفو شدند ضمن این که افرادی در اردیبهشت مشمول عفو شده بودند که ربطی به انتخابات نداشته است.وی ادامه داد: شاید ما عفوهای موردی را داشته باشیم اما عفوها معیاری از قبل تعیین شده است که برخی به لحاظ جسمی ، برخی به لحاظ سوابق خانواده و مواردی دیگر مشخص شده در قانون مشمول عفو می شوند که با درخواست آنها موافقت شده است.
محسنی اژه ای گفت: البته روند عفو همچنان ادامه دارد که اخیراً نیز تعدادی آزاد شده اند و تعدادی نیز روند کارشان طی می شود که دادستان درخواست عفو آنها را به رئیس قوه قضائیه پیشنهاد داده است.
وی در ادامه به شرایط عفو اشاره کرد و افزود: طبق بند 11 اصل 110 قانون اساسی هر مجرمی که محکوم شد این محکومیت می تواند با پیشنهاد رئیس قوه قضائیه مشمول عفو و رأفت اسلامی قرار گیرد که می تواند کل محکومیت و یا بخشی از آن مشمول عفو شود که یا محکومیت آن تقلیل پیدا می کند و یا کل همان محکومیت مشمول عفو می شود.
سخنگوی قوه قضائیه گفت: آیین نامه مربوط به عفو اخیراً اصلاح شده و مشخص شده که به چه مناسبت هایی در طول سال می توان زندانیان را مورد عفو قرار داد که از قبیل آن عید غدیر ، عید قربان ، ولادت ها ، عید سعید فطر ، 22 بهمن و مواردی دیگر است و طبق این آیین نامه افرادی که درخواست عفو کنند مورد بررسی قرار می گیرند و کسانی که می توانند درخواست عفو کنند رئیس دادگستری ، دادستان خود حوزه ، ناظران زندان ، رئیس زندان ، خود محکوم علیه ، خانواده آن هستند که اگر درخواست عفو از طرف یکی از آنها صورت گیرد مکانیزم آن طی می شود و ابتدا رئیس قوه قضائیه و بعد از آن مقام معظم رهبری عفو را اعمال می کند.
وی افزود: البته برخی از این مورد عفو قرار گرفتن ها به صورت معیاری است و برخی به صورت موردی و مصداقی است.
محسنی اژه ای گفت: معیاری یعنی این که شرایطی را در نظر بگیرند و بگویند هر کسی که این شرایط را داشته باشد شامل عفو شود.
وی افزود: در سال های اخیر عفوهای معیاری کم شده اما عفوهای موردی و مصداقی وجود داشته است.
سخنگوی قوه قضائیه گفت: ضمن این که عفو می تواند از یک حوزه قضایی و یا حوزه های قضایی مختلفی مطرح شود ضمن این که در اعمال عفو مواردی نیز در نظر گرفته می شود از جمله این که کسانی که مورد عفو قرار می گیرند تحت چه شرایط مرتکب جرم شده اند چه مقدار تحمل کیفر کردند که همه آنها در اعمال عفو مورد توجه قرار می گیرند که همه این موارد در اعمال عفو محکومان امنیتی اخیر مورد لحاظ قرار گرفته است
زندانیان آزادشده امنیتی هستند نه سیاسی
سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا زندانیان سیاسی که اخیرا آزاد شده اند چنین روندی در آینده نیز ادامه دارد؟ گفت: زندانیانی که اخیرا آزاد شده اند امنیتی بودند نه سیاسی چرا که تعریفی از جرم سیاسی نداریم.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای در پاسخ به این پرسش که آیا اراده جدیدی برای آزادی این دسته از زندانیان وجود دارد گفت: اراده جدیدی نیست و در طول 30 سال چنین روندی را داشته ایم و اکنون نیز ادامه دارد.
وی اضافه کرد: ممکن است حتی مسائلی از این دست در مناسبت هایی همچون عید قربان و یا غدیر و یا حتی 22 بهمن صورت بگیرد و در آن برخی زندانیان مشمول عفو بشوند.
