• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۸۴۱۶۳۹
تاریخ انتشار: ۰۹ مهر ۱۳۹۹ - ۱۳:۱۴
سمنان » اجتماعی
گزارش مکتوب

دیدی که چگونه گور ، بهرام گرفت ؟

با رسیدن تعداد گونه ارزشمند گورخر ایرانی به عدد ۱۲ در مرکز پرورش پارک ملی کویر گرمسار، این مصرع از شعر خیام که " دیدی که چگونه گور بهرام گرفت " معنی تازه‌ای پیدا کرده است.

دیدی که چگونه گور ، بهرام گرفت ؟به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان سمنان ،دو سال پس از اتلاف ۵ راس گورخر ایرانی هنگام انتقال غیر ایمن مجموعه‌ای ۱۰ راسی از پارک ملی توران در شاهرود  به پارک ملی کویر مرکزی در گرمسار، تولد ۳ راس گورخر ایرانی در سایت پرورش آن در گرمسار، نور امیدی را در دل دوستداران محیط زیست در احیای مجدد این گونه نادر و سازگار شدن  آن‌ها در زیستگاه اصلی تاباند.
 

این گورهای پر ماجرا ...
دیدی که چگونه گور ، بهرام گرفت ؟
سازمان حفاظت محیط زیست در سال ۱۳۹۷، برای ساماندهی سایت‌های تکثیر گونه‌های شاخص حیات وحش، زنده گیری و انتقال ۱۰ راس گورخر از پارک ملی توران در شاهرود به پارک ملی کویر مرکزی در گرمسار برنامه ریزی کرده بود.
مهر ماه آن سال، برای انتقال این گورخرها، عملیات زنده گیری با استفاده از روش بیهوش کردن حیوان انجام شد که در همان ابتدای امر، یکی از گورخر‌ها،   به علت حساسیت دارویی تلف شد.
دو راس گورخر دیگر هم در مسیر انتقال و به علت تروما (ضربه به سر ناشی از تکانه‌های حمل و نقل در قفس) تلف شدند و دو راس گوخر دیگر نیز در گرمسار به علت تزریق داروی بیهوشی احیا نشدند و جان باختند.
 با جریحه دار شدن افکار عمومی از سرنوشت غم انگیز گورخر‌ها، خبر عزل مدیر پروژه انتقال گورخر‌ها منتشر و تاکید شد: با تمام کسانی که به طور مستقیم در جریان انتقال این گونه ارزشمند جانوری دخیل بوده و اشتباهات آن‌ها برای مسئولان محرز شود، برخورد قاطع و قانونی خواهد شد.
همچنین تیم ویژه سازمان‌های دامپزشکی و حفاظت محیط زیست کشور برای بررسی علت قطعی مرگ ۵ راس گورخر در استان سمنان تشکیل شد.
تیمی که قرار شد با تایید سازمان دامپزشکی اگر در این بررسی‌ها علت قطعی اتلاف این گورخر‌ها مشخص نشود،  نمونه‌ها را برای آزمایش‌های تکمیلی به خارج از کشور ارسال کند.

 
پاییزی که بهار گورخرها بود...
دیدی که چگونه گور ، بهرام گرفت ؟
در کنار این اتفاقات، گروهی دیگر در پارک ملی کویر برای هدف مهم دیگری تلاش می‌کردند و آن هم تطبیق دادن پنج راس گورخر  انتقالی سالم به محیط جدید و پس از آن، سازگار کردن چهار راس گورخر انتقالی دیگر از سایت تکثیر گوراب استان یزد به پارک ملی کویر گرمسار بود.
این هدف از آذر ماه سال ۹۷ با جدیت پیگیری شد تا اینکه مهر امسال، از آن گله ۹ راسی، سه راس گورخر جدید در سه زایمان موفق متولد شد و به همه، اما و اگر‌های اجرای طرح تکثیر و معرفی گورخر ایرانی  پایان داد.
طرح تکثیر و معرفی گورخر ایرانی در سال‌های ۷۵ و ۷۶، با انتقال تعدادی گورخر ایرانی از خارتوران شاهرود به یزد منتقل آغاز شد.
با افزایش جمعیت گورخر‌ها در یزد، در سال ۹۲ تعدادی از این حیوان از یزد برای تکثیر و افزایش جمعیت به پارک خارتوران شاهرود منتقل و قرار شد با افزایش جمعیت گورخر در خارتوران، این گونه را به زیستگاه اصلی اش پارک ملی کویر گرمسار بازگردانده شود.

