پخش زنده
امروز: -
برداشت انگور از تاکستانهای شهرستان مهاباد از دهم شهریور ماه آغاز شده است و همچنان ادامه دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز مهاباد،مسئول واحد باغبانی جهاد کشاورزی شهرستان مهابادمی گوید: پیش بینی می شود امسال از 625 هکتار از تاکستانهای این شهرستان دو هزار و 200 تن انگور در ارقام مختلف برداشت شود.
سعید کریمی افزود: انگور کشمشی بدون دانه، صاحبی، حسینی، دسته چین، فخری و عسگری از جمله ارقامی هستند که در مهاباد تولید می شود.
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجانغربی هم گفت: از آغاز فصل برداشت تاکنون بیش از 176 هزار تن انگور در50 نوع از 21 هزار هکتار از تاکستانهای استان برداشت شده است.
اسماعیل کریم زاده افزود: آذربایجانغربی رتبه نخست کشور را از نظر کیفیت تولید انگور دارد و همچنین با تولید 8 درصد از مجموع تولیدات انگور کشور، رتبه چهارم تولید را در کشور به خود اختصاص داده است.
اما مشکلات اصلی بازار انگور بعد از چیدن آن و در مرحله فروش آغاز می شود.
این روزها اگر نگاهی به حاشیه جاده ها در استان بیاندازیم بساط انگور فروشانی را می بینیم که به علت قیمت پایین خرید انگور درمیدانهای میوه و تره بار، حاصل دسترنجشان را در کنار جاده ها می فروشند.
محمد شایان یکی از باغداران مهابادی این روزها همراه با خانواده در باغ یک هکتاری خود مشغول برداشت ارقام مختلف انگور است.
وی می گوید: مجبور است یا خودش در کنارجاده، محصولش را بفروشد یا تحویل دلالان بدهد چرا که انگور میوه ای نیست زیاد درجعبه دوام داشته باشد، گاهی با درآمد حاصله حتی نمی توانیم پول کارگرها را هم بپردازیم.
خالق خالدی،یکی دیگر از باغداران مهابادی که در بخش خلیفان حدود دو هکتار باغ انگور دارد معتقد است: دلالان با هم هماهنگ هستند و انگور را تقریباً مفت می خرند. اگر هم بخواهیم محصولمان را به کارخانه های تولید آبمیوه بفروشیم می گویند ما انگور درجه یک نمی خواهیم و انگور ما را بسیار پایین تر از ارزش واقعی اش قیمت گذاری می کنند.
اسماعیل کریم زاده، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان، سنتی بودن بیش از 60 درصد باغات، کمبود نقدینگی باغداران و نبود تسهیلات کم بهره را از مشکلات عمده تولید انگور در استان آذربایجانغربی می داند.
اما این مشکلات هیچ گاه از دید مسئولان استان پنهان نبوده چراکه آنان تقریباً در هر جلسه و نشستی بر راه اندازی مراکز فرآوری محصولات کشاورزی، مراکز بسته بندی و تکمیل زیرساخت های مورد نیاز تأکید کرده اند.
کارشناسان اقتصادی معتقدند که فرآوری انگور و مشتقات به دست آمده از آن، باید از حالت سنتی خارج شود و در این زمینه آموزش باغداران ضرورت دارد و باید با روشهای جدید پیش رفت تا انگور آذربایجانغربی بیشتر بتواند خود را در بازارهای جهانی نشان دهد.
در حال حاضر قیمت هر کیلوگرم انگور در بازار استان بین دو هزار تا دو هزار و ۵۰۰ تومان است که اگر از تلاش و زحمت و انتظار یک ساله باغداران صرف نظرشود، قیمت موجود با توجه به بالا بودن حقالزحمه کارگر و هزینههای جانبی دیگر به هیچ وجه مناسب نیست و در صورت ادامه روند کنونی، لطمه بزرگی به اشتغال و توسعه و عمران منطقه وارد میشود.
هاشم لاجانی، رئیس اتحادیه میوه و تره بار مهاباد هم می گوید: قیمت پایین انگور در کنار هزینه های بالای تولید، کشاورزان را بر سر دو راهی قرار داده است آنها نه می توانند محصول درجه یک خود را نفروشند و نه راضی می شوند محصول یک سال رنج خود را زیر قیمت بفروشند.
بساط انگور باغداران حالا به امید روزهای شیرین تر در بازار خودنمایی می کند.
تعادل قیمت تولید و عرضه خوشه های طلایی انگور یکی از راهکارهایی است که می تواند کام باغداران را مثل کام مردم شیرین کند.