• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۵۳۰۳۲۳
تاریخ انتشار: ۰۱ مهر ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۷
کرمان » اقتصادی
گزارش مکتوب و اما و اگرها ی خرما

خشک میشود خرما؛خسارات عارضه خشکیدگی خوشه خرما در شرق استان کرمان

خشکیدگی خوشه های خرما هرساله گریبانگیر نخلداران خونگرم کرمانی است و با گذشت سالها هنوز راهی برای رفع آن پیدا نکرده اند .

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ی مرکز کرمان ، شرق استان کرمان را به خانه باغهایی می شناسند ، برافراشته به نخلها که سالهاست معاش مردم منطقه را تامین میکند.
منطقه ای که رطب مضافتی آن زبانزد و معدن خرمای کشور است و سالیانه میلیون ها دلار برای کشور ارز اوری دارد .

خشک میشود خرما؛خسارات عارضه خشکیدگی خوشه خرما در شرق استان کرمان
وقتی که خوشه های سبز خرما به رنگ قرمز تغییر شکل می دهند کشاورزان امیدوارتر از همیشه سالی پر محصول را برای خود پیش بینی می کنند . نخلی که زحمت ان کم نیست وبرای هر خوشه ان خون دلی باید خورد .خشک میشود خرما؛خسارات عارضه خشکیدگی خوشه خرما در شرق استان کرمان
اما قرمزی محصول خرما قبل از اینکه به سیاهی برسد ورطب شود هر ساله علارغم شیرینی فراوانش کام باغدار را تلخ می کند ، چرا که در عرض چند هفته قبل از برداشت این خوشه ها ی خوش رنگ به یکباره خشک می شوند وحاصل یکسال زحمت به زمین می ریزد .
محصولی هم که بر جای می ماند به علت از دست دادن قند وخشک شدن ، نه برای انسان قابل استفاده است نه حتی برای دام ، فقط زحمتی بزرگ برای کشاورز است که باید با هزینه ان را جمع کند ودور بریزد .
حالا این روزها که فصل برداشت رطب مضافتی است چشم کشاورزان نگران تر از همیشه به نظر می رسد ، چرا که بخش زیادی از محصولات انها به علت خشکیدگی از بین رفته است .
سری به یکی از باغات خرما که می زنیم خرمای خشک شده چون برگ درختان پای انها ریخته ، اقای سلطانی که باغی را در دویست میلیون تومان اجاره کرده می گوید : هر ساله در زمان مشخصی هوا بیکباره به شدت گرم می شود ، اما ارمغان این گرما برای ما جز خشکیدگی خرما چیز دیگری ندارد ، خوشه هایی که با هزینه های بالا مراقبت شده بود به یکباره فرو می ریزند وما هیج کاری نمی توانیم برایشان انجام دهیم . خشک میشود خرما؛خسارات عارضه خشکیدگی خوشه خرما در شرق استان کرمان
او می گوید مجموع خرمایی که اکنون در این باغ اکنون هست حدود 30 میلیون تومانه که ضرر بسیاری نصیبم شده . اینکه کشاورز بجای دیدن طراوت خوشه های خرما شاهد خشکیدگی انهاست غم بزرگی برای اوست ، چرا که اینجا اقتصاد منطقه تک محصولی است وبا فرو ریختن هر دانه خرما خشک شده ، اقتصاد کشاورز دچار مشکل می شود .
خرما یعنی زندگی ، معیشت ، خوراک ،هزینه یکسال خانواده والبته وامهایی که با سود بالا گرفته شده و حالا در ان مانده اند . اینکه ایا این خسارات برای همه یکسان است یا خیر اقای درخشان مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نرماشیر می گوید برخی باغات 50 درصد وبرخی تا 80 درصد خسارت دیده اند و تنها در این شهرستان حدود 370 میلیارد تومان باغداران خسارت دیده اند که بی سابقه بوده است .
سالانه حدود 200 هزا تن خرما در استان خرما خیز کرمان تولید می شود که امسال 95 هزار تن ان از بین رفته ، این را مدیر کل جهاد کشاورزی استان می گوید .
اقای سعیدی این خسارات را در چهار شهرستان بم ، نرماشیر ریگان وفهرج می داند ومی گوید به علت طولانی شدن مدت گرما وبالا رفتن درجه حرارت این عارضه روی داده است . او ارزش ریالی این ثروت را بالای 1500 میلیارد تومان می داند و می ا فزاید خسارت بسیار بزرگی به اقتصاد استان وارد شده است .
