طراحی و اجرای توربین نیروگاه توسط متخصصین ایرانی
مدیر عامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران گفت: در سد آزاد یک نیروگاه ۱۰ مگاواتی توسط بخش خصوصی اجرا شده و برای اولین بار طراحی و اجرای توربین نیروگاه توسط متخصصین ایرانی صورت گرفته و این نیروگاه شش سال است به بهره برداری رسیده و تولید بسیار خوبی داشته است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، آقای کریم شیبانی یکتا در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: یک نیروگاه تلمبه ذخیرهای در سد آزاد تعریف و کارهای ساختمانی آن انجام شده و در صورت تامین مالی از طرف دولت، آماده انجام کارهای تجهیزاتی آن هستیم و در حوزه ساخت سدها، نیروگاه ها، خطوط انتقال و ایستگاههای پمپاژ با درصد بسیار بالایی بومی سازی و توسط شرکتهای خوب ایرانی ساخته میشود و در این زمینهها به طورکامل خودکفا شده ایم.
وی افزود: به خاطر صعب العبور بودن منطقه، کار انتقال آب با شرایط بسیار سختی انجام شد و سد قوچم با ظرفیت ۶۰ میلیون متر مکعب ساخته شد و این سد یک مخزن بسیار خوب و مطمئنی است که آب را به شرق استان کردستان یعنی مناطق دهگلان و قروه، میرساند.
وی ادامه داد: باید از سد قوچم خطی به طول ۶۰ کیلومتر اجرا شود یعنی ۲۰ کیلومتر تا دهگلان و ۴۰ کیلومتر تا قروه اجرا کنیم و این پروژه که نامش سد آزاد و سامانه انتقال است به سرانجام برسد.
آقای شیبانی یکتا افزود: این کار تا آبگیری سد قوچم تقریباً ۱۰ سال زمان برد و در این مسیر ۹۰ کیلومتری دو اتفاق افتاد، یکی اینکه حدود ۴۵۰۰ هکتار زمینهای مستعد این مسیر را آبرسانی و در حال توسعه آنها هستیم و
یکی دیگر از اتفاق هم این بود که در سالهای قبل سد قشلاق مشکل کمبود آب پیدا کرده بود و از همین خط یک انشعابی به سمت بالا دست سد قوچم ایجاد کردیم و آب سد آزاد را برای کمک به مخزن سد قشلاق رساندیم.
مدیر عامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران افزود: به دلیل ورود پسابهای مختلف، سد قشلاق کم کم کیفیت آب را از دست داد و تا زمانی که آب سد آزاد به سد قشلاق کمک میکرد، آب با کیفیت بهتری به دست مردم برسد و در سال ۹۸ به دلیل سیلابهایی که اتفاق افتاد شرایط مخزن سد قشلاق به حدی شد که دیگر برای مردم قابل تحمل نبود.
آقای شیبانی یکتا ادامه داد: خط حدفاصل بین سدآزاد و قوچم که ۹۰ کیلومتر خط است دفعه اول برای تامین کمیت آب سد قشلاق مستقیماً به سد قشلاق واریز شد بعد از اینکه شرایط کیفی مخزن سد قشلاق شرایط بدی پیدا کرد به این نتیجه رسیدیم که آب را از سد آزاد مستقیم به تصفیه خانه سنندج آورده شود.
وی گفت: از اوایل سال ۱۴۰۰ عملیات اجرایی خط لوله مستقیم به طول ۲۸ کیلومتر به تصفیه خانه سنندج، در سرزمینی بسیار خشن، صعب العبور و با سنگ برداری و کار بسیار سخت شبانه روزی شروع شد.
مدیر عامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران گفت: با دستور ویژه رئیس جمهور برای تامین مالی این پروژه و با پیگیریهای مکرر و پیوسته وزیر نیرو، این طرح از اویل ۱۴۰۱ جهش بسیار بالایی پیدا کرد.
آقای شیبانی یکتا ادامه داد: کار انتقال آب مستقیم از سد آزاد به تصفیه خانه سنندج تقریباً به اتمام رسیده و برای کارهای پایانی مخزنی وجود دارد که باید کامل شود، اما به هر حال اتصال به شبکه سنندج برای مردم سنندج به طورکامل انجام شده است.
وی افزود: یک قطعهای از این کار بعد از سد قوچم به سمت قروه و دهگلان باقی مانده که دولت در این دوره برای این بخش از پروژه حمایتهای لازم را به عمل آورده اند و اگر تامین مالی و حمایت خوبی صورت گیرد در سال آینده این موقع آب را به دهگلان میرسانیم.
آقای شیبانی یکتا گفت: وزارت نیرو خود را متعهد به تامین آب شرب مردم ایران میداند، اما در بعضی از وقتها این منابع در خود محل وجود دارد و بعضی وقتهایی هم وجود ندارد و باید در داخل استان و یا بین استان از محلی به محل دیگر منتقل شود و پروژههای متعددی در کشور داریم که به همین ترتیب سامانههای انتقال آب در حال پیگیری است.
در ادامه آقای محسن فتحی نماینده مردم سنندج در مجلس شورای اسلامی گفت: استارت این پروژه در بهمن ۹۹ برای خط انتقال از سد آزاد به تصفیه خانه آب شرب سنندج زده شد و تقریباً در زمان دولت قبل ۲۰ تا ۲۵ درصد و ایامی که دولت سیزدهم زمام امور را در دست گرفتند حدود ۷۵ تا ۸۰ درصد پیشرفت داشت.
