• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۶۷۲۸۷۳
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۶
صفحه نخست » کل اخبار
روایت ابن بطوطه جهانگرد معروف

اقدامات تاریخی مسلمانان در زمان انتشار طاعون بزرگ

در این گزارش به چند ماجرای تاریخی و نحوه برخورد مسلمانان با همه‌گیری‌ها و بیماری‌های واگیر اشاره شده است.

اقدامات تاریخی مسلمانان در زمان انتشار طاعون بزرگابن بطوطه جهانگرد معروف در سال ۷۴۹ هجری شاهد «طاعون» بزرگ در دمشق بود.

دعا در مواجهه با «طاعون» در مصر و دمشق
ابن بطوطه درباره طاعون بزرگ از «مسجدالأقدام» سخن می‌گوید. مسجد بزرگی که داخل آن سنگی که پیامبر موسی (ع) روی آن قدم گذاشته قرار داشت. مردمِ شهر، از زن و مرد با وجود اختلافات در مسجد گِرد آمدند؛ یهودیان با تورات، مسیحیان با انجیل و مسلمانان با قرآن، همه به سوی مسجد الاقدام رفتند، دعا می‌خواندند و به درگاه خداوند برای دفع اندوه و بلا، التماس می‌کردند.

ابن بطوطه می‌گوید: ارغون‌شاه، ملک الأمرا و نایب سلطان دستور داد تا منادی در دمشق با صدای بلند ندا دهد و مردم را به سه روز روزه گرفتن فرابخواند و در سه روز مردم در آشپزخانه‌ها چیزی نپزند، آخرین روز پنجشنبه بود. سپس امرا، افراد شریف، قضات و فقهاء و سایر قشر‌ها با وجود اختلافات و تفاوت‌ها در مسجد دور هم جمع شدند و شب جمعه را به نماز، ذکر و دعا خواندن پرداختند.

ابن بطوطه می‌گوید در مسجد همه از کوچک و بزرگ با گریه و با کتاب‌ها به خدا تضرع می‌کردند، امیران پیاده و پابرهنه آمده بودند، شب را در مسجد ماندند و وقتی به شهر بازگشتند خداوند بر آن‌ها آسان گرفت و تعداد کشته‌شدگان به ۲ هزار تن کاهش یافت، این در حالی بود که جسدهایِ روی هم تلنبار شده در خیابان‌های قاهره به دلیل طاعون یا «مرگ سیاه» در یک روز به ۲۴ هزار نفر می‌رسید. طاعون به مدت ۱۵۰ سال بر بلاد شام می‌آمد و می‌رفت، تا جایی که در برخی اسناد تاریخی درباره روستا‌هایی نوشته شده که بر اثر طاعون ویران و خالی شدند.

طاعون بزرگ

ابن تغری بردی در کتابش «النجوم الزاهرة فی ملوک مصر والقاهرة» می‌نویسد در سال ۷۴۹ بیماری طاعون در سراسر جهان به اوج خود رسید و بلاد اسلامی از این آن متأثر شدند، گرانی در فارس، عراق، دیاربکر، آذربایجان و خراسان بیداد می‌کرد. مردم بدون مزد، تابوت می‌ساختند و مردگان را می‌شستند، قبر حفر می‌کردند و در یک قبر بیش از چهل جسد دفن می‌شد و گرانی شرق و غرب عالم را فراگرفت.

بردی می‌نویسد در مصر وبا شدت گرفت و در ماه رمضان به اوج رسید، از مردم خواستند به مساجد بروند و دعا کنند، روز جمعه ششم رمضان مصری‌ها به مساجد رفتند، در قنوت نماز، دعای بسیار خواندند و چند روز در مسجدجامع الأزهر، البخاری خواندند.

درمان‌گاه‌های سیار برای درمان بیماری‌های همه‌گیر

خدمات طبی سیار، که در اطراف شهر‌ها و روستا‌ها به راه می‌افتادند تا قربانیان بیماری‌های واگیر و فجایع طبیعی را درمان کنند، درمانگاه سیار روی شتر قرار داشت، یک قافله‌ی بزرگ که در آن پتو برای بیماران، غذا، آب، دارو و وسایل انجام جراحی وجود داشت، بیمارستان سیار دارای خدمات برای زندانیان و نگهبانان بود و به آن‌ها خدمات طبی ارائه می‌دادند.

