• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۶۲۶۷۹
تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۰:۳۱
علمی و فرهنگی » علم و فناوری
پژوهشگران بررسی کردند

باکتری‌هایی که همراه با طوفان‌های گردوغبار جابه‌جا می‌شوند

در سال‌های اخیر افزایش طوفان‌های گردوغبار باعث نگرانی‌هایی در خصوص مشکلات بهداشتی شهرستان‌های آبادان و خرمشهر شده است.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ،  با توجه به این‌که طوفان‌های گردوغبار می‌توانند حامل عوامل بیماری‌زا باشند، پژوهشگران باکتری‌های موجود در هوای این دو شهر را مورد بررسی قرار دادند.

باکتری‌هایی که همراه با طوفان‌های گردوغبار جابه‌جا می‌شوند

 
طوفان‌ گردوغبار یکی از پدیده‌هایی است که در سال‌های اخیر منجر به آلودگی هوا شده و پیامدهای زیست محیطی و بهداشتی نامطلوبی به جا گذاشته است.
 
ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی و قرار گرفتن بر روی کمربندهای خشک و نیمه‌خشک به طور مداوم تحت تاثیر گردوغبارهای محلی قرار دارد. منشا طوفان‌های گردوغبار ایران، اغلب از جنوب عراق و شمال عربستان است. خشکسالی، کاهش بارندگی و رطوبت نسبی، باعث خشک شدن برخی تالاب‌ها، دریاچه‌ها و بیابان‌های کشورهای عراق و سوریه شده است و همین موضوع با تولید گردوغبار همبستگی زیادی دارد.
 
طوفان‌های گردوغبارهای ناشی از خشکی زمین و بیابان‌ها می‌تواند عوامل بیماری‌زا مانند باکتری‌ها، قارچ‌ها، موجودات تک‌یاخته‌ای، گرده‌های گیاهی و ... را همراه با خود حمل کنند و باعث افزایش بیماری‌های مختلف شوند.
 
شهرهای آبادان و خرمشهر نزدیک به کانون‌های گردوغبار خارجی قرار دارند و همچنین با تالاب‌های خشک‌شده هورالعظیم و شادگان همجوار هستند. به همین دلیل این شهرها می‌توانند نمونه‌های مناسبی برای بررسی طوفان‌های گردوغبار باشند.
 
بر همین اساس پژوهشگران با انجام یک مطالعه، برای اولین‌بار باکتری‌های هوای آبادان و خرمشهر را مطالعه کردند و میزان تشابه آن را با باکتری‌های خاک تالاب‌های هورالعظیم و شادگان مورد مقایسه قرار دادند.
 
در این مطالعه برای مشخص شدن روزهای گردوغباری شهرهای آبادان و خرمشهر از اطلاعات ماهواره‌ای اداره کل محیط زیست استان خوزستان و ایستگاه هواشناسی آبادان استفاده شد. پارامترهای محیطی مانند دما، رطوبت و میزان اشعه ماورای بنفش نیز در روزهای مطالعه، ثبت شدند.
 
همچنین به صورت تصادفی از خاک سطحی تالاب‌های هورالعظیم و شادگان نمونه‌برداری انجام شد. همچنین به مدت ۱۰ روز از هوای پنج نقطه در شهرهای آبادان و خرمشهر، نمونه‌برداری صورت گرفت.
 
 بررسی تصاویر ماهواره‌ای در روزهای گردوغباری نشان داد که شهرستان‌های آبادان و خرمشهر تحت تاثیر گردوغبارهای با منشا داخلی و خارجی هستند و توده‌های گردوغبار، ابتدا از کشورهای اردن، سوریه، عراق و عربستان سعودی منشا می‌گیرند، ولی با توجه به موقعیت جغرافیایی و قرار گرفتن در مسیر حرکت توده‌های گردوغباری و جهت باد غالب، در منطقه منجر به فعال کردن کانون‌های گردوغبار داخلی می‌شود.
 
در این مطالعه، سه روز از ۱۰ روزی که از هوا نمونه‌برداری انجام شد، روزهای گردوغباری بودند و بررسی‌ها نشان داد که تراکم باکتری‌ها در هوای روزهای گردوغباری، دو برابر بیشتر از روزهای عادی بود.
 
در این مطالعه مشخص شد که تراکم باکتری‌ها در روزهای گردوغباری با منشا داخلی بیشتر از روزهای گردوغباری با منشا خارجی بود. گردوغبارهای با منشا خارجی عمدتاً از بیابان‌های عربستان آغاز می‌شوند و به دلیل خشکی، گرما و تابش مداوم پرتو فرابنفش، فاقد موجودات زنده مانند باکتری‌ها هستند. به همین دلیل نقش گردوغبارهای داخلی که از تالاب‌های خشک منطقه منشا می‌گیرند، مشخص می‌شود.
 
مقایسه باکتری‌های موجود در خاک تالاب‌های هورالعظیم و شادگان با باکتری‌های موجود در هوا نشان داد که ۶ جدایه‌های باکتریایی (ژانگژوئنسیس، باسیلوس ائریوس، باسیلوس سوبتلیس، پنی باسیلوس، باسیلوس موژوآونسیس، لیزینی باسیلوس ماکرولیدس) در خاک تالاب‌ها و هوای آبادان و خرمشهر مشترک بودند.
 
