• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۱۱۶۵۳
تاریخ انتشار: ۲۹ آذر ۱۴۰۰ - ۲۳:۴۲
آذربایجان غربی » اقتصادی
گزارش مکتوب؛

کشت گلخانه ای؛ محصول با کیفیت و اشتغال پایدار

در شرایطی که بحران کم آبی امکان فعالیت‌های زراعی و باغی را محدود کرده، کشاورزان خوش ذوق با ایده‌های نو، می‌توانند با کشت گلخانه‌ای، محصولات خارج از فصل تولید کنند.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی در سالهای اخیر بحران کم آبی و خشک شدن دریاچه ارومیه موجب چالش های جدی در بخش های مختلف استان به خصوص بخش کشاورزی استان شده است.

این در حالی است که بالا بودن راندمان آبیاری در بخش کشاورزی یکی از مهمترین عوامل خشک شدن دریاچه ارومیه مطرح می شود برای حل این مشکل در سالهای اخیر راهکارهای متعددی از جمله اجرای طرح آبیاری تحت فشار و نیز کشت گلخانه ای مورد تاکید کارشناسان و مسئولان این بخش قرار گرفته است.

در همین راستا یکی از برنامه‌های ویژه وزارت جهاد کشاورزی توسعه کشت‌های گلخانه‌ای است. اهمیت کشت گلخانه‌ای علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار و تضمین شده در کاهش آب مصرفی در این نوع کشت است.

با توجه به نیاز روزافزون بازار به تولید گل و گیاهان زینتی و همچنین سبزی و صیفی جات خارج از فصل، کشت گلخانه ای، امروزه به یکی از سود آورترین بخش‌های کشاورزی تبدیل شده است.

افزایش تولید در واحد سطح در کشت‌های گلخانه‌ای

کشت در فضای کنترل شده گلخانه به سبب مناسب بودن شرایط محیطی به طور میانگین تا ۱۰ برابر بازده بیشتر در واحد سطح نسبت به کشت در فضای باز را خواهد داشت.  به عنوان نمونه در مورد محصول خیار، هر متر مربع در گلخانه ظرفیت تولید ۲۰ کیلو گرم خیار را خواهد داشت درحالی که در مقایسه با تولید در فضای باز، ظرفیت تولید یک متر مربع زمین زراعی بسیار پایین‌تر و حدود ۲ کیلوگرم خواهد بود.

کشت گلخانه ای؛ محصول با کیفیت و اشتغال پایدار



کاهش چشمگیر مصرف آب در گلخانه‌های مدرن

در کشت‌های گلخانه‌ای به سبب بسته بودن محیط هدر رفت آب از راه‌های مختلف تبخیر   کاهش بسیار یافته همچنین با استفاده از روش‌های مکانیزه آبیاری همانند بوم آبیاری، نوار آبیاری، مصرف آب به حداقل می‌رسد.

افزایش کنترل بر روی آفات، علف‌های هرز و بیماری‌ها

در کشت گلخانه‌ای به دلیل رصد و کنترل دقیق آفات و بیماری‌ها خصوصا استفاده از روش‌های کنترل بیولوژیکی و کاهش شدید مصرف سموم شیمیایی، شاهد افزایش کیفیت محصول تولیدی خواهیم بود که همین مساله موجب بازار پسندی محصول و افزایش قابلیت صادرات خواهد شد. در نتیجه همراه با حفظ خاک و محیط زیست ارز آوری خوبی را شاهد خواهیم بود.

کشت گلخانه ای؛ محصول با کیفیت و اشتغال پایدار


 
ایجاد فرصت‌های شغلی مناسب برای جوانان

متاسفانه آمار بالای بیکاری در میان دانش آموختگان بخش کشاورزی بالاست. روی آوردن به کشت‌های گلخانه‌ای سبب بکارگیری این دانش آموختگان خواهد شد همچنین از اوقات فراغت کشاورزان در فصل‌های پاییز و زمستان استفاده مناسبی به عمل می‌آید.  

قابلیت کشت در اراضی غیر قابل کشت با استفاده از سیستم هیدرو پونیک

برخی از زمین‌ها به دلایل گوناگون مانند شوری، عواملی بیماری زا، فقر مواد غذایی در خاک غیر قابل کشت هستند. به کمک گلخانه‌های کشت هیدروپونیک امکان کشت و استفاده از همه این زمین‌ها وجود خواهد دارد.

هیدروپونیک یا آب‌کشت، یکی از روش‌های خلاقانه تولید محصولات کشاورزی بدون خاک و سم و با کم‌ترین نیاز به آب (با استفاده از محلول مغذی) است. با این روش، در هر نقطه‌ای از کشور می‌توان هر محصول کشاورزی را بدون توجه به اقلیم و نوع خاک، برداشت کرد.