 
تلاش ها برای احیای نسل گورخر ایرانی
دیدی که چگونه گور ، بهرام گرفت ؟
گرمسار این روز‌ها مرکز توجه دوستداران محیط زیست است چرا که نخستین مرکز تحقیقات و پرورش و تکثیر گورایرانی در پارک ملی کویر آغاز بکار کرده است.
مرکزی که همه امکانات آن در بخش‌های کاروان ایمن و استاندارد حمل گورخر و مشخصات مرکز تکثیر و تجهیزات و امکانات تعبیه شده در آن با اتکا به دانش بومی کارشناسان حفاظت محیط زیست استان سمنان طراحی و ساخته شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان می‌گوید: در این مرکز هشت سلول قرنطینه برای انجام جداسازی به منظور تلاقی انتخابی ژن‌ها و زایمان ایمن گورخر‌ها تعبیه شده است.
به گفته امیر عبدوس، طراحی این سلول‌ها به گونه‌ای است که تمام مراحل خونگیری، معاینه، جداسازی، انتقال، تبادل یا رهاسازی گورخر‌ها در طبیعت بدون استفاده از بیهوشی قابل اجراست.
مرکز تحقیقات، تکثیر و رهاسازی گورخر ایرانی پارک ملی کویر گرمسار با اعتباری بالغ بر ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال از محل طرح‌های ملی سازمان حفاظت محیط زیست در محل ورودی پارک از مسیر جاده سنگفرش احداث شده است.
دیدی که چگونه گور ، بهرام گرفت ؟کیومرث کلانتری معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست کشور از مرکز تحقیقات گورخرایرانی گرمسار به عنوان منحصر به فرد‌ترین سایت تکثیر در اسارت گورخر ایرانی در آسیا یاد می‌کند و می‌گوید: اولویت نخست این سازمان، حفظ زیستگاه و جمعیت گورخر در زیتگاه اصلی این گونه ارزشمند است.
او می‌گوید: پارک ملی کویر گرمسار، زیستگاهی ارزشمند و مستعد در کشور است که سال‌ها بخاطر خشکسالی و شکار بی رویه از گورخر ایرانی تهی شده بود، اما با برنامه ریزی مدون، هم اکنون پذیرای جمعیت قابل توجهی از این گونه است.
شهاب الدین منتظمی مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان محیط زیست کشور هم، رعایت مدیریت ژنتیکی جمعیت گورخر با نگاه اصولی به نحوه غذا دهی و ایمنی را از امتیازات سایت تکثیر در اسارت گورخر در گرمسار می‌داند و معتقد است: معیار‌های نقل و انتقال گونه بدون کمترین استرس و آسیب و با طراحی کاروان‌های تخصصی و زمان بندی مناسب در این مجموعه انجام شده که می‌توان گفت در دنیا بی نظیر است.

  
بهرامی که گور می گرفت ...
دیدی که چگونه گور ، بهرام گرفت ؟
گورخر آسیایی در گذشته جمعیت فراوانی در خاورمیانه، آسیای میانه و چین داشت، اما اکنون نسل آن در اغلب مناطق منقرض شده است
گور خر ایرانی زیرگونه‌ای از گورخر آسیایی است که به شدت در معرض خطر انقراض قرار دارد.
این جانور نسبت به اسب، پا‌های کوتاه‌تری دارد و رنگش در خلال فصل‌ها تغییر می‌کند 
رنگ گورخر ایرانی در تابستان قهوه‌ای مایل به سرخ و در زمستان قهوه‌ای مایل به زرد است و بر پشت آن نواری سیاه که با رنگ سفید احاطه شده، قرار دارد.
هم اکنون فقط هزار راس گورخر ایرانی در استان‌های سمنان، فارس و یزد زیست می‌کنند که تعدادی از آن‌ها در قالب طرح  جلوگیری از انقراض نسل گور‌های ایرانی در سایت‌های تکثیر در اسارت نگهداری می‌شوند.
مهمترین زیستگاه گورخر ایرانی پارک ملی کویر، قدیمی‌ترین مناطق حفاظت‌شده ایران  است،  بیشترین وسعت این پارک در شهرستان گرمسار و بخش‌های کوچکی هم در استان‌های تهران، قم و اصفهان قرار دارد.
یکی از مهمترین آثار تاریخی در این پارک ملی، کاروانسرای قصر بهرام است؛ عوام می‌گویند این بهرام، همان بهرامی است که شکارچی گورخر‌ها بوده است و شعر معروف " بهرام که گور می‌گرفتی همه عمر ... " درباره او سروده شده است.
با اینکه پارک ملی کویر دهه ۵۰  و ۶۰ زیستگاه اصلی گورخر‌های ایرانی بوده،  اما از اوایل دهه ۱۳۶۰ هیچ گورخری در این منطقه مشاهده نشده بود.
حالا با اجرای موفق طرح بازگرداندن گورخر‌های ایرانی به زیستگاه اصلی و ساماندهی سایت‌های تکثیر گونه‌های شاخص حیات وحش، می‌توان گفت: مصرع دوم شعر معروف خیام که " دیدی که چگونه گور بهرام گرفت " معنی تازه‌ای میدهد ... امروز گور‌ها به موطن خود بازگشته اند و محدوده قصر بهرام را که روزی زیستگاه اصلی شان بوده بازپس گرفتند.
این بازگشت می‌تواند جاذبه‌های طبیعت گردی و گردشگری پارک ملی کویر گرمسار را نیز افزایش دهد و این یکی دیگر از دستاورد‌های مرکز تحقیقات، تکثیر و رهاسازی گورخر ایرانی پارک ملی کویر  علاوه بر کارکرد‌های تحقیقاتی، اکولوژیکی و بازسازی ذخایر ژنتیکی  خواهد بود.
 