درباره گرانی و خشکسالی نیز ابن‌تغری در جلد چهاردهم کتاب النجوم الزاهره می‌نویسد در سال ۸۲۳ نیل کم آب شد و قیمت‌ها بالا رفت، از مردم قاهره خواستند تا سه روز روزه بگیرند و سپس برای خواندن نماز استسقا به بیابان رفتند. منبری در نزدیکی قبه‌النصر برپا کردند و سوره انعام خواندند. جمعیت افزوده شد، دو ساعت از طلوع آفتاب می‌گذشت. مؤید، سلطان مملوکی سوار بر اسبش آمد، لباس سفید پشمی پوشیده بود، از اسب پیاده شد و در سمت چپ منبر نماز خواند. مردم را به توبه و استغفار فراخواندند. روز بعد نیل ۱۲ انگشت بیشتر شده بود، مردم به خاطر استجابت دعایشان به شادمانی پرداختند.
منبع:تابناک
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
به نظر من راجع به این مطلب باید فیلم physicianرو همه باید ببینن تا به صحت این مطلب پی ببرن
نظر شما
آخرین اخبار
درخشش ورزشکار چهارمحال و بختیاری در مسابقات بوکس آزاد بین المللی
اولین کمیسیون مشترک کنسولی ایران و لهستان برگزار شد
پایان زمین‌خواری با سامانه هوشمند مدیریت زمین
حماسه حضور در زنجان
گوترش: جنگ سودان از کنترل خارج شده است
پلتفرم‌های دیجیتال ناجی امنیت غذایی
راهپیمایی ۱۳ آبان زنجانی ها در قاب تصویر
دارایی‌های فراموش شده دولت، امید‌های نیمه تمام
پیام تسلیت نماینده ولی فقیه در لرستان در پی شهادت جانباز، مرادعلی صدیق
گیجگاه ۱۴۰۴/۰۸/۱۳
از چالش‌های صادرات تا حلقه مفقوده در سرنوشت ارز‌های صادراتی
طلب باران از ایزد منان
امضای میثاق‌نامه توسعه نیروگاه‌های خورشیدی و تولید انرژی برق در قم
تقویت نظام مدیریت زمین برای مقابله با زمین‌خواری و تخریب محیط زیست
قریاد انزجار دانش آموزان از استکبار جهانی در مقابل لانه جاسوسی
مجازی شدن مدارس و دانشگاه‌های ۶ شهرستان خوزستان در ۱۴ آبان
قم عزادار سالروز شهادت بانوی دوعالم
بارش استعداد و خلاقیت دانش‌آموزان گیلانی در جشنواره باران
خبر‌هایی از برنامه ریزی آیین پاسداشت هزاره مناره جامع سمنان
برگزاری راهپیمایی ۱۳ آبان در روستای قوپی باباعلی مهاباد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان
اطلاعیه دعوت به راهپیمایی ۱۳ آبان در سراسر کشور
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم
اختلاف جمهوری اسلامی و آمریکا، ذاتی است و نه تاکتیکی
با قاطعیت از حاکمیت خود دفاع می‌کنیم
سفر هیئت عالی رتبه نیروی هوایی ارتش کشورمان به بلاروس
زمین لرزه در شمال افغانستان تاکنون ۳۰ قربانی گرفته است
تأسیسات حساس نظامی اسرائیل زیر ضربات موشک‌های ایران
اعمال محدودیت‌های ترافیکی راهپیمایی ۱۳ آبان زنجان
عراقچی: غنی سازی صفر امکان ندارد
تازه‌ترین وضعیت پیش ثبت نام حج ۱۴۰۵
تجمع دانشجویان و مردم در اعتراض به کشتار مردم سودان
فرآوری غلات و حبوبات زنجان با ۵۰ واحد بوجاری فعال
قلم های کوچک؛ یادآور یک روز بزرگ تاریخی
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان  (۳ نظر)
کرملین: مسکو از نزدیک تحولات ونزوئلا را زیر نظر دارد  (۲ نظر)
عراقچی: غنی سازی صفر امکان ندارد  (۲ نظر)
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد  (۱ نظر)
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم  (۱ نظر)
افشای هویت جانیان صهیونی به دست گروه سایبری حنظله  (۱ نظر)
قهرمانی تیم رباتیک دانش آموزی ایران در آسیا  (۱ نظر)
تظاهرات مخالفان رئیس جمهور صربستان  (۱ نظر)
دیدار عراقچی با پدر زندانی ایرانی در ترکیه  (۱ نظر)
انتقاد افغانستان از نقض حریم هوایی این کشور از سوی آمریکا  (۱ نظر)
بازتاب درخشش طلایی والیبال دختران ایران در تارنمای شورای المپیک آسیا  (۱ نظر)
سخنگوی سپاه: ما غافلگیر نشدیم و آرایش سپاه جنگی بود  (۱ نظر)
گلنور به دیدار پاس کردستان می‌رود  (۱ نظر)
برگزاری راهپیمایی ۱۳ آبان در مشهد، متمرکز در میدان شهدا  (۱ نظر)
ارتش رژیم اشغالگر محور «فیلادلفیا» را بست  (۱ نظر)