کشت گلخانه ای؛ محصول با کیفیت و اشتغال پایدار



 ۲۰۷ واحد گلخانه‌ای در آذربایجان غربی در زمینه تولیدات باغی، سبزی و صیفی فعال است.

وحدت سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در گفت و گو با خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی بااشاره به اینکه ۲۰۷ واحد گلخانه‌ای در استان در زمینه‌های مختلف فعال است گفت: این تعداد گلخانه در استان ۵۸.۵ هکتار مساحت دارد که در مجموع سالانه هزار و ۲۴ تن انواع سبزی و صیفی، ۲۳۸ تن توت فرنگی، ۱۴۰ تن گیاهان دارویی، ۶۰ تن میوه، ۲.۶ میلیون اصله نهال، ۲.۵ میلیون گل شاخه بریده، ۳.۲ میلیون گل گلدانی و ۲۵ میلیون نشا سبزی و صیفی تولید می‌شود.

وی بااشاره به اینکه روند رو به رشد توسعه گلخانه‌ها، تولید محصولات از  امسال افزایش خواهد داشت گفت: عمده محصولات تولید شده در گلخانه‌های استان شامل خیار، گوجه فرنگی، گیاهان گلدانی و توت فرنگی است.  

صادرات محصولات گلخانه‌ای از آذربایجان غربی

نزدیک مرز ایران و ترکیه در روستایی به نام گنگچین بزرگترین واحد گلخانه هیدرو پونیک آذربایجان‌غربی احداث شده که مدرنترین گلخانه استان نام گرفته است.

پیر مرادی مدیر جهاد کشاورزی ارومیه در گفت و گو با خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی با اشاره به اینکه این واحد در حال حاضر بزرگترین واحد گلخانه‌ای مدرن به روش هیدروپونیک به مساحت ۱۶ هزار متر مربع در استان است گفت: ۱۲ هزار مترمربع آن به کشت صیفی جاتی از قبیل خیار، گوجه، فلفل و چهارهزار مترمربع آن به کشت توت فرنگی اختصاص دارد.

وی افزود: در این گلخانه با ۲ دوره کشت در سال، بیش از ۵۵۰ تن صیفی جات و توت فرنگی تولید می‌شود که علاوه بر ارزش افزوده بالا، مقداری از نیاز مصرفی اهای ارومیه از این طریق تامین می‌شود.

مالک واحد گلخانه به خبرنگار خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی می گوید: این واحد گلخانه‌ای مجهز به سیستم کف گرمایشی و آخرین تجهیزات مدرن گلخانه‌ای است و در آن انواع نشاء محصولات جالیزی و صیفی اعم از هندوانه، ملون، خیار، گوجه فرنگی، فیسالیس و توت فرنگی تکثیر و به کشور‌های اوکراین و روسیه نیز صادر می‌شوند.

شاپور پروین شعار افزود: دراین واحد برای ۵۰ نفر به طور مستقیم و ۱۲۰ نفر غیر مستقیم، فرصت شغلی فراهم شده است.

کشت گلخانه ای؛ محصول با کیفیت و اشتغال پایدار



این گلخانه به پوشش‌های پلی کربنات، مقاوم در برابر باد‌های شدید وجریانات اقلیمی، بستر‌های کاشت مدرن و سیستم تهویه‌ای وحرارتی پیشرفته مجهز است.

به گفته کارشناسان میزان مصرف آب در تولید گلخانه‌ای ۹۰درصد راندمان دارد که به شدت مصرف آب را کاهش داده و نسبت به دیگر انواع کشت به ۱۰درصد آب نیاز دارد.
 
میزان عملکرد تولید محصولات گلخانه‌ای نیز ۱۰برابر کشت در فضای باز است و از سویی تولیدات گلخانه‌ای مورد پسند بازار‌های صادراتی است.
 
کارشناسان معتقد هستند افزایش کیفیت محصول تولیدی، افزایش تولید در واحد سطح، ایجاد فرصت‌های شغلی برای دانش آموختگان بخش کشاورزی، دستیابی به اهداف صادرات محصولات، متمرکز کردن کشت و تولید بیش از یک محصول در سال، کاهش آفات و بیماری‌ها، کاهش استفاده از نهاده‌ها و هزینه‌ها از دیگر مزایای کشت‌های گلخانه ای است.
 