 
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
۳۴۰ پروژه توزیع برق همزمان با دهه فجر به بهره‌برداری می‌رسد
بیانیه حوزه علمیه لرستان در محکومیت اقدام خصمانه اتحادیه اروپا علیه سپاه
۵ حلقه چاه در جیرفت مسدودشد
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۲ بهمن ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی یکشنبه ۱۲ بهمن ۱۴۰۴ به افق قم
پرداخت کالابرگ برای حداقل ۷ دهک درآمدی در بودجه سال آینده
اخبار البرز در یک نگاه در روز ۱۱ بهمن
یک میلیارد دلار طرح مصوب در حوزه سرمایه‌گذاری خارجی
تأکید رئیس جمهور بر توسعه عدالت آموزشی و اصلاح نظام یارانه‌ای
امکان رفع تعهد ارزی صادرکنندگان در شعب منتخب بانکی
برگزاری مراسم بزرگداشت یوم الله ۱۲ بهمن در کرمانشاه
۱۵ بهمن ماه؛ آغاز اکران فیلم‌های جشنواره فجر در سینما‌های خوزستان
ساختمان حادثه دیده در انفجار بندرعباس، لوله کشی گاز داشته است
تعیین تکلیف قیمت محصولات ایران‌خودرو تا یک هفته آینده
  کرمان از قطب‌های فعال و پیشرو در طرح ملی نهضت مدرسه‌سازی
آغاز عملیات اجرایی طرح‌های ملی در حوزه نوسازی بافت‌های فرسوده
امضای تفاهم‌نامه ساخت ۱۰۰ هزار مسکن کارکنان جهاد، بین وزرای راه و جهادکشاورزی
افتتاح ۱۵۰ هزار واحد مسکن حمایتی شهری و روستایی در دهه فجر
بیش از ۱۹۰۰ میلیارد ریال طرح بازآفرینی شهری؛ آماده افتتاح در دهه فجر
ابلاغ مصوبه بازنگری طرح جامع شهر جهرم
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
دبیر شورای امنیت ملی با پوتین دیدار کرد
شنیده شدن صدای مهیبی در بندرعباس
ساترا تحریم شد
خبر مثبت علی لاریجانی از پیشرفت مذاکرات
خبر ترور فرمانده نیروی دریایی سپاه کذب است
فوت قهرمان کشتی آسیا بر اثر انفجار گاز
اختصاص بودجه به واحد‌های نهضت ملی مسکن در کهگیلویه و بویراحمد
اقدام اروپا علیه‌ ایران برای‌‌ جبران تحقیر از سوی آمریکا و روسیه
حضور رهبر انقلاب در حرم امام خمینی (ره)
فرمانده کل ارتش: دست ما روی ماشه است
هیچ ایرانی نباید از خرداد ۱۴۰۵ بدون بیمه باشد
یک کشته و ۱۴ مصدوم در حادثه انفجار واحد مسکونی در بندرعباس
تقویم و اوقات شرعی شنبه ۱۱ بهمن ۱۴۰۴ به افق قم
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۱ بهمن ۱۴۰۴
تولید سالانه ۲۰ هزار تن محصولات شیلاتی در استان زنجان
سپاه از قوی‌ترین و مؤثرترین نیرو‌های ضد تروریستی در دنیاست  (۳ نظر)
جابه‌جایی بیش از ۳۰ میلیون تن کالا در محورهای برون‌شهری استان فارس  (۱ نظر)
هفت توصیه کلیدی برای داشتن خواب شبانه بهتر  (۱ نظر)
هشدار سخنگوی سپاه به آمریکا؛ برای همه سناریو‌ها برنامه داریم  (۱ نظر)
نیرو‌های مسلح ایران، انگشت برماشه آماده‌اند  (۱ نظر)
دشمنان لجوج ایران در تجاوز نظامی و ایجاد آشوب شکست خوردند  (۱ نظر)
فوت قهرمان کشتی آسیا بر اثر انفجار گاز  (۱ نظر)
اقدام سیاسی و غیرقانونی اتحادیه اروپا علیه سپاه  (۱ نظر)
بازداشت ۷۰ عامل اصلی و تخریبگر اموال مردم در استان مرکزی  (۱ نظر)
جزئیات جدید درباره گواهینامه موتورسیکلت برای بانوان  (۱ نظر)
پاداش پایان خدمت فرهنگیان بازنشسته ۱۴۰۴ کامل پرداخت شد  (۱ نظر)
دستگیری ۱۶ لیدر اصلی فراخوان‌های اغتشاش در نکا  (۱ نظر)
برخورداری از دانش حقوقی از الزمات یک مامور پلیس  (۱ نظر)
جشن هلهله فرشتگان در شهرکرد  (۱ نظر)
قالیباف: دیکته کردن را مذاکره نمی‌دانیم و نمی‌پذیریم  (۱ نظر)