اگر چه شرایط اب و هوایی امسال هم ، مقاوم ترین درخت کویری را به زانو دراورد اما این تراژدی تلخ هر سال تکرار می شود وقبل از فرارسیدن فصل برداشت این محصول از بین می رود . ایا را هکاری برای ان وجود دارد ؟ اقای بی غم کشاورزی که غم بزرگی در چهره اش نشسته می گوید 20 سال است ما دچار این مشکل هستیم وتنها خود من چند میلیارد تومان خسارت دیده ام ، هر کاری که کارشناسان گفته اند انجام ما جز خشکیدگی خرما چیز دیگری ندارد ، خوشه هایی که با هزینه های بالا مراقبت شده بود به یکباره فرو می ریزند وما هیج کاری نمی توانیم برایشان انجام دهیم . خشک میشود خرما؛خسارات عارضه خشکیدگی خوشه خرما در شرق استان کرمان
او می گوید مجموع خرمایی که اکنون در این باغ اکنون هست حدود 30 میلیون تومانه که ضرر بسیاری نصیبم شده . اینکه کشاورز بجای دیدن طراوت خوشه های خرما شاهد خشکیدگی انهاست غم بزرگی برای اوست ، چرا که اینجا اقتصاد منطقه تک محصولی است وبا فرو ریختن هر دانه خرما خشک شده ، اقتصاد کشاورز دچار مشکل می شود .
خرما یعنی زندگی ، معیشت ،خوراک ، هزینه یکسال خانواده والبته وامهایی که با سود بالا گرفته شده و حالا در ان مانده اند .
اینکه ایا این خسارات برای همه یکسان است یا خیر اقای درخشان مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نرماشیر می گوید برخی باغات 50 درصد وبرخی تا 80 درصد خسارت دیده اند و تنها در این شهرستان حدود 370 میلیارد تومان باغداران خسارت دیده اند که بی سابقه بوده است .خشک میشود خرما؛خسارات عارضه خشکیدگی خوشه خرما در شرق استان کرمان
سالانه حدود 200 هزا تن خرما در استان خرما خیز کرمان تولید می شود که امسال 95 هزار تن ان از بین رفته ، این را مدیر کل جهاد کشاورزی استان می گوید .
اقای سعیدی این خسارات را در چهار شهرستان بم ، نرماشیر ریگان وفهرج می داند ومی گوید به علت طولانی شدن مدت گرما وبالا رفتن درجه حرارت این عارضه روی داده است .
او ارزش ریالی این ثروت را بالای 1500 میلیارد تومان می داند و می ا فزاید خسارت بسیار بزرگی به اقتصاد استان وارد شده است .
اگر چه شرایط اب و هوایی امسال هم ، مقاوم ترین درخت کویری را به زانو دراورد اما این تراژدی تلخ هر سال تکرار می شود وقبل از فرارسیدن فصل برداشت این محصول از بین می رود .
ایا را هکاری برای ان وجود دارد ؟ اقای بی غم کشاورزی که غم بزرگی در چهره اش نشسته می گوید 20 سال است ما دچار این مشکل هستیم وتنها خود من چند میلیارد تومان خسارت دیده ام ، هر کاری که کارشناسان گفته اند انجام داده ام اما جوابی نداده است .
او اضافه می کند ما کشاورزان حاضریم تمام هزینه های تحقیقاتی ومطالعاتی را بدهیم تا راهکاری برای ما پیدا شود و از این وضعیت رهایی یابیم . خشک میشود خرما؛خسارات عارضه خشکیدگی خوشه خرما در شرق استان کرمان
طرحهای پژوهشی پرهزینه اما ناکارامد اقای نیکزادی نماینده چهار شهرستان شرقی استان درمجلس شورای اسلامی به شدت از کمبود طرح های علمی برای رفع این عارضه شکایت دارد .
او می گوید در دیگر کشورها اگر مشکلی پیش اید بسرعت مراکز علمی برای رفع ان اقدام می کنند تا ان را رفع نمایند حالا سوال اینجاست تو این 20 سال بخش تحقیقات جهاد کشاورزی ما علارغم هزینه های بالایی که صرف ان شده چه کاری انجام داده تا جلوی تلف شده این همه ثروت را بگیرد ؟ اگر نمی توانند از الگوی دیگر کشورها استفاده کنند .
اقای جلالی کارشناس بخش تحقیقات جهاد کشاورزی هم به برخی شیوه ها مثل پوششهای متقال برای خوشه ها ،کاشت یونجه ودادن کود پتاس به درختان برای جلوگیری از خشکیدگی خوشه ها اشاره می کند و می گوید حتی برخی باغات را جدا کردیم واین روشها رو انجا اجرا کردیم اما باز هم ازاسیب خشکیدگی در امان نماندند . اوتغییرات اقلیمی را چالش بزرگ نخل داران در این سالها می داند .
قائم مقام صندوق بیمه کشاورزی کشور هم که برای دیدن این همه خسارت به شرق استان امده بود فقط اظهار نگرانی می کند و می گوید بله خسارت بسیار زیاد است وما طبق تعهد خود از طریق بیمه خسارات را جبران می کنیم .
اما اقای حسن نژاد این را نگفت که تعهد بیمه برای هر درخت فقط ده هزار تومان است که حتی پول یک کیلو خرما هم نمی شود ، چرا که بیمه انها فقط حمایتی است ومانند دیگر کشورها بیمه خدماتی نیست خشک میشود خرما؛خسارات عارضه خشکیدگی خوشه خرما در شرق استان کرمان.