نویسنده و خبرنگار : ربابه سیدی یکانی
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
برنامه‌ریزی برای تحویل ۷۸۰۰ واحد نهضت ملی مسکن در فارس تا پایان امسال
بازدید سرزده فرماندار میبد از شهرداری بفروئیه و راهداری
آمریکا و دشمن صهیونی به عنوان جنایتکاران جنگی مجازات می‌شوند
دستگیری عاملان نزاع خونین طرشت
برگی از زندگینامه رضا چعبی، شهید اهوازی دهه هشتادی جنگ تحمیلی سوم
فرماندار ساوجبلاغ پاسخگوی مطالبات مردمی در سامانه سامد
درخشش ورزشکار هرمزگانی در برد تیم ملی والیبال نشسته بانوان
علیزاده: برای مسابقات والیبال قهرمانی آسیا آماده هستیم
تشییع پیکرپدر شهید سردار جواد نجفیان در باروق آذربایجان غربی
کالابرگ تیر ماه شناسه ملی‌های ۳، ۴، ۵ و ۶ واریز شد
تشییع باشکوه قائد امت حجت را بر استکبار جهانی تمام کرد
متعهدان خدمت آموزش‌وپرورش دوره آموزش رزم را بگذرانند
هموار شدن مسیر‌های تردد زوار اربعین در آذربایجان غربی
اعزام موکب‌های مردمی و بیش از ۳۰ پزشک گلستانی به مشهد مقدس برای خدمات رسانی
حمله خرس سیاه به دامدار جیرفتی
هفت مصدوم در پی واژگونی پژو پارس در نظنز به اصفهان
سارق ۱۰۰ فقره تلفن همراه در شیراز دستگیر شد
خدمات رسانی ۳۶۲ موکب خراسان جنوبی به زائران مراسم بدرقه رهبر شهید ایران
تمدید مهلت ثبت درخواست خوابگاه ترم تابستان دانشگاه شریف
سوگواره رهبر شهید در امامزاده شاهرضا (ع) شهرضا
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
برنامه‌ریزی جهاد کشاورزی برای افزایش عرضه و مصرف گوشت قرمز
ادعا‌های جدید سنتکام درباره تنگه هرمز
مراسم گرامیداشت رهبر شهید انقلاب در قم برگزار می‌شود
رواق دارالذکر حرم رضوی، آرامگاه ابدی رهبر شهید انقلاب
دو کشته در درگیری شخصی مسلحانه در منطقه سرافرازان مشهد
فیلمی از مزار مطهر رهبر شهید انقلاب در رواق دارالذکر
فردا؛ کالابرگ تیرماه برای کد‌های ملی ۳، ۴، ۵ و ۶ شارژ می‌شود
پیکر مطهر رهبر شهید انقلاب در حرم مطهر رضوی آرام گرفت
دوران جدیدی با راهبری آیت‌الله سید مجتبی خامنه‌ای آغاز کرده‌ایم
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۹ تیر ۱۴۰۵
تعویق یا تغییری در زمان‌بندی امتحانات نهایی دانش‌آموزان وجود ندارد
حساسیت روسیه به اقدام ترکیه در فروش «اس - ۴۰۰»
ذوالقدر: در حمله به زیرساخت‌ها مقابله به مثل خواهد شد
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۱۹ تیر ۱۴۰۵ به افق قم
جمع آوری بیش از ۱۲ هزار انشعاب غیر مجاز در کلانشهر اهواز
قرارگاه خاتم: به مبدا پشتیبانی ارتش آمریکا حمله می‌کنیم  (۱۷ نظر)
ترامپ: یادداشت تفاهم تمام شد، قصد ندارم با ایران تعامل کنم  (۱۶ نظر)
نماز لیله الدفن آقای شهید ایران را اقامه می‌کنیم/تدفین پیکر رهبر شهید بامداد جمعه در دارالذکر حرم امام رضا ع  (۴ نظر)
سپاه: به ۸۵ نقطه از تاسیسات مهم نظامی آمریکا حمله کردیم  (۴ نظر)
تغییر غیرمنتظره هواپیمای ترامپ در بازگشت از ترکیه  (۲ نظر)
جزئیات حملات هوایی امروز رژیم تروریستی آمریکا به مناطقی از خوزستان  (۲ نظر)
حملات رژیم جنایتکار آمریکا به چندنقطه در سیستان‌وبلوچستان  (۲ نظر)
جمع آوری بیش از ۱۲ هزار انشعاب غیر مجاز در کلانشهر اهواز  (۲ نظر)
سلامت، امنیت و آرامش؛ اولویت آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد در برگزاری امتحانات نهایی  (۱ نظر)
حمله موشکی دشمن آمریکایی به زیرساخت‌های ریلی کشور  (۱ نظر)
اقامه نماز بر پیکر رهبر شهید در حرم مطهر رضوی  (۱ نظر)
حمله سپاه به زیرساخت‌ها و تأسیسات مهم پایگاه‌های آمریکایی  (۱ نظر)
مراسم تشییع و تدفین رهبر شهید انقلاب در مشهد (۲)  (۱ نظر)
بیانیه وزارت‌خارجه درباره نقض تفاهم‌نامه اسلام‌آباد توسط آمریکا  (۱ نظر)
پایش شبانه مصرف واحدهای تجاری در اهواز در طرح ۱۰۰ شب، ۱۰۰ بازدید  (۱ نظر)