• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۷۷۱۲۱۵
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار: ۳۱ تير ۱۳۹۹ - ۱۴:۰۰
یادداشت پژوهشی

معرفی سامانه ملی املاک و اسکان و کارکردهای آن

 وزارت راه و شهرسازی به منظور ساماندهی و یکپارچه سازی داده ها و اطلاعات حوزه مسکن و استفاده از این اطلاعات به منظور ایجاد پایه های جدید مالیاتی در حوزه مسکن از جمله مالیات بر خانه های خالی، حسب تبصره ۷ ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیات های مستقیم مکلف شده است سامانه ملی املاک و اسکان را راه اندازی کند.

پژوهش خبری صدا وسیما: وزارت راه و شهرسازی به منظور ساماندهی و یکپارچه سازی داده ها و اطلاعات حوزه مسکن و استفاده از این اطلاعات به منظور ایجاد پایه های جدید مالیاتی در حوزه مسکن از جمله مالیات بر خانه های خالی، حسب تبصره ۷ ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیات های مستقیم مکلف شده است سامانه ملی املاک و اسکان را راه اندازی کند. این سامانه قرار است، اطلاعات کلیه مالکان و ساکنان املاک مسکونی، اداری، تجاری و هرگونه نقل و انتقالی را، چه به طور رسمی و چه به شکل عادی، ثبت و ضبط کند. به طوری که وضعیت لحظه‌ ای همه املاک مسکونی موجود در کشور، به لحاظ سکونت یا عدم سکونت ساکنان، قابل رصد و ردیابی باشد.

سابقه موضوع:
قانون مالیات بر خانه‌های خالی در سال ۱۳۶۶ تصویب شد و تا سال ۱۳۸۰ نیز جاری بود، اما به دلیل هزینه ‌های بسیار زیاد ارزش‌گذاری املاک که بر دولت تحمیل می شد و به‌طورکلی مالیات اثرگذاری نبود، سال ۱۳۸۰ از قانون حذف شد. با این حال بار دیگر در سال ۹۴ این قانون در قالب ماده ۵۴ مکرر اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید که بر اساس یکی از تبصره‌های آن، وزارت راه و شهرسازی مسئول تهیه سامانه شناسایی خانه‌های خالی تعیین شده است. با تمام فراز و نشیب هایی که این قانون داشته سرانجام اسحاق جهانگیری روز دوشنبه ۲۶ خرداد 1399 سامانه املاک و اسکان موضوع تبصره ۴ ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات‌های مستقیم را به سازمان امور مالیاتی ابلاغ کرد.
بر اساس این ابلاغیه که در هیئت وزیران نیز به تصویب رسیده، سازمان امور مالیاتی موظف است اطلاعات مربوط به خانه‌های خالی را از محل پایگاه اطلاعات هویتی ایرانیان، در سامانه اسکان و املاک بارگذاری کند.

کارکردهای این سامانه
- شناسایی خانه های خالی از سکنه و امکان مالیات گرفتن از کسانی که چندین خانه دارند و آنها را خالی نگه داشته و به بازار عرضه نمی‌کنند.
- ساماندهی بازار اجاره بها و اخذ مالیات از خانه های خالی برای سرریز شدن آنها به بازار اجاره است.
- کسب درآمد برای دولت و ترغیب صاحبان املاک خالی به عرضه یا اجاره آن در بازار مسکن
- جلوگیری از عرضه نکردن مسکن و احتکار آن در سطح کشور
- تعادل در اقتصاد بازار مسکن

مشکلات پیش روی این سامانه
کارشناسان بر این باور هستند که که وزارت راه و شهرسازی به تنهایی قادر به راه اندازی و اجرایی کردن این سامانه نیست و باید سایر دستگاه‌های ذیربط نیز همکاری کنند.
یکی از ایرادات این ماده قانونی، مکلف نشدن سایر دستگاه‌های دارنده اطلاعات ملکی افراد و اشخاص با وزارت راه و شهرسازی است. چرا که عمده اطلاعات مورد نیاز برای راه اندازی سامانه مذکور در اختیار این وزارتخانه نبوده و عمدتا در اختیار سایر دستگاه های دولتی و غیردولتی از جمله سازمان امور مالیاتی، مرکز آمار ایران، شهرداری ها، سازمان ثبت اسناد و املاک، موسسات و نهادهای غیردولتی و ... است.
عده ای از فعالان حوزه مسکن نیز معتقدند، این قانون با بی‌ انگیزه کردن سازندگان برای تولید و عرضه مسکن در زمان مناسب، آنها را ناامید کرده و بدین‌ ترتیب بازار مسکن را برای همیشه به تعطیلی خواهد کشاند. هر چند این نظریه منتقدینی هم دارد.
با تمام این تفاصیل این روزها مجددا مجلس، دولت را مکلف کرده است که سامانه‌ ی املاک و اسکان را تکمیل کند تا از این طریق امکان مالیات گرفتن از کسانی که چندین خانه دارند و آنها را خالی نگه داشته و به بازار عرضه نمی‌کنند فراهم شود.
در مجموع باید گفت به منظور راه اندازی سامانه ملی املاک و اسکان ضرورت دارد تا دستگاه های دارنده اطلاعات، موظف به همکاری با وزارت راه و شهرسازی شوند و همچنین لازم است تبصره های مربوطه در ماده ۱۶۹ مکرر قانون اصلاح شوند.