حالا امسال هم به علت کمبود ، باید این رطب شیرین را که پای ثابت سفره برخی خانواده ها ست کمرنگ دید ،چراکه با کمبود خرما وحضور فعال وپررنگ دلالان دولت نمی تواند نرخ ثابت وکنترلی برای این محصول پر مصرف داشته باشد .

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
سامانه‌های موشکی هیمارس در کویت هدف موشک‌های زمین به زمین ارتش
ترامپ تعرفه کالا‌های صادراتی کانادا را ۵ برابر کرد
در نیکاراگوئه دیگر انتخابات برگزار نخواهد شد
تاکید وزیر خارجه جدید انگلیس بر پایان جنگ علیه ایران
فشار حداکثری آمریکا علیه کوبا مصداق نسل‌کشی است
استقبال مقاومت عراق از اقدام یمن در محاصره دریایی عربستان
آغاز به کار رسمی درمانگاه شهید علی هاشمی در مرز چذابه
لغو پرواز‌های ایرفرانس به ریاض و دوبی
اوقات شرعی ۳۰ تیرماه ۱۴۰۵ به افق اهواز
خدمات‌رسانی ۳۷۸ مجتمع خدماتی-رفاهی در مسیرهای منتهی به مرزهای اربعینی
اختلال در سامانه فروش بلیت قطار رفع شد؛ آغاز پیش‌فروش بلیت‌ها از صبح امروز
آمار پنتاگون از تلفات نظامیان آمریکایی در حملات ایران
تاکید بر ضرورت توسعه سکو‌های داخلی
شهادت ستوان دوم پاشایی در حمله آمریکای جنایتکار به تبریز
شنیده شدن صدای انفجار در هرمزگان، ۳۰ تیر ۱۴۰۵
لزوم احراز هویت خریداران در معاملات آنلاین
بازدید سفیر قزاقستان از مجموعه تراکتورسازی
ناکامی اروپا در تحریم‌های جدید روسیه
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۳۰ تیر ۱۴۰۵
تقویم و اوقات شرعی سه شنبه ۳۰ تیر ۱۴۰۵ به افق قم
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فقط ۲ روز تا پایان مهلت استفاده از اعتبار کالابرگ باقی مانده است
انفجارهای شدید در بحرین، کویت، امارات و شمال عراق
برگزاری امتحانات نهایی پایه دوازدهم در روز سه‌شنبه ۳۰ تیرماه
ادامه حملات تجاوزکاران آمریکایی به خاک ایران
هواپیما‌های بزرگ ترابری آمریکا هدف قرار گرفتند
فراخوان نام نویسی آزمون استخدامی سازمان منطقه آزاد کیش
ایران با استفاده از موشک‌های جدید، اوضاع را تغییر خواهد داد
یمن محاصره دریایی عربستان سعودی را آغاز کرد
حادثه دریایی نزدیک سواحل عمان
اعتراض و واکنش منفی هواداران به حضور ترامپ در فینال جام جهانی
امتحانات نهایی دانش آموزان، سه‌شنبه ۳۰ تیر برگزار می شود
حماس قهرمانی اسپانیا را تبریک گفت
بازدید معاون اجرایی رئیس‌جمهور از مجتمع گاز پارس جنوبی
کشته و زخمی شدن دو نظامی دیگر آمریکا
بهای نفت از ۹۰ دلار گذشت
تعویض رایگان موتور‌های قدیمی کولر با موتور‌های کم مصرف جدید در خراسان جنوبی  (۴ نظر)
به روزرسانی آمار تلفات آمریکایی‌ها در جنگ علیه ایران  (۳ نظر)
فواد حسین: عراق برای ورود به جنگ تحت فشار است  (۲ نظر)
ملت ایران دشمن وحشی را از تجاوز پشیمان می کند  (۲ نظر)
کشور‌های میزبان متجاوزان آمریکایی آماده پاسخ متناظر باشند  (۲ نظر)
اعدام دو تن از عوامل جنایات میدان شهید علیخانی اصفهان  (۲ نظر)
حمله دوباره دشمن متجاوز به زیرساخت‌های هرمزگان  (۱ نظر)
انفجار دو فروند کشتی نفتکش با عبور از مسیر مین گذاری شده تنگه هرمز  (۱ نظر)
حمله کوبنده سپاه به پایگاه آمریکا در الازرق اردن  (۱ نظر)
سرلشکر عبداللهی: به‌هرگونه وحشی‌گری دشمن پاسخ می‌دهیم  (۱ نظر)
ادامه حملات تجاوزکاران آمریکایی به خاک ایران  (۱ نظر)
هواپیما‌های بزرگ ترابری آمریکا هدف قرار گرفتند  (۱ نظر)
انهدام محل نگهداری شمپادهای آمریکا در بحرین  (۱ نظر)
با شکست طرح کریدور جنوبی، نقشه آمریکا در نطفه خفه شد  (۱ نظر)
اعتراض و واکنش منفی هواداران به حضور ترامپ در فینال جام جهانی  (۱ نظر)