محسنی اژه ای در پاسخ به این پرسش که نظرتان درباره تعریف جرم سیاسی که در مجلس اعلام وصول شد چیست؟ گفت: باید این طرح روند خود را در کمیسیون تخصصی طی کند و به صحن بیاید که ما نیز نظر خود را در روند بررسی ان به مجلس اعلام خواهیم کرد.
سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه پرونده دانشگاه ایرانیان با توجه به پرسش های پیش آمده درباره تخلف 16 میلیارد تومانی و اینکه سخنگوی کمیسیون اصل 90 گفته است این پرونده روی میز کمیسیون است چیست؟ گفت: پرونده دانشگاه ایرانیان در مرحله رسیدگی است و از ذی حساب نیز دعوت شده و مطالبش شنیده شده است.
وی ادامه داد: در این باره مستندات مبلغ گفته شده را خواستیم و هم اکنون حسابی که مبلغی به آن واریز شده موقتا مسدود شده است تا تعیین تکلیف شود
پیگیری همه دستگاه های مسئول درباره حادثه آزاد راه قم- تهران
سخنگوی قوه قضائیه در ادامه نشست خبری تاکید کرد: در موضوع تصادف آزاد راه تهران- قم همه دستگاه های مسئول از جمله قوه قضائیه ، دولت و مجلس بویژه کمیسیون اصل 90 وارد عمل شده اند.
محسنی اژه ای در پاسخ به پرسشی درباره آخرین وضع رسیدگی به موضوع تصادف آزاد راه تهران- قم افزود: پرونده دو بخش دارد یکی اینکه حادثه چگونه اتفاق افتاده است و یا چه کسانی مقصرند و بخش بعد اینکه چه زمینه هایی منجر به این حادثه شده است که باید رسیدگی شود تا در آینده با اقداماتی پیشگیرانه مانع از حوادث مشابه باشیم که دادستان در این باره نیز درحال بررسی است.
وی با اشاره به سوخته شدن بسیاری از اجساد در آن حادثه دلخراش گفت: غیر از یک مورد همه اجساد شناسایی و تحویل خانواده هایشان شدند.
محسنی اژه ای گفت: مسئولان در رسیدگی به این حادثه ،خوب عمل کردند اگرچه در رسیدگی به این حادثه منتی نیست و باید همه به وظیفه خود عمل کنند چرا که حادثه بسیار دلخراش و سنگین است و لطمات بسیاری به جمعی از هموطنان زد.
سخنگوی قوه قضائیه با اشاره به اینکه هم اکنون دو هیئت کارشناسی پیگیر این حادثه برای به دست آوردن نتایج ملموس هستند گفت: بخشی از نتایج نیز به دست امد که بر اساس این گزارش عیب ها و نواقص فنی در اتوبوس ها عامل این حادثه بوده است و دو هیئت نیز نقص فنی اتوبوس ها را تایید کردند.
وی افزود: درباره لاستیک خودرو نیز اینکه چقدر از لاستیک باقی مانده و یا چقدر سالم بوده هنوز پاسخ نهایی داده نشده است که باید منتظر نتیجه آزمایش ها بود.
محسنی اژه ای با بیان اینکه تحقیقات میدانی در این باره ادامه دارد گفت: از مدیران تعاونی اتوبوس ها و همچنین کمک راننده ای که مجروح بود نیز در حال تحقیقات هستیم .
وی افزود: گفته شده، سرعت غیرمجاز بوده است اما هنوز در میزان غیرمجاز بودن اختلاف نظر است.
محسنی اژه ای در ادامه گفت: از سازنده اتوبوس ها هم تحقیقاتی صورت گرفته است و سازنده با قرار هشت میلیارد تومانی فعلا آزاد شده است و تحقیقات از وی ادامه دارد.
سخنگوی قوه قضائیه گفت: برای کاهش آلام خانواده های قربانیان نیز از شرکت های بیمه خواسته شده است تا در صورت امکان به صورت علی الحساب بخشی از دیه ها را پرداخت کنند.
خبر دیدار شمخانی با یکی از سران فتنه دروغ است
سخنگوی قوه قضائیه خبر رسانههای بیگانه درباره دیدار دبیر شورای عالی امنیت ملی با یکی از سران فتنه را تکذیب کرد .