همچنین در این مطالعه سه باکتری فرصت‌طلب (Koucria oceani ،Enterobacter hormaechei و Gordonia hongkongensis) و یک باکتری بیماری‌زای گیاهی (megaterium Bacillus) در هوای شهرهای آبادان و خرمشهر شناسایی شدند.
 
پژوهشگران این تحقیق می‌گویند: با توجه به افزایش بار میکروبی ذرات در شرایط گردوغباری و خطر بهداشتی این ذرات، توجه مسئولین مربوطه به مهار و جلوگیری از این پدیده لازم و ضروری است.
 
در انجام این تحقیق مریم صرخه، حسین محمد عسگری، اسحاق زمانی و فرشید قنبری؛ پژوهشگران دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر با یکدیگر مشارکت داشتند.
 
یافته‌های این مطالعه پاییز سال جاری به صورت مقاله علمی با عنوان «بررسی تنوع باکتری‌های همراه ریزگردها در استان خوزستان» در فصل‌نامه محیط‌شناسی زیر نظر دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران منتشر شده است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اعطای پروانه بهره‌برداری به نخستین شهرک مسکونی دولتی کشور
مدیرعامل جدید ایران‌ایر منصوب شد
الحاق ۸۷۴۰ هکتار از اراضی استان یزد برای طرح‌های مسکن
به زودی سامانه ای برای بارگذاری اسناد قولنامه ای در کشور راه اندازی می شود
تأکید فرماندار ماکو بر بازنگری فوری زیرساخت‌های جاده‌ای در پی افزایش تصادفات
کاهش تصادفات معطل تکمیل طرح
ساماندهی ۱۰ هزار و ۲۶۰ متقاضی جوانی جمعیت و تک واریزی در زنجان
امحای ۲۵۱ دستگاه ماینر غیرمجاز در انبار‌های اموال تملیکی آذربایجان غربی
انتخابات؛ مسیر صیانت از نظام و هم‌افزایی برای اعتماد عمومی
جهش تولید زعفران در آذربایجان‌غربی؛ طلای سرخ شمال‌غرب کشور به بار نشست
160هزار خادم فعال
احیای تالاب‌ها باید در دستور کار باشد
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، ۲۶ آبان ۱۴۰۴
واژگونی یک دستگاه خودروی پراید در محور مهاباد - میاندوآب
ارومیه، رتبه نخست تولید سیب در استان
تقویم و اوقات شرعی دوشنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۴ به افق ارومیه
برگزاری جلسه کمیسیون ماده ۵ آذربایجان‌غربی
تقویم و اوقات شرعی دوشنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
پیرغلامان حسینی در آستان سلطان طوس
برگزاری دومین جشنواره هفته نگارگری تبریز
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
شیراز لرزید
هوای اصفهان سالم شد
توصیه‌های هواشناسی کشاورزی استان همدان
ختم ۴۲ درصد پرونده‌ها در شورا‌های حل اختلاف به سازش
رکورد ۱۹۰ روزه در ساخت ۱۵۰۰ واحد مسکونی
تکذیب استعفای اعضای دولت
استخدام در صداوسیما - استان مرکزی
اطلاعیه دانشگاه تهران درباره حواشی رویدادی در دانشکدگان هنر‌های زیبا
بارش باران در مناطق مختلف خوزستان
بازی‌های همبستگی اسلامی، فربد تالشی هم به نیمه نهایی ساندا رسید
قاچاقچیان تامین کننده گازوئیل صنعت
محمدی: به نشان المپیک فکر می‌کنم
فعالیت سامانه بارشی تا روز دوشنبه در استان کرمانشاه
هادی ساعی: با شهامت به این جوانان میدان دادیم
سانیا کریمی: خوشحالم توانستم دل مردم کشورم را شاد کنم
اجرای طرح تعریض آزادراه کرج قزوین  (۴ نظر)
اطلاعیه کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوای استان مرکزی  (۳ نظر)
نیروی دریایی سپاه پاسداران یک نفتکش را توقیف کرد  (۲ نظر)
رفاهیات در فیش‌های حقوقی بازنشستگان، مشمول کسور نمی‌شود  (۲ نظر)
بارش باران در برخی از مناطق خوزستان  (۱ نظر)
تولد نهمین فرزند سرگرد یزدی  (۱ نظر)
تجدید دیدار استاد و دانشجویان پس از ۳۴ سال در مشهد  (۱ نظر)
میدری: شیوه جدید کالابرگ از آذرماه اجرایی می‌شود  (۱ نظر)
ولایتی: آینده‌ای روشن در انتظار ایران و عراق است  (۱ نظر)
رد ادعا‌های بی‌اساس گروه ۷ در رابطه با جمهوری اسلامی ایران  (۱ نظر)
افتتاح طرح‌های نوین گردشگری در هفته کیش  (۱ نظر)
پیش بینی بارش باران و رگبار در استان تهران  (۱ نظر)
صیانت از مرز‌ها با استقرار دستگاه‌های اپتیکی و الکترونیکی  (۱ نظر)
پرداخت وام برای جایگزینی موتورسیکلت‌های فرسوده در یزد  (۱ نظر)
تنش در روابط چین و ژاپن  (۱ نظر)