 

پژوهشگر: مریم سمردپی

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲
گندشون بزنه که دو تا رکورد تکراری داره نشون میده ضرب العجل هم گزاشتن که تا 10 روز کاملش کنید.
آدم نمیدونه بگه کدوم را مالکش هستم که فردا مشکی پیش نیاد.
اسم این تشویش اذهان عمومی نیست؟
احتمالا فردا هم مالیات همین تنها خونه را هم ازمون میگیرند که کسری بودجشون را جبران کنند.
امکان ویرایش اطلاعات وجود نداره.اولین اشتباه مساوی آخرین اشتباه. واقعا باید به طراح سایت املاک و اسکان جایزه بدن.
نظر شما
آخرین اخبار
پایان کار نمایشگاه اکسپو کودک دوحه ۲۰۲۵ با حضور موفق غرفه ایران
طعم شیرین انار و هنر دست‌ها در جشنواره پررونق روستای فرسمانه تفرش
بازچرخانی آب، راهکاری پایدار برای مدیریت و صرفه‌جویی در منابع آبی
دزفول عاری از بیماری وبا
ریزش معدن در دربید با دو مصدوم
۲۰ آبان، آخرین فرصت برای ثبت نام رقابت علمی شبیه‌سازی شورای نگهبان
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به دستگاه‌های اجرایی
پیش بینی تولید یک هزار و ۸۰۰ کیلوگرم زعفران در مرند
کشف گنجینه‌ای ۲۰۰ قطعه‌ای از آثار باستانی، تاریخی در بوشهر
تأمین بیش از ۳۰۵ هزار تن نهاده دامی در کرمانشاه
دست ایران در تعداد و تنوع موشک‌ها پر است
عراقچی: فعلا امکان مذاکره با آمریکا وجود ندارد
مروری بر خبر‌های ۱۷ آبان در ۱۲۰ ثانیه
تاکید بر پرداختن به جنگ ۱۲ روزه با استفاده از موسیقی و نمایش
سدهایی که نیمه خالی مانده‌اند
بهسازی و آسفالت راه دسترسی امامزاده عبدالله در اندیکا
ورود قطار گردشگری مثلث طلایی به راه‌آهن اصفهان
مروری بر برخی برنامه‌های متنوع سیما
مدیریت منابع آب باید به حوضه‌های آبریز مستقل واگذار شود
درگذشت ابوطالب جوادی پیشکسوت فرهنگ هرمزگان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
استخدام در سازمان صداوسیما
آغاز گازسوز کردن رایگان خودرو‌های شخصی
سرلشکر صفوی: کلید ساخت ایران قدرتمند سواحل مکران است
افشای حمله موشکی ایران به منطقه‌ای سری در سرزمین‌های اشغالی در جنگ ۱۲ روزه
پایان اسکان آسیب‌دیدگان دفاع مقدس ۱۲ روزه در هتل‌ها
افزایش قیمت برخی از داروهای بیماران خاص
ایران جوان ۱۴۰۴/۰۸/۱۷
کشور با همراهی مردم و نیرو‌های مسلح، پیروز جنگ ۱۲ روزه شد
جایزه صلح نوبل را به حامی جنایات رژیم صهیونیستی دادند
آغاز رویداد ملی ایران جان، خراسان جنوبیِ ایران
سامانه نوبت‌دهی اینترنتی مراکز درمانی تأمین اجتماعی راه‌اندازی شد
فرآیند حذف چهار صفر از پول ملی آغاز شد
اعمال محدودیت آبی شبانه در تهران برای پر شدن مخازن
آغاز رسمی رویداد ملی ایران جان در خراسان جنوبی
پیروزی صنعت نفت آبادان مقابل پارس جنوبی جم
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
تسهیلات وام ازدواج  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
تهران تا آخر پاییز بارش باران ندارد  (۱ نظر)
واکنش محیط‌زیست هرمزگان به کشتن الاغ‌ها  (۱ نظر)
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند   (۱ نظر)
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند  (۱ نظر)
اتحادیه اروپا: الفاشر تبدیل به گورستان بشریت شده است  (۱ نظر)
پیوند دو ملت ایران و پاکستان ناگسستنی است  (۱ نظر)
هوای اصفهان و ۳ شهر مجاور آلوده است  (۱ نظر)
پلمب ۶ کافه به علت برگزاری جشن هالووین  (۱ نظر)
جزییات معافیت از صدور صورت‌حساب الکترونیکی در سامانه مودیان ۱۴۰۴  (۱ نظر)