وی افزود: آب شرب این منطقه قابل نوشیدن نبود و در این ایام مردم از چشمههای اطراف شهر و یا با خرید آب معدنی که زیبنده مردم شهر سنندج نبود استفاده میکردند.
آقای فتحی ادامه داد: استان کردستان تقریباً ۸ درصد روان آبهای کشور را داراست و بالغ بر ۳۰ تا ۱۰۰ مخزن در استان داریم و با توجه به ظرفیت کشاورزی که در استان وجود دارد میتوان در بحث تولیدات محصولات کشاورزی که دغدغه اصلی کشور است کمک کرد.
نماینده مردم سنندج در مجلس شورای اسلامی گفت: برای تبدیل شدن زمینهای کشاورزی دیم به آبی، ظرفیت و پتانسیل وجود دارد و از این جهت نیاز است که توجه ویژهای به زمینهای کشاورزی دیم شود و این ظرفیت میتواند برای تامین اقلام کشاورزی و غلاتی خیلی کمک کند.
وی افزود: وقتی تعهدی را به مردم میدهیم این تعهد باید هرچه سریعتر در زمان مقرر انجام شود و انتقال آب سد آزاد به تصفیه خانه سنندج یکی از نمونههای کار جهادی بود که مردم انتظار این اتفاق مهم را داشتند.
آقای فتحی گفت: با توجه به اینکه دغدغه اصلی مجمع نمایندگان کردستان خواستههای مردم است و سعی بر این بوده که همه مطالبات مردم را به نحو احسن اولویت بندی شود و بر اساس اولویت بندیها و توانی که در داخل کشور است بتوانیم به نتیجه برسانیم.
وی ادامه داد: ما در شهرستان دیوان دره یک سدی را به نام سد سیاه زاغ که ساحل غربی این سد تقریبا هفت هزار هکتار تخصیص آب دارد و از اراضی دیم به آبی تبدیل شود که متاسفانه این مهم هنوز اتفاق نیفتاده که این یکی از برنامههای سفر رئیس جمهور بود.
نماینده مردم سنندج در مجلس شورای اسلامی افزود: بحث دیگر سد گاوشان است که از کاسه این سد برای اراضی روستاهای منطقه سد یک تخصیص آب داریم و با هزینه خیلی کم میتوانیم آن اراضی دیم کنار سد گاوشان هم تبدیل آبی شود، دو سد امیر آباد و رمشق داریم و با وجود هزینههای زیاد ۹۵ درصد پیشرفت داشتیم که اراضی آن منطقه هم آبی شوند.
وی گفت: اگر تبدیل اراضیها اتفاق بیفتد تقریبا میتوان گفت چهار هزار خانوار که زمین کشاورزی دارند از آن بهرهمند شوند، تبدیل زمین دیم به آبی یک افزایش درآمدی برای خانوارهای منطقه خواهد بود.
در ادامه آقای محمد فرهاد مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان کردستان در ارتباط تصویری با این برنامه گفت: از سال ۶۲ تامین آب اصلی شهر سنندج از سد قشلاق انجام میشد، ولی به دلیل کیفیت نامناسب آب سد قشلاق تامین آب از سد آزاد در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفت.
وی افزود: از بهمن ماه سال گذشته عملیات اجرا توسط شرکت توسعه منابع آب نیروی ایران به پیمانکاری قرارگاه خاتم الانبیاء اجرا شد و با دستور ویژه وزیر نیرو و پیگیریهای استاندار، این پروژه پیشرفت قابل توجهی داشت.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان کردستان ادامه داد: دو هفته قبل آب وارد تصفیه خانه شهر سنندج شد و در فاز اول آب به تصفیه خانه شماره یک به میزان هزار لیتر بر ثانیه وارد و حدود ۷۰ درصد شهر بخش مرکزی اصلی شهر با جمعیتی بالغ بر ۳۵۰ هزار نفر تحت پوشش قرار گرفت.
وی افزود: در بخش دوم که دیروز اتصال به تصفیه خانه شماره دو انجام شد ۵۵۰ لیتر برثانیه آب به تصفیه خانه شماره ۲ وارد شد و آن قسمتی که تحت پوشش نبود، تحت پوشش قرار گرفت و الان کل شهر تحت پوشش آب آزاد که آبی با کیفیت و یکی از بهترین آبهای ایران است تحت پوشش قرار گرفته است.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان کردستان گفت: از جمعیت ۴۶۰ هزار نفری حوزه روستایی استان کردستان حدود ۷۶ درصد جمعیت تحت پوشش خدمات شرکت آب و فاضلاب قرار گرفته و با توجه به عقب افتادگی که در این حوزه است و به دستور وزیر نیرو پروژهای با عنوان جهاد آبرسانی به روستاهای استان تعریف شده ۱۶۹ روستا در قالب قراردادی بالغ بر ۵۲۷ میلیارد تومان با پیمانکاری قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) شروع شده و این پروژه نزدیک به ۲۷ درصد پیشرفت دارد.
آقای محمد فرهاد افزود: اعتبار سال ۱۴۰۱ نزدیک به ۲۰۰ میلیارد تومان و اعتبارات استانی هم بالغ بر ۲۰۰ میلیارد تومان است که این باعث میشود این پروژه تسریع و پیشرفت مناسبی در سال ۱۴۰۱ داشته باشد و با اجرای این پروژهها در سطح جمعیت تحت پوشش از ۷۶ درصد به ۸۶ درصد خواهد رسید که مدت زمان این قرارداد ۳۰ ماه و از برج ۱۰ سال گذشته عملیات اجرایی شروع شده است.