به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، نشست وزرای دفتر هماهنگی جنبش عدم تعهد ۲۷ تا ۳۰ تیر برابر با (۱۸ تا ۲۱ جولای) در کاراکاس با عنوان «ترویج و تثبیت صلح از طریق احترام به حقوق بینالملل» برگزار میشود.
ونزوئلا در حال حاضر رئیس کنونی جنبش عدم تعهد است و ایران (رئیس سابق)، ونزوئلا (رئیس کنونی) و آذربایجان (رئیس بعدی) تروئیکای این جنبش هستند.
محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه نیز بعدازپایان سفرکاری اش از نیویورک فردا عازم کاراکاس پایتخت ونزوئلا میشود تا در این نشست سخنرانی و دیدار وگفتگوهای دوجانبه با تعدادی از همتایان خود داشته باشد.
درباره اجلاس عدم تعهد و نقش جمهوری اسلامی ایران با حمیدرضا آصفی سخنگوی اسبق وزات امورخارجه وسید جلال ساداتیان سفیر سابق ایران در لندن گفتگویی را انجام دادیم.
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه با اشاره به اهمیت اجلاس عدم تعهد در شرایط کنونی به میزبانی کاراکاس اظهار داشت: این اجلاس فرصتی است برای بازسازی و بازیابی نقش جنبش عدم تعهد که در موضوعات مهم و کلان دنیا با توجه به اعضای مهم و بانفوذ آن تأثیرگذار باشد.
حمیدرضا آصفی با تاکید برسیاستهای یک جانبه گرایانه امریکا گفت: آمریکا با این سیاستهای غلط از تجاوز روزافزون عربستان در یمن تا بی تعهدی نسبت به پیمانها و استفاده از ابزارهایی که کشورهای دیگر را مطیع خود کند و یا موضوع فلسطین و معامله قرن که بعنوان فضاحت غرب تلقی میشود دنیا را به چالش کشانده است.
سفیر سابق ایران در فرانسه ادامه داد: اجلاس ((نم)) باید حامل پیام روشن و قوی در مخالفت با سیاستهای یکجانبه گرایانه امریکا که روابط بین الملل را به چالش کشیده باشد.
وی با بیان اینکه امریکا به دنبال از بین بردن دولت فعلی ونزوئلا بود افزود: امریکا تمام تلاش خود را برای سرنگونی دولت فعلی ونزوئلا به کار بست، اما در نهایت شکست خورد و تنها دستاوردش بی ثباتی و افزایش مشکلات و فشار بر روی مردم این کشور بود.
آصفی با بیان اینکه در شرایط کنونی برگزاری این اجلاس خود توفیقی برای ونزوئلا است، ادامه داد: قاعدتاً امریکا از برگزاری این اجلاس خوشحال نخواهد بود و از طریق مختلف به دنبال به حداقل رساندن نتایج این اجلاس است و جمهوری اسلامی ایران میتواند نقش اساسی را در این راستا ایفا کند.
سفیر سابق ایران در کشور امارات به سابقه تشکیل جنبش عدم تعهد اشاره کرد و گفت: این جنبش فراگیرترین جنبش و نهاد بین المللی در دنیا بعد از سازمان ملل است که تمامی کشورها را تحت پوشش قرار دارد و بعنوان بزرگترین سازمان در روابط بین الملل محسوب میشود.
آصفی افزود: ایران در گذشته به اتفاق یوگوسلاوی، هند و کوبا و کشورهای تأثیرگذار در این جنبش بودن و در شرایط کنونی دنیا تقریباً میتوان گفت به دلیل وضعیت حاکم بر روابط بین الملل بعد از فروپاشی شوروی سابق و گذر از حالت دوقطبی شاهد چندقطبی شدن در دنیا هستیم از این جهت جنبش عدم تعهد نقش جدی را میتواند ایفا کند.
وی با بیان اینکه جنبش عدم تعهد درحال حاضر مدتها است از کارایی بالایی برخوردار نیست و دچار بی عملی شده است، یادآور شد: علت این است که برخی از اعضای جنبش در سیاست خارجی نقش فعالی را عهده دار نیستند و در حالت تردید، ابهام و بلاتکلیفی به سر میبرد.
آصفی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران در این ایام بعنوان کشوری مطرح و تأثیرگذار و کشوری که عملاً توانسته امریکا را با سیاستهای درست خودش به انزوا بکشاند میتواند در این اجلاس نقش جدی داشته باشد.
همچنین درباره این نشست اجلاس عدم تعهد جواد ساداتیان سفیر سابق ایران در لندن به تاریخچه تشکیل این سازمان پرداخت و گفت: سازمان عدم تعهد در زمانی که نظام دو قطبی بر دنیا حاکم بود تعدادی از کشورها مانند اندونزی، هند و مصر بنیانگذار سازمان عدم تعهد به معنی عدم التزام به یکی از این دو قطب (بلوک شرق وغرب) شدند.
وی افزود: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تعدادی بیش از ۶۶ کشور عضو عدم تعهد شدند و سالها جلسات آنها برپا بود و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی سازمان عدم تعهد کمی شکل مستقل تری توانست به خود بگیرد و در برخی از مسائل و مواضع بین المللی تاثیرگذار باشد.
ساداتیان با اشاره به موضوع برجام گفت: سازمان عدم تعهد در موضوع ایران و برجام هم موضع گیری نسبتا خوبی داشت، اما به لحاظ اینکه شورای امنیت جنبههای امنیتی مسئله ایران را در موضوع هستهای پیگیری میکرد شاید آن گونه که باید موثر واقع نشد، ولی به لحاظ دیپلماسی عمومی موضع گیری سازمان عدم تعهد میتواند بر افکار عمومی دنیا تاثیرگذار باشد.
این کارشناس مسائل بین الملل درباره نقش ایران و حضورش در اجلاس اخیر عدم تعهد یادآور شد: ایران هم بعنوان عضو این سازمان مواضع مستقلی را بعد از پیروزی انقلاب در مقاطع و موضوعات مختلف داشته و میتوانیم بگوییم ایران کشورهای عضو عدم تعهد را تشویق کرد که به سمت مواضع مستقلتر حرکت کند هر چند که همه کشورها مواضع یکسانی ندارند، اما حضور ایران و مواضع مستقل ایران مشوق این کشورها بود که به شکل استقلال عمل بیشتری مانند کشورهای کوبا، ونزوئلا بتوانند مواضع مستقل تری را اتخاذ کنند.