محسنی اژه ای گفت اول باید پرسید اصل خبر درست است یا خیر چرا که برخی خبری را جعل می کنند و برخی دیگر نیز آن را پیگیری می کنند.
وی تاکید کرد: زمانی که اصل خبری جعلی باشد دیگر پاسخش روشن است.
محسنی اژه ای افزود: یکی از آقایان مسئول پیش من آمد و گریه می کرد که سایتی که در فیسبوک به نام من زده اند جعلی است و خبر ندارم و آن را به صورت جعلی به نام من درست کرده اند.
وی ادامه داد: علاوه بر وی، نفرات دوم و سوم نیز به علت مشابه پیش آمدند و گله کردند و خوشبختانه دولت برای پیگیری این موضوع افرادی را تعیین کرده است.
محسنی اژه ای خطاب به رسانه ها بر ضرورت دقت در انتشار اخبار تاکید کرد و گفت: باید مواظب باشیم تا برخی با خبرهای ضعیف یا دروغ فضای جامعه را ملتهب نکنند.
محسنی اژه ای افزود: اصل خبر دیدار آقای شمخانی با فردی که نام بردید تا ظهر امروز که من اطلاع دارم دروغ است.
سخنگوی قوه قضائیه ضمن وارد دانستن موضوع نقص در اطلاعرسانی دستگاه قضائی خطاب به خبرنگار سوالکننده گفت: ان شاءالله با مسئول اطلاع رسانی جدیدی که در قوه قضائیه مشغول به کار شدند مکانیزم جدیدی به کار گرفته میشود تا برخی خبرها که فوریت دارند در سریعترین زمان ممکن پاسخ داده و اطلاع رسانی شوند.
پروند بانک آریا در مرحله تجدید نظرخواهی است
سخنگوی قوه قضائیه در ادامه گفت: پرونده برخی متهمان بانک آریا در مرحله تجدیدنظرخواهی است.
محسنی اژه ای در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران که پرسید آیا احکام متهمان پرونده بانک آریا صادر شده است یا خیر گفت: البته تعبیر بانک آریا صحیح نیست چون قرار بود گروه منصور آریا یک بانک به نام بانک آریا تشکیل دهد که این بانک تشکیل نشد بلکه مقدمات کار فراهم شد که در این مقدمات تخلفاتی صورت گرفت و پرونده افراد بررسی شد که برخی از آنها جرمشان مشخص و روشن شد که در دادسرا برای آنها کیفرخواست صادر شد و پرونده به دادگاه رفت تعدادی از آنها محاکمه شدند احکامشان صادر شد و هم اکنون پرونده آنها در مرحله تجدیدنظر خواهی است.
محسنی اژه ای گفت: برخی نیز محاکمه شدند اما هنوز تجدیدنظر خواهی نکرده اند و مهلت تجدیدنظرخواهی دارند و برخی از متهمان نیز در همان مرحله دادگاه تبرئه شدند و یا در مرحله دادسرا برای آنها قرار منع تعقیب صادر شد.
محسنی اژه ای گفت: اما به طور کلی تعدادی از متهمان حکمشان صادر شده و پرونده آنها در مرحله تجدیدنظر خواهی است.
سخنگوی قوه قضائیه گفت: البته این پرونده شاخه کوچکی از پرونده سه هزار میلیاردی است.
ابلاغ قاضی پرونده سه هزار میلیاردی لغو نشده است
سخنگوی قوه قضائیه گفت: هنوز ابلاغ قاضی سراج به عنوان قاضی ویژه رسیدگی به پرونده تخلف سه هزار میلیاردی لغو نشده است.
در نشست خبری آقای محسنی اژهای، سخنگوی قوه قضائیه خبرنگاری پرسید: آیا قاضی سراج که اخیرا رئیس سازمان بازرسی کل کشور شده است هنوز در سمت قاضی ویژه رسیدگی به پرونده تخلف سه هزار میلیاردی هستند یا خیر؟
وی در پاسخ به این سوال گفت: ابلاغ وی هنوز لغو نشده است و در آینده ممکن است رئیس قوه قضائیه براساس صلاحدید خود تصمیم گیری خواهد کرد که این ابلاغ لغو شود و یا کماکان باقی بماند، اما تاکنون این ابلاغ لغو نشده است.
محسنی اژه ای در بخش دیگری از نشست خبری درباره ورود احتمالی قوه قضائیه به موضوع قطع سامانه ثبت آنی در دفاتر اسناد افزود: پیگیری که ما تاکنون کرده ایم مسئولان مربوطه به وجود پاره ای اشتباهات و قصورات در این زمینه اذعان کرده اند.
وی گفت: آنان گفته اند که بخشی از مشکلات در یک یا دو روز اخیر برطرف شده است و تلاش می کنیم همه مشکلات را حل کنیم.
مفقود شدن اوراق تحقیقوتفحص از تامین اجتماعی بررسی میشود
سخنگوی قوه قضائیه گفت: هنوز موضوع مفقود شدن اوراق پرونده تحقیق و تفحص مجلس از سازمان تامین اجتماعی به قوه قضائیه ارجاع نشده است.
محسنی اژهای در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره مفقود شدن 20 هزار اوراق از تحقیق و تفحص سازمان تامین اجتماعی و ورود قوه قضائیه به این موضوع گفت: این موضوع هنوز به عنوان یک پرونده قضایی به دستگاه قضایی ارجاع داده نشده است، اما همین مقدار که مفقود شده است موضوع تحقیق میشود.
وی افزود: البته آنها گفته اند ما توانستهایم اوراق را جایگزین کنیم اما ابتدا باید اوراق پیدا و مشخص شود چه اتفاقی افتاده است.
محسنی اژه ای گفت: البته دستگاه قضایی نیز دراین خصوص باید تلاش کند.
خبرنگار دیگری از سخنگوی قوه قضائیه پرسید: رئیس تحقیق و تفحص مجلس از سازمان تامین اجتماعی طی نشست خبری مطالبی را بیان کرد که انتشار آن جرم است و اکنون این خبر باعث تشویش اذهان عمومی شده است، آیا مدعی العموم قصد ورود به این موضوع را دارد یا خیر؟ یا اینکه ایشان مشمول مصونیت نمایندگی هستند؟
محسنی اژهای در پاسخ به این سوال گفت: هنوز تحقیق و تفحص از سازمان تامین اجتماعی به اتمام نرسیده است که به قوه قضائیه ارسال شود بنابراین مسائل حاشیهای آن به صورت موردی است.
وی افزود: اگر در انتشار این مطالب چنانچه مواردی باشد که به شخصی توهین و افترا شود و آن شخص شکایت کند مسلما مفتری تحت تعقیب قرار میگیرد.
محسنی اژه ای گفت: اگر چناچه موضوع جنبه عمومی داشته باشد ممکن است دادستان به عنوان مدعی العموم ورود کند که همه این موارد بستگی به نوع پرونده دارد و نمی توان به صورت کلی در این خصوص صحبت کرد.
سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به سوال دیگری درباره فردی به نام م.پ که اسم آن در پرونده فساد سه هزار میلیاردی برده شده است و تبرئه شدن یا نشدن این فرد گفت: همان زمان که قاضی سراج به این پرونده رسیدگی می کرد برخی از متهمان را تبرئه کرد و برخی از متهمان بعداً در رابطه با بانک آریا -که گروه منصور آریا در نظر داشت آن را تشکیل بدهد- تحت تعقیب قرار گرفتند که البته تعدادی از آنها فقط متهم به اخذ رشوه بودند و ممکن است تبرئه شده باشند.
خبرنگار سوال کننده در ادامه پرسید که منظور وی پورمحمدی بانک مرکزی است که محسنی اژه ای پاسخ داد: من نشنیدهام که وی تبرئه شده باشد.
عفو زندانیان امنیتی ، روالی عادی است
سخنگوی قوه قضائیه گفت: آزادی محکومان امنیتی طبق روال عادی بوده و در این خصوص هیچ ملاحظه دیگری نشده است.
محسنی اژه ای در پاسخ به سوال خبرنگاری در این باره که آیا آزادی زندانیان سیاسی امنیتی ارتباطی با سفر رییسجمهور به نیویورک دارد یا خیر؟ گفت: من تعبیر سیاسی امنیتی را به کار نبرده ام بلکه در رابطه با مجرمان امنیتی توضیح دادم و عفو آنها روالی عادی است.
وی با بیان اینکه در آزادی زندانیان امنیتی هیچ ملاحظه دیگری نشده است افزود: از طرف دادستان و یا مسئولان زندان برای کسانی که تشخیص داده شود میتوانند مشمول عفو قرار گیرند و بخشی از محکومیت خود را طی کرده اند درخواست عفو داده می شود و اگر مقام معظم رهبری با عفو آنها موافقت کردند مورد بخشش قرار میگیرند .
محسنی اژه ای گفت : بنابراین در این خصوص هیچ ملاحظه دیگری نبوده است ضمن اینکه تعدادی از این افراد در سال گذشته و تعدادی نیز در اردیبشهت سالجاری مشمول عفو و رعفت اسلامی و آزاد شدند.
محسنی اژه ای همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید چه تعداد از متهمان پرونده فتنه سال 88 در حبس هستند گفت: درباره تعداد زندانیان آمار دقیقی ندارم .
سخنگوی قوه قضاییه همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری مبنی براینکه آیا درباره خروج هدایای ریاست جمهوری پرونده ای تشکیل شده است یا خیر افزود : در این خصوص پرونده ای تشکیل نشده است.
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری در این باره که اخباری مبنی بر انتقال پرونده تعدادی از معترضان سال 88 به شورای عالی امنیت ملی ارسال شده است افزود : مطلب جدیدی در این خصوص وجود ندارد ، همان روال قبل ادامه دارد .
محسنی اژه ای همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری که پرسید گفته می شود متهم اصلی پرونده پالیزدار در دسترس نیست و ابلاغ ها به دست وی نمی رسد گفت : وی مفقود نشده است و در تهران ، در دسترس هستند.
پرونده مدیران دولتی استان فارس در مرحله دادسراست
سخنگوی قوه قضائیه گفت: پرونده مدیران دولتی استان فارس در مرحله دادسرا است.
محسنی اژهای در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره بازداشت تعدادی از مدیران دولتی در استان فارس به اتهام تضییع اموال دولتی گفت: دو سه مدیر دولتی و دو سه نفر از بخش خصوصی بازداشت شدهاند و پرونده آنها در مرحله تحقیقات مقدماتی در دادسراست. وی افزود: جزییات بیشتری درباره این پرونده نمی توانم مطرح کنم.
سخنگوی قوه قضائیه در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره کشته شدن چند کودک بر اثر نوشیدن مواد شوینده به دلیل شباهت آن به مواد خوراکی گفت: این موضوع را با این اطلاعات نشنیده بودم، اما اگر گسترده باشد تکلیف داریم که آن را پیگیری کنیم تا جلوگیری شود.
محسنی اژهای همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره تکذیب نوار صوتی منتسب به رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص حوادث سوریه و تشکیل شدن یا نشدن پرونده قضایی دراینباره گفت: پرونده قضایی تشکیل نشده است و اگر تشکیل شده هم اطلاعی ندارم، اما صدا و سیما از وزارت اطلاعات خواسته که موضوع را پیگیری کند.
وی در پاسخ به سوالی درباره آزاد شدن دو زن زندانی مسلمان که مسیحی شدهاند و جرم بودن یا نبودن تشکیل کلیسای خانگی گفت: من از این دو نفری که شما میگوید اطلاعی ندارم اما به صرف داشتن یک عقیده، مرام و مسلک کسی تحت تعقیب قرار نمیگیرد و بازداشت نمی شود.
سخنگوی قوه قضائیه افزود: اگر افرادی در داخل خانهشان کلیسا تشکیل دهند جریان های انحرافی بوجود بیاورد و جوانان را به انحراف بکشند، اینها جرم است اما به صرف داشتن یک عقیده کسی تعقیب